Afriška ostrogasta želva

Geochelone sulcata

 

AFRIŠKA OSTROGASTA ŽELVA, GEOCHELONE SULCATA, terarij, teraristika, Kje kupiti želvo? ZOOTICTip živali: Kopenska želva.
Izvor: Severna Afrika.
Habitat: Puščava.
Velikost: 45 do 80 cm.
Življenjska doba: Lahko tudi preko 80 let.
Prehrana: Rastlinojeda žival; trave, seno, opuncija, sveža in posušena zelišča, regrat, radič, endivija, hibiskusovi listi in cvetovi. Sadju se je bolje izogibati. Potrebuje izdaten delež vlaknin v prehrani in malo beljakovin. Ne pozabite na vitaminsko mineralni dodatek in posodo s pitno vodo.
Tip terarija: Ležeč, suh terarij s plitko posodico za vodo in kvalitetno osvetlitvijo.
Dnevna temperatura v terariju: 24 – 28°C z vročo točko 35 – 40°C.
Nočna temperatura v terariju: 20 – 24°C.
Ogrevanje terarija: Z grelno žarnico in po potrebi grelna plošča.
Zračna vlaga v terariju: Zagotovimo plitko posodo z vodo v katero lahko zleze cela žival. Voda ne sme biti globja od 1/3 višine oklepa. Posoda mora zagotavljati varen izhod živali.
Podlaga v terariju: Fina mivka pomešana z ilovnato zemljo v razmerju 2:1.
Osvetlitev terarija: Potrebuje izdaten delež UVA in UVB. > Več o pomenu UV, UVA in UVB svetlobe v terariju.
Dekoracija: Kamenje, korenine in skrivališča.

 

Opis vrste

Ostrogasta želva je največja celinska vrsta kopenskih želv, ki doseže dolžino oklepa tudi do 83 cm in telesno težo do 105 kg in je tako tretja največja kopenska želva na svetu. Prav zaradi svoje velikosti potrebuje ta želva ogromno prostora. So izjemne močne živali, zato neprimerna nastanitev ne pride v poštev. Celotno bivališče mora bit čvrsto postavljeno in dovolj odporno. Najboljša je zunjanja ograda, ki omogoča dobro zračenje in naraven življenjski prostor.

 

Življenjski prostor

Je sub-saharska vrsta, ki živi v suhih področjih in ne prenaša vlažnih ali hladnih pogojev. Kljub temu je priporočljiv stalen dostop do pitne vode in občasno vlaženje oklepa. Želva pozimi ne hibernira.

 

V ujetništvu

V terariju
Želve v ujetništvu lahko odlično uspevajo, če njihov skrbnik dobro pozna njihove potrebe. Potrebujejo grelno žarnico ustrezne jakosti, ki naj bo nameščena tako, da ustvarja mesto za gretje s temperaturo 35-40°C. Tla v terariju naj bodo pokrita s približno 10 cm podlage, ki naj jo predstavlja mešanica fine mivke, kot je Exo terra desert sand in ilovnate zemlje. Iz estetskih razlogov lahko dodamo nekaj kamenja. Žarnica naj bo prižgana čez dan, da se želve grejejo pod njo, ponoči pa naj bo ugasnjena. Ko se njihovo telo dovolj segreje, sledi hranjenje. Večkrat na dan jim ponudimo listnato zelenjavo in zelišča, stalno naj ima na razpolago tudi seno. Želve potrebujejo tudi ultravijolično svetlobo, ki jo v terariju zagotovimo z žarnico Exo terra Repti Glo 10.0. Ta naj bo prižgana 12 do 14 ur dnevno. Preko toplega dela leta je priporočljivo, da se sončijo na naravni sončni svetlobi. Poleti jih lahko vsak dan odnesemo na prosto, pozimi pa nujno potrebujejo UV žarnico. Z digitalnim termometrom nadzorujemo temperaturo v terariju.

 

Zunaj
V toplem delu leta so lahko ostrogaste želve na prostem. Ogrado naj imajo na najbolj sončnem delu vrta, v njej pa naj bo lesena hiša, v katero se lahko želve po želji umaknejo. V ogradi naj bo dovolj mivke, da se lahko želve vanj popolnoma zakopljejo. Ostrogasta želva ne hibernira, zato jih jeseni prenesemo v zaprt in ogrevan prostor.

 

Prehrana

Ostrogasta želva je strogo rastlinojeda vrsta. V ujetništvu ta vrsta želve potrebuje zelo veliko vlaknine v hrani. To najlažje zagotovimo s senom, ki naj bo vedno na razpolago. Pomanjkanje vlaknine v hrani lahko povzroča prebavne motnje, drisko in poveča možnost za okužbo z praživalmi in zajedavci. Podobne težave povzroča tudi večja količina sadja v prehrani, ki lahko povzroča močne in boleče krče prebavil. Zato naj bo sadje le občasen priboljšek in ne reden dodatek hrani. Ostrogasta želva potrebuje vsakodnevno hranjenje s senom, mešanico trav in zelišč, hibiskusom, deteljo in še posebno poslastico, kaktusom vrste opuncija. V trgovini lahko kupite tudi pripravljeno briketirano hrano za kopenske želve Exoterra Premium Tortoise Adult in Tetrafauna Tortoise. Poleg briketirane hrane pa lahko izbirate tudi med široko paleto posušenih zelišč JR Farm, ki zagotavljajo potrebno vlaknino v prehrani kopenskih želv. Zaradi izjemno hitre rasti potrebuje ostrogasta želva veliko kalcija in drugih mineralov, ki jih je poleg vitaminov potrebno dnevno dodajati hrani. Dober vir kalcija predstavlja tudi nastrgana sipina kost, ki naj jo ima žival vedno na razpolago v plitvi posodici.