Akvarijske ribice – Hranjenje

Koliko in kako pogosto naj nahranim svoje ribice? Vprašanje, ki si ga zagotovo zastavi vsak oskrbnik akvarija. Tokratni članek namenjamo prav pravilni izbiri hrane in ustreznemu načinu hranjenja akvarijskih prebivalcev. Primerno hranjenje predstavlja enega od temeljev na poti do zdravih rib in akvarija, s katerim ne bomo imeli težav.

Ribice rade jedo!

Ribe so po naturi oportunisti, ki nikoli ne vedo, kdaj bodo lahko zaužile naslednji obrok, zato se hranijo vedno, ko je priložnost. Ta prilagoditev jim omogoča preživetje v naravnem okolju. V akvarijskih razmerah, kjer imajo zagotovljeno redno prehrano, pa je ta lastnost zanje lahko tudi pogubna.

Pravilo parih minut

Hrana za ribice, akvarijske ribice, ribe v akvariju, akvaristika, ZOOTIC, trgovina za male živali

Zaradi oportunistične narave akvarijskih ribic, je med akvaristih uveljavljeno nenapisano, okvirno pravilo “parih minut”; ribice hranimo enkrat ali dvakrat na dan s količino hrane, ki jo ribice pojedo v nekaj minutah (2-3min). Hrana, ki ostane po par minutah minutah je odveč, zato je treba obrok ustrezno zmanjšati, odvečno hrano pa odstraniti (ne odstranimo depo hrane, kot so primeroma talni tableti in paličice za talne vrste). Ribe bi lahko čez dan zaužile še mnogo več, kot so sposobne pojesti v enem ali dveh obrokih na dan, vendar bi jim s tem naredili več škode kot koristi. Pravilo parih minut velja za večino akvarijskih ribic, obstajajo pa tudi izjeme, denimo, za talne ribe, ki se hranijo počasneje.

Izogibajmo se prekomernemu hranjenju

Prekomerno hranjenje je najpogostejša napaka, ki se zgodi manj izkušenemu akvaristu. Prevelik odmerek hrane ima za akvarij in njegove prebivalce številne neprijetne posledice, ki lahko privedejo do nenadnega pogina akvarijskih prebivalcev ali bujnega izbruha alg v akvariju. Z ribjo hrano vnašamo v akvarij snovi, ki so podvržene razgradnji, med katero nastajajo škodljive spojine kot so amoniak, nitrit, nitrat in fosfat. Te so bodisi strupene za ribe ali pa močno pospešujejo razvoj alg v akvariju. Pri hranjenju bodimo torej zmerni.

V boju z algami nam bo v veliko pomoč hrana z nizkim deležem fosforja

Kljub navidezni podobnosti, pa med ribjimi hranami obstajajo velike razlike. Osnovno sestavino večine hran za ribe predstavlja ribja moka. Običajne hrane vsebuje ribjo moko, pripravljeno iz celih rib s kostmi in luskami vred, zato vsebujejo veliko fosforja. Ta dviguje raven fosfatov v akvarijski vodi, kar močno spodbuja rast alg v akvariju. Nekatere hrane, kot je hrana Nutrafin Max, pa vsebujejo ribjo moko, pridelano le iz ribjega mesa brez kosti, s čimer je proizvajalec zagotovil minimalen delež fosforja v hrani. Pri hranjenju s takšno hrano se močno zmanjša vnos fosforja in s tem verjetnost izbruha alg v akvariju.

Izberimo vrsti ustrezno hrano

Različne vrste rib imajo različne prehranjevalne potrebe in navade, ki jih moramo skrbniki upoštevati. Večina rib je vsejedih, obstajajo pa tudi strogo rastlinojede in strogo mesojede vste. To moramo upoštevati pri izbiri hrane. Poleg sestave mora biti hrana prilagojena tudi velikosti in načinu hranjenja rib. Z različnimi oblikami hrane se lahko kar najbolj približamo potrebam svojih ljubljenk. Plavajoča hrana, kot so lističi, je namenjena ribam, ki se hranijo na vodni gladini in tik pod površjem. Počasi toneče granule so namenjene ribam, ki se hranijo na sredini akvarija. Peleti, ki potonejo na dno akvarija, pa so primerni za hranjenje talnih prebivalcev. Ker imamo v akvariju ponavadi večje število ribjih vrst z različnimi prehranjevalnimi navadami, je treba s pravilno izbiro hrane poskrbeti, da pridejo vse vrste do svojega dnevnega obroka.

Priboljški

Čeprav z osnovno hrano za akvarijske ribe ponavadi pokrijemo vse potrebe po hranilnih snoveh, je ribicam kdaj pa kdaj vendarle treba ponuditi tudi različne priboljške. Ti ribicam zagotovijo pestrost v prehrani in morebitne dodatne hranilne snovi. Priboljšek za ribe lahko predstavljajo žive ali zamrznjene ličinke žuželk, žuželke v gelu, liofilizirane žuželke in številne dopolnilne hrane za posebne namene. Priboljške lahko kupimo v vseh bolje založenih akvarističnih trgovinah. Svojim ljubljenkam jih ponudimo vsaj trikrat na teden.