Akvarijske ribe – Somi in somiči

Rogatec – Ancistrus dolichopterus

Rogatec, Ancistrus dolichopterus, akvarij, akvaristika, akvarijske ribice, ribice za akvarijDružina: Loricariidae
Izvor: J Amerika
Velikost: do 13 cm
Temperatura: 23 – 27 oC
Trdota: 2 – 30o dGH
pH: 5,8 – 7,8
Prehrana: rastlinojed/vsejed
Akvarij: vsaj 80 cm
Modri rogatec je zelo poznana riba tudi med akvaristi začetniki. Zaradi svojih prehranjevalnih navad ga trgovci radi priporočajo. To je miroljubna riba, ki vneto odstranjuje alge v akvariju. Poleg alg mu lahko ponudimo še košček korenja, bučke ali druge zelenjave. Izogibajte se ostri podlagi in dekoraciji in zagotovite obilo skrivališč. Samec ima na sprednjem delu glave dolge razvejane izrastke. Samica teh izrastkov nima ali pa so znatno krajši.

Bronasti oklepni somič – Corydoras aeneus

Bronasti oklepni somič, Corydoras aeneus, akvarij, akvaristika, akvarijske ribice, ribice za akvarijDružina: Callichthyidae
Izvor: Južna Amerika
Velikost: do 7 cm
Temperatura: 22 – 26 oC
Trdota: 2 – 25o dGH
pH: 6,0 – 8,0
Prehrana: vsejed
Akvarij: vsaj 60 cm
Bronasti oklepni somič je miroljubna jatna riba. V akvariju naj bo fin in neoster pesek, ki ne poškoduje ribic pri hranjenju. Zaželene so tudi korenine in žive akvarijske rastline, med katerimi si ribice poiščejo zavetje. Vedno kupimo večje število ribic, saj so sicer osamljene in pod stresom.

Oklepni somič – Corydoras sterbai

Bronasti oklepni somič, Corydoras sterbai, akvarij, akvaristika, akvarijske ribice, ribice za akvarijDružina: Callichthyidae
Izvor: Južna Amerika
Velikost: do 7 cm
Temperatura: 21 – 26 oC
Trdota: 4 – 12o dGH
pH: 6,2 – 7,8
Prehrana: vsejed
Akvarij: vsaj 60 cm
Corydoras sterbai je zelo atraktiven in prepoznaven oklepni somič. Tudi ta ima miroljuben značaj in se rad združuje v jate. Najbolje se počuti v akvariju z neostro temno podlago in obilico skrivališč. Priporočljive so tudi žive rastline, ki mu nudijo dodatno skrivališče. V jati naj bo vsaj šest osebkov.

Farlowella acus

Farlowella acus, akvarij, akvaristika, akvarijske ribice, ribice za akvarijDružina: Loricariidae
Izvor: Južna Amerika
Velikost: do 15 cm
Temperatura: 24 – 26 oC
Trdota: 3 – 8o dGH
pH: 6,0 – 7,0
Prehrana: rastlinojed/vsejed
Akvarij: vsaj 80 cm

Farlowella acus je miroljubna in izjemno zanimiva riba. S svojo obliko zelo popestri akvarijsko družbo. Najbolje se počuti v akvariju v katerem je obilo korenin in živih rastlin. Hrani se tudi z algami v akvariju.

Indijski stekleni som – Kryptopterus bicirrhis

Indijski stekleni som, Kryptopterus bicirrhis, akvarij, akvaristika, akvarijske ribice, ribice za akvarijDružina: Siluridae
Izvor: Azija
Velikost: do 8 cm
Temperatura: 21 – 26 oC
Trdota: 6 – 14o dGH
pH: 6,0 – 7,5
Prehrana: mesojed/vsejed
Akvarij: vsaj 80 cm
Indijski stekleni som je miroljubna jatna riba primerna za skupinski akvarij v katerem so miroljubne vrste rib. Najbolje se počuti v prostornem akvariju z dovolj prostora za plavanje. Posadite tudi rastline in namestite korenine, ki bodo priskrbele potrebna skrivališča. Zaželjeno je tudi nekoliko močnejše tokovanje, ki ga lahko priskrbi zunanji filter.

Pritlikavi prisesnik – Otocinclus affinis

PRITLIKAVI PRISESNIK, Otocinclus affinis, akvarij, akvaristika, akvarijske ribice, ribice za akvarijDružina: Loricariidae
Izvor: Južna Amerika
Velikost: do 4 cm
Temperatura: 20 – 26 oC
Trdota: 2 – 15o dGH
pH: 5,0 – 7,5
Prehrana: rastlinojed/vsejed
Akvarij: vsaj 50 cm
Pritlikavi prisesnik je družabna jatna ribica, ki učinkovito odstranjuje alge v akvariju. Zelo priporočljivo ga je naseliti v skupinski akvarij z obilico rastlin in še posebej kadar imamo probleme z algami. V jati naj bo vsaj šest primerkov. Zaradi svoje majhne velikosti je primeren tudi za manjše akvarije vendar je potrebno paziti na zadostno prehrano, saj so ob nezadostni rasti alg pogosto obsojeni na smrt zaradi stradanja.

Preberite tudi

Sorodni prispevki

Preberite tudi...