Na kaj moramo akvaristi biti posebej pozorni?

Toplotna zaščita ribic na poti iz trgovine do doma

Ribice in ostale organizme je potrebno na poti do doma ustrezno toplotno zaščititi. Stres povezan s hitrimi spremembami temperature slabi ribji imunski sistem in vodi do izbruha bolezni.Vrečka v kateri kupimo ribice v trgovini vsebuje le malo vode, ki se hitro podhladi ali pregreje. Dovolj je že nekaj minut izpostavljenosti, da temperatura vode v vrečki pade ali naraste izven optimalnega območja. Zato je zelo pomembno, da vrečko z ribicami že v trgovini namestimo v zaščitno torbo ali vrečo, ki bo naše ribice toplotno ščitila na pot do doma. Pot naj bo čim krajša in brez nepotrebnih postankov. Sledi pravilna aklimatizacija ribic. Pri naselitvi novih ribic je priporočljiva uporaba nekaterih sredstev, ki delujejo protistresno. Takšna pripravka sta npr. Aquavital stress-protect in TetraVital.

Postopna naselitev novega akvarija

AKVARISTIKA - Na kaj moramo akvaristi biti posebej pozorni?Pogosta napaka akvaristov začetnikov je, da v akvarij prehitro naselijo preveliko število ribic. Vsak nov akvarij mora najprej skozi proces *utekanja (*v nadaljevanju ciklanja), ki običajno traja več tednov ali celo mesecev. V tem času se v akvariju namnožujejo koristne bakterije, ki skrbijo za razstrupljanje strupenih dušikovih spojin. Takšne spojine so npr. amoniak in nitriti, ki nastajajo v procesu ribje in bakterijske presnove. Te spojine so zelo strupene že v majhnih količinah in povzročajo ti. sindrom novega akvarija (nenaden pogin ribic). Proces ciklanja lahko akvaristi zelo pospešimo z uporabo pripravkov, ki vsebujejo ustrezne bakterije. Takšni pripravki so npr. Safe Start, Cycle , Aquavital Nitrigon 1 in Bactozym. V času ciklanja akvarija je zelo pomembno, da ribice naseljujemo postopoma, tako da imajo bakterije čas za svojo namnožitev. Bakterije se namreč hranijo z izločki rib in so vedno v rahlem zaostanku. Ob uporabi omenjenih pripravkov, lahko prve ribice naselimo po enem tednu delovanja akvarija. Najprej naselimo manjše število trpežnih algojedih rib npr. dva modra rogatca Ancistrus dolichopterus. Tretji teden delovanja akvarija naselimo npr. jato štirih oklepnih somičev Coridoras spp. Sledi naj postopno naseljevanje rib z enotedenskimi zamiki, dokler ne dosežemo končnega števila rib v akvariju. Pri tem se držimo pravila, ki pravi da je potrebno na 1 cm odrasle ribe zagotoviti 1L akvarijske prostornine. Zgoraj opisana metoda ciklanja vključuje žive ribe, ki so v času ciklanja lahko izpostavljene povišani koncentraciji toksičnih spojin. Zato v nekaterih akvaristično naprednih deželah vse bolj propagirajo ciklanje brez rib. V tem primeru je potrebno v času ciklanja v akvarij dodajati hrano za bakterije. Takšno hrano vsebuje npr. pripravek Aquavital Nitrigon 2. Poleg tega je v akvarij brez rib v času ciklanja priporočljivo vsak drugi dan dodati tudi manjšo količine ribje hrane, ki prav tako pospešuje razvoj koristnih bakterij. Potrebno se je zavedati, da se bakterije v akvariju brez rib in odsotnosti alternativnega vira hrane, ne bode namnožile niti po več letnem delovanju akvarija.

Kompatibilnost organizmov

Pri naseljevanju akvarija moramo biti zelo pozorni tudi na kompatibilnost akvarijskih prebivalcev. Potrebno se je izogibati vsem kombinacijam rib in ostalih prebivalcev akvarija, ki so iz kateregakoli razloga neprimerne. Prodajalci v trgovini vam bodo pri tem v veliko pomoč. Zelo zaželeno pa je, da določene informacije poiščete tudi sami. Na voljo je veliko ustrezne in kakovostne literature; knjige, revije in spletna združenja.

Prekomerno hranjenje

AKVARISTIKA, Na kaj moramo akvaristi biti posebej pozorni, hrana, akvarijPrekomerno hranjenje je poleg prekomerne naselitve akvarija zelo pogosta napaka akvaristov začetnikov. Vodi do številnih problemov, kot so alge v akvariju, bolezni ribic, neprimerna kakovost vode, motna voda, prekomerna namnožitev polžev in še kaj bi se našlo. Z ribjo hrano vnašamo v akvarij hranilne snovi, ki se prej ali slej pretvorijo v amoniak, nitrit, nitrat, fosfat in druge v akvariju neželene spojine. Pri hranjenju se držimo pravila dveh minut, kar pomeni, da ribice nahranimo le toliko, kot pojedo v času dveh minut. Hrana, ki ostane po tem času je odveč in zgolj obremenjuje akvarijski filter in vodo. Mlade in drobne ribice hranimo do 3x dnevno, odrasle in velike ribe pa 1x do 2x dnevno. Hrana naj bo pestra in raznolika. V primeru, da ribice hranijo otroci je potreben nadzor s strani staršev. Za čas naše odsotnosti pa si priskrbimo avtomat za hranjenje, ki bo ribice nahranil namesto nas.

Maksimalni čas osvetlitve akvarija

Osvetlitev akvarija je zelo pomemben dejavnik, saj omogoča rast akvarijskih rastlin in poudari lepoto ostalih akvarijskih prebivalcev. Dolžino osvetlitve je potrebno prilagoditi akvarijskim prebivalcem, v prvi vrst akvarijskim rastlinam. Akvarij z živimi rastlinami naj bo osvetljen max. 10 ur dnevno. Daljša osvetlitev zelo poveča tveganje za množičen izbruh alg v akvariju. Luč nikakor ne sme biti prižgana 24 ur dnevno. V akvariju brez rastlin, ali pa če so te umetne je lahko dolžina osvetlitve bistveno krajša, npr. 6 ur dnevno. Seveda ob predpostavki, da je akvarij v prostoru, ki dobi nekaj dnevne svetlobe. Akvarija pa ni priporočljivo namestiti na mesto, kjer bi bil izpostavljen direktni sončni svetlobi, saj ta močno poveča tveganje za izbruha alg v akvariju. Zelo pomembno je tudi, da se luči prižigajo in ugašajo vsak dan ob istem času. To je enostavno zagotoviti s časovnim stikalom (timer), ki luči prižiga in ugaša avtomatsko.

Čim več hitro-rastočih rastlin

AKVARISTIKA, Na kaj moramo akvaristi biti posebej pozorni, osvetlitev akvarija, akvarijAkvaristi začetniki dajo barvitim ribicam običajno prednost pred akvarijskimi rastlinami. Takšna odločitev pa običajno vodi do hitrega poslabšanja kakovosti akvarijske vode in množičnega izbruha alg v akvariju. Ribe namreč proizvajajo snovi, ki jih ob ustrezni osvetlitvi porabljajo rastline v akvariju. Če rastlin ni ali pa je teh premalo, bodo obilje hranil in svetlobe izkoristile alge. Zato je zelo pomembno, da že na samem začetku (pred vnosom prvih ribic) akvarij bogato zasadimo. Prednost naj imajo hitro-rastoče vrste akvarijskih rastlin (priporočamo zelo kakovostne rastline Tropica), ki so najboljši porabniki spojin, ki onesnažujejo akvarijsko vodo. V akvariju je potrebno ustvariti ugodno razmerje med porabniki hranil (rastline) in njenimi proizvajalci (ribe). To razmerje naj bo v prid porabnikov, se pravi rastlin. Rastline je potrebno že od začetka redno dognojevati z gnojili, ki zagotavljajo vsa rastlinam potrebna mikrohranila v ustrezni obliki in razmerju. Takšno gnojilo je npr. Tropica Plant Nutrition liquid, Plant Gro ali pa Tetra Plantamin. Le tako oskrbovane rastline bodo uspešno tekmovale z algami v akvariju. Alge so namreč najpogostejši vzrok za opustitev tega očarljivega konjička.

Izklapljanje filtra in grelca

»Ali lahko ponoči izklopim grelec in akvarijski filter?«, je pogosto vprašanje, ki se zastavi akvaristom začetnikom. Vprašanje je seveda zelo vmesno in prav presenetljivo je, da celo osebje v nekaterih akvarističnih trgovinah nanj ne pozna korektnega odgovora. Odgovor se lahko glasi le: »Ne nikakor!« Grelec skrbi za ogrevanje vode, ki mora imeti stalno temperaturo, brez večjih nihanj. Le konstantna in primerna temperatura zagotavlja dobro počutje in zdravstveno stanje akvarijskih prebivalcev. Ne pozabimo, da ti povečini izvirajo iz tropskih krajev. Tudi pri filtru ni nič drugače. Filter mora biti ves čas oskrbovan s svežo in s kisikom bogato vodo. Ta je nujno potrebna za preživete koristnih bakterij, ki so ključne za mikrobiološko čiščenje akvarijske vode. Brez živih bakterij, ki razstrupljajo strupene spojine, življenje v akvariju in tudi v naravnih sistemih nebi bilo mogoče! Filtra zato nikar ne izklapljajte za daljše obdobje. Izklopimo ga le v času čiščenja, ki pa naj bo čim krajše. Kaj pa v primeru, ko zmanjka električnega toka za več ur? V takem primeru obstaja resna nevarnost, da bakterije v filtru propadejo. Zato priporočamo, da v tem primeru iz filtra izčrpate vodo. Filtrirni material na katerem so pritrjene bakterije, bo tako izpostavljen kisiku iz zraka. Bakterije bodo tako preživele znatno daljše obdobje, kot v nedelujočem filtru napolnjenim z vodo. Po prihodu električnega toka pa filtra nikar ne pozabite ponovno napolniti z vodo in ga zagnati.

Preberite tudi

Sorodni prispevki

Preberite tudi...