Oskrba in vzdr┼żevanje akvarija

 

Zdravstveno varstvo

Akvaristika, oskrba akvarija, akvarijOb pravilni oskrbi akvarija, ki obsega redno delno menjavo vode, pravilno prehrano, zadostno filtracijo in stalno temperaturo akvarijske vode, bodo va┼íe ribice le redko zbolele. V kolikor vendarle opazite spremembe v obna┼íanju ribic ali znamenja v obliki nenavadnih lis in pik po telesu je potrebno ─Źim hitrej┼íe ukrepanje. ─îe bolezni ne prepoznate sami, se pri izbiri ustreznega zdravila obrnite na izku┼íenej┼íe akvariste ali osebje v trgovini, kjer ste ribice kupili. Pri tem jim bo v veliko pomo─Ź natan─Źen opis ali pa kar fotografija bolezenskega znamenja. V na┼íih trgovinah so vam na voljo ┼ítevilni preventivni pripravki in u─Źinkovita zdravila za zdravljenje ribjih bolezni.

Dušikov krog (cikel)

Akvarij, akvaristika, du┼íikov krog, cikelJe eden pomembnej┼íih ciklov, ki se odvijajo v na┼íem akvariju. V akvarijskih razmerah du┼íikov krog navadno ni sklenjen. Pri─Źne se z organsko vezanim du┼íikom, ki ga v akvarij vna┼íamo v obliki ribje hrane in kon─Źa z odstranitvijo nitrata, kot posledica rednih delnih menjav akvarijske vode. Du┼íik se na svoji poti pojavi v obliki razli─Źnih spojin, od katerih so nekatere (amoniak in nitrit) zelo strupene za akvarijske prebivalce. Zato je priporo─Źljivo njihovo redno spremljanje s pomo─Źjo akvarijskih testov.

Za nemoten potek du┼íikovega cikla so zaslu┼żne kolonije koristnih bakterij. To je proces, ki poteka v ve─Źih zaporednih stopnjah. Za prvo stopnjo poleg rib poskrbijo heterotrofne bakterije, ki ob prisotnosti kisika pretvorijo organsko vezan du┼íik v prvo anorgansko obliko – amoniak (NH3), ki je za vodne organizme zelo strupen. Amoniak bakterije rodu Nitrosomonas in Nitrospira pretvorijo v nitrit (NO2), ki je za ribice ┼íe vedno zelo strupen. Za pretvorbo nitrita v razmeroma ne┼íkodljivi nitrat (NO3) pa poskrbijo bakterije rodu Nitrobacter. Nitrat je za ribe razmeroma ne┼íkodljiv, pospe┼íuje pa rast ne┼żelenih alg, zato ga iz akvarija sproti odstranjujemo z redno delno menjavo vode. Del nitrata porabijo vodne rastline za svojo rast. Zato je priporo─Źljivo, da v akvarij zasadimo ve─Źje ┼ítevilo akvarijskih rastlin. Zni┼żanje koncentracije nitrata v akvariju dose┼żemo tudi z uporabo pripravka Nitrat Minus, ki deluje na biolo┼íki na─Źin in pospe┼íuje rast denitrifikacijskih bakterij. Vzpostavitev du┼íikovega cikla po naravni poti je dolgotrajen proces, ki ga akvaristi lahko pospe┼íimo z uporabo pripravkov (Safe Start, Cycle, Nitrigon 1 in 2), ki vsebujejo vse omenjene skupine bakterij v pravem razmerju in v velikem ┼ítevilu.

Fosfati v vodi

Akvaristika fosfati v vodi, akvarijFosfati (PO4) predstavljajo anorgansko obliko fosforja, ki ga v akvarij vna┼íamo z ribjo hrano, onesna┼żeno vodovodno vodo in nekaterimi rastlinskimi gnojili. Medtem ko je za ribice v akvariju razmeroma ne┼íkodljiv, ima njegova povi┼íana koncentracija vpliv na pospe┼íeno rast alg v akvariju.
Zato je v primeru problemov z algami priporo─Źljivo preveriti koncentracijo fosfatov v akvarijski vodi. To je mogo─Źe storiti le z uporabo kakovostnega testa za merjenje fosfatov. V primeru povi┼íane koncentracije imamo poleg redne delne menjave akvarijske vode na razpolago slede─Źe ukrepe. Zmanj┼íamo koli─Źino vnosa ribje hrane, saj je prekomerno hranjenje poglavitni vir fosfatov v akvariju. Tudi izbira hrane je pomembna, saj so nekateri proizvajalci posvetili posebno pozornost koli─Źini fosforja v ribji hrani. Hrana, ki vsebuje le toliko fosforja, kot ga ribe dejansko potrebujejo je hrana Nutrafin MAX. Poleg izbire in koli─Źine hrane pazimo tudi na pravilno obremenitev akvarija, saj prenaseljenost vodi v kopi─Źenje vseh odpadnih produktov, vklju─Źno s fosfatom. V filter namestimo odstranjevalec fosfatov, ki bo s kemi─Źno vezavo odstranil fosfate iz vode. Pomaga tudi bolj izdatna in redna tedenska menjava vode. Pri ─Źemer ne smemo pozabiti na sredstvo za pripravo vode, kot je Aqua-plus ali Aqua-Safe.

Trdota vode

akvarij, akvaristika, trdota vode, gh/kh vodeKo┬ágovorimo o koli─Źini raztopljenih mineralov v vodi, ┼íe posebej kalcija in magnezija oz. njunih spojin (soli), takrat govorimo o trdoti vode. ─îe je v vodi raztopljeno malo mineralov (soli) pravimo, da je voda mehka, ─Źe pa je mineralov veliko govorimo o trdi vodi. Trdoto vode se obi─Źajno meri kot koncentracija kalcijevega karbonata (CaCO3) v mg/l vode, ali pa v nem┼íkih trdotnih stopinjah ┬░dH (1┬░dH predstavlja 17,9 mg CaCO3/ l vode).
Na┼íe ribice in ostali organizmi izvirajo iz okolij z razli─Źno trdo vodo, zato jim tudi v akvariju posku┼íamo zagotoviti podobne ┼żivljenjske pogoje. ┼átevilne vrste mehko-vodnih rib so se s pri─Źo dolgoletne vzgoje v akvarijskih pogojih prilagodile na vodo, ki je po trdoti precej druga─Źna od njihove izvorne. Vendar za uspe┼íno razmno┼żevanje ve─Źina vrst ┼íe vedno potrebuje vodo z izvornimi lastnostmi.

Merjenje trdote vode

Merjenje trdote vode je enostavno. Izmerimo s pomo─Źjo akvaristi─Źnih testov in po potrebi prilagodimo akvarijskim prebivalcem z uporabo razli─Źne opreme in pripravkov. Lo─Źimo karbonatno trdoto (oznaka KH), ki predstavljajo soli ogljikove kisline (H2CO3) – karbonate, ki nastajajo pri raztapljanju ogljikovega dioksida (CO2) v vodi. Karbonatna trdota pomembno vpliva tudi na pH vode. Poleg karbonatne je za akvarijske prebivalce pomembna ┼íe skupna trdota (oznaka GH), ki jo predstavljajo kalcijeve in magnezijeve spojine v vodi. S pomo─Źjo spodnje tabele lahko ugotovite kako trdo vodo imate v svojem vodovodnem omre┼żju ali akvariju.

 mg CaCO3/l vode  °dH  TRDOTA VODE
 0-50  0-3  mehka
 50-100  3-6  srednje mehka
 100-200  6-12  rahlo trda
 200-300  12-18  srednje
 300-450  18-25  trda
 >450  >25  zelo trda

PH vode

pH je lastnost vode, ki govori ali ima voda kisel, nevtralen ali bazi─Źen zna─Źaj. pH skala zavzema vrednosti od 0 do 14, pri ─Źemer predstavlja pH 7 nevtralno obmo─Źje, v katerem je koncentracija H+ in OH- ionov v ravnote┼żju. Voda s pH vrednostjo pod 7 ima kisel zna─Źaj, z vrednostjo nad 7 pa bazi─Źen. Ve─Źini akvaristi─Źno zanimivih rib ustreza rahlo kisla do nevtralna voda s pH vrednostjo med 6 in 7,5. Vrednosti pH v akvariju lahko preverjamo z akvaristi─Źnimi testi, ki so nam na voljo v trgovinah z akvaristi─Źno opremo. Za uravnavanje imamo na voljo pripravke, ki zvi┼íajo ali zni┼żajo pH vrednost akvarijske vode, s ─Źimer jo lahko povsem prilagodimo potrebam akvarijskih prebivalcev. pH je mo─Źno povezan z karbonatno trdoto, ki ima pufrsko delovanje. Ve─Ź o tem, kako u─Źinkovito zni┼żati pH si preberite tule.

Lastnosti in vzdr┼żevanje akvarijske vode

─îista in primerno ogreta voda je klju─Źnega pomena za uspe┼íno delovanje akvarija. Posledica nerednih in premalo pogostih menjav ter nihajo─Źe temperature akvarijske vode so lahko obolele ribe in pojav ne┼żelenih alg v akvariju. Zato je priporo─Źljivo redno spremljanje kakovosti in temperature akvarijske vode, kar nam omogo─Źajo ┼ítevilni za uporabo enostavni akvarijski testi. Nekateri izku┼íeni akvaristi priporo─Źajo, da se tedensko zamenja 25 % akvarijske vode. Menjavo je smiselno zdru┼żiti s presesavanjem akvarijske podlage. Paziti moramo le, da ne zamenjamo preve─Ź vode naenkrat. Saj bi to lahko zmotilo biolo┼íko ravnote┼żje, ki se vzpostavi v akvariju. Obi─Źajno za menjavo uporabimo kar vodovodno vodo, ki pa jo moramo predhodno ogreti in ustrezno pripraviti s sredstvi za pripravo vode, ki poskrbijo za nevtralizacijo ┼íkodljivih spojin, kot so klor, te┼żke kovine in pesticidi. Tak┼íni sredstvi sta Aquaplus in AquaSafe. Redno kontroliramo tudi temperaturo akvarijske vode, da bo ta ustrezala potrebam akvarijskih prebivalcev.
Testiranje vode

Marsikatera te┼żava, ki se pojavi v na┼íem akvariju je povezana prav s kvaliteto in lastnostmi vode v na┼íem akvariju. Zato je zelo priporo─Źljivo njeno redno testiranje, kar je s pri─Źo ┼ítevilni h in za uporabo enostavnih testov sila preprosto opravilo.

Prehrana akvarijskih prebivalcev

tetra mini baby, akvarij, akvaristika, hrana za ribePrehrana je zelo pomemben dejavnik, ki vpliva na zdravstveno stanje celotnega akvarija. Pomembna je tako kakovost, kot koli─Źina vnesene hrane. Sestava, hranilna vrednost, oblika in velikost delcev hrane imajo neposreden vpliv, koli─Źina in kakovost vnesene hrane pa preko onesna┼żenja vode tudi posreden vpliv na zdravstveno stanje organizmov v na┼íem akvariju. Pri hranjenju ribic se dr┼żimo pravila dveh minut, kar pomeni, da naj bo koli─Źina hrane v posameznem obroku tolik┼ína, kot jo ribice v celoti pojedo v roku dveh minut. Odraslim ribicam ponudimo do dva obroka dnevno. Mladim, rasto─Źim ribicam pa jih lahko ponudimo tudi ve─Ź. Vendar se je potrebno zavedati, da prekomerno hranjenje onesna┼żuje vodo in privede do ne┼żelenih┬ápojavov, kot so bolezni rib in alge v akvariju. V trgovinah je na voljo izjemno pestra ponudba kakovostnih in specializiranih ribjih hran. Tako bomo z lahkoto zadostili potrebam razli─Źnih vrst rib in jim sestavili raznoliko in uravnote┼żeno prehrano.

Oskrba in vzdr┼żevanje

Biolo┼íko ute─Źenemu akvariju je potrebno nameniti le malo ─Źasa za oskrbo in vzdr┼żevanje. Ob uporabi ┼ítevilne in lahko dostopne sodobne akvaristi─Źne opreme je vzdr┼żevanje akvarija enostavno in rutinsko opravilo. Nekatera opravila, kot so hranjenje ribic je potrebno opraviti dnevno, druga kot npr. menjava vode in ─Źi┼í─Źenje stekla pa spadajo med tedenska ali celo manj pogosta opravila. Ob─Źasno preverimo tudi, ─Źe oprema kot je grelec in filter pravilno deluje. Ne pozabimo, da nam bo lepo oskrbovan in redno vzdr┼żevan akvarij s svojo lepoto popla─Źal ves trud.

Preberite tudi

Sorodni prispevki
Voda v akvariju ÔÇô Zakaj ─Źista osmozna voda ni primerna za ribe? Voda v akvariju in zakaj ─Źista osmozna voda ni primerna za ribe? ─îi┼í─Źenje vode preko posebnega filtra, ki mu re─Źemo reverzna osmoza, iz vodovodne vod...
Na kaj moramo akvaristi biti posebej pozorni? Na kaj moramo akvaristi biti posebej pozorni? Toplotna za┼í─Źita ribic na poti iz trgovine do doma Ribice in ostale organizme je potrebno na poti do d...
Akvarijska oprema ÔÇô Naravno kamenje V poslovalnicah Zootic vas pri─Źakujemo s pestro ponudbo kamenja za akvaristi─Źen, teraristi─Źen in drug namen.