Akvarijske ribe – Živorodni zobati krapovci

V skupino živorodnih zobatih krapovcev spadajo akvaristično najbolj poznane vrste rib. Le kdo ne pozna gupijev, mečkov in platijev. Večina vrst iz te skupine izvira iz srednje in južne Amerike. Glavna značilnost skupine je živorodnost, ki pa v večini primerov ni prava, temveč gre za ti. ovoviviparijo. Pri nepravi živorodnosti ni telesne povezave med materjo in mladičem, kar je značilnost prave živorodnosti. Druga značilnost skupine pa je v spolni organ – gonopodij preobražena podrepna plavut pri samcih.

Gupi – Poecilia reticulata

Gupi, Poecilia reticulata, akvarij, akvaristika, akvarijske ribice, ribice za akvarijDružina: Poecilidae
Izvor: Sr. In JAmerika
Velikost: do 5 cm
Temperatura: 20 – 25 oC
Trdota: 10 do 30o dGH
pH: 5,5 – 8,5
Prehrana: vsejed
Akvarij: vsaj 40 cm
Samci gupijev so s svojimi bogato okrašenimi repi zelo prepoznavni prebivalci akvarijev širom zemeljske oble. Le malo je vrst, ki so se jim gojitelji tako posvetili kot ravno gupiju. Poznane so številne vzgojene oblike, ki se razlikujejo po barvi in obliki repne plavuti. Žal so moderne oblike gupijev zaradi intenzivnega parjenja v sorodstvu pogosto bolj občutljive kot smo bili vajeni v preteklosti.

Meček – Xiphophorus helleri

Meček, Xiphophorus helleri, akvarij, akvaristika, akvarijske ribice, ribice za akvarijDružina: Poecilidae
Izvor: Sr. Amerika
Velikost: do 12 cm
Temperatura: 18 – 28 oC
Trdota: 12 do 30o dGH
pH: 7,0 – 8,3
Prehrana: vsejed
Akvarij: vsaj 60 cm
Odrasli samci mečkov imajo na repni plavuti značilen, meču podoben izrastek. Gre za miroljubno živorodno ribico, primerno za začetnike. Meček se počuti najbolje v dobro zaraščenem skupinskem akvariju. Samica povrže tudi do 80 živih mladičev. Priporočljivo je uporabiti kletko za razmnoževanje ali pa obilico plavajočih in drugih rastlin, kjer si mladiči poiščejo zavetje. Zagotovite pestro mešano prehrano.

Plati – Xiphophorus maculatus

Plati, Xiphophorus maculatus, akvarij, akvaristika, akvarijske ribice, ribice za akvarijDružina: Poecilidae
Izvor: Sr. Amerika
Velikost: do 3,5 cm
Temperatura: 18 – 25 oC
Trdota: 10 do 25o dGH
pH: 7,0 – 8,2
Prehrana: vsejed
Akvarij: vsaj 40 cm
Plati je zelo miroljubna riba primerna za skupinski akvarij. V trgovinah se pojavljajo številne barvne različice, ki so nastale s selektivno odbiro in križanjem. Spolno dozori že pri 3 – 4 mesecih starosti. Samec se od samice loči po velikosti in po gonopodiju. Nezahtevna riba primerna za začetnike.

Črni moli – Poecilia Sphenops

Črni moli, Poecilia Sphenops, akvarij, akvaristika, akvarijske ribice, ribice za akvarijDružina: Poecilidae
Izvor: Sr. Amerika
Velikost: do 6 cm
Temperatura: 18 – 28 oC
Trdota: 11 do 30o dGH
pH: 7,5 – 8,2
Prehrana: vsejed/rastlinojed Akvarij: vsaj 50 cm
Moli je priljubljena ribica med akvaristi začetniki. Vzgojena oblika obstaja v številnih barvah. Moli ima rad močno zaraščen akvarij z dovolj prostora za plavanje. Zaželjene so tudi plavajoče rastline, kjer si mladički poiščejo zavetje. Znaten delež prehrane molijev predstavljajo alge.

Jadrni moli – Poecilia velifera

Jadrni moli, Poecilia velifera, akvarij, akvaristika, akvarijske ribice, ribice za akvarijDružina: Poecilidae
Izvor: Mehika
Velikost: do 15 cm
Temperatura: 25 – 28 oC
Trdota: 25 do 35o dGH
pH: 7,5 – 8,5
Prehrana: vsejed/rastlinojed
Akvarij: vsaj 100 cm
Jadrni moli je miroljubna riba z zelo zanimivim socialnim vedenjem. Potrebuje trdo vodo, priporočljiv je dodatek kuhinjske soli (2-3g / L). Potrebuje prostoren akvarij, kjer najde dovolj alg, ki predstavljajo pomemben del njegove prehrane. Mogoče ga je gojiti celo v morskem akvariju, če ga postopno prilagodimo na morsko vodo. Samec ima impozantno hrbtno plavut, ki se v celoti razvije le v prostornem akvariju.

Preberite tudi

Sorodni prispevki

Preberite tudi...