Akvaristika – Pomen, zgodovina, živali

Akvaristika, Pomen, zgodovina akvaristike, zivaliAkvaristika je hobi, ki je očaral številne generacije in s pričo vse bolj stresne in od narave odtujene vsakdanjosti, se ni bati za njeno prihodnost. Na naši spletni strani lahko najdete praktične nasvete in namige, ki vam bodo v pomoč pri postavitvi, zagonu in vzdrževanju akvarija. Stran je v izdelavi zato jo bomo v prihodnosti nenehno dopolnjevali s tematskimi nasveti, članki in fotografijami. Želimo vam obilo užitkov, ki jih ponuja ta sproščujoči konjiček. Dobrodošli torej v čarobni svet akvaristike.

 

Pomen in zgodovina akvaristike

Zametki akvaristike segajo v čase Egipčanov, starih Grkov in Rimljanov, ki so med prvimi v vodnem življu poleg prehranske vrednosti prepoznali tudi eleganco in lepoto, ki nas navdihuje vse do današnjih dni. K popularizaciji akvaristike in gojenja vodnih prebivalcev v okrasne namene pa je nedvomno doprinesla največ vsem dobro znana zlata ribica, ki se v njeni izvorni deželi Kitajski prvič pisno omenja že leta 960.
Sredi 19. stoletja anglež Robert Warrington podkrepljen z revolucionarnim spoznanjem, da obstaja povezava med rastlinami in kisikom, izdela prvi stekleni akvarij. Vanj je nasul pesek in ga zasadil z vodnim rastlinjem, polži in ribami. Leta 1856 nemški naravoslovec Emil Adolf Roßmäßler v priljubljenem časopisu »Die Gartenlaube« objavi delo z naslovom »Morje v kozarcu« in tako postavi temelj akvaristike, kot jo poznamo danes. V petdesetih letih prejšnjega stoletja je kot prva filtracijska metoda uveden talni filter, kar je dalo akvaristiki nov zagon.
Z razvojem pripravljene ribje hrane, razmahom mednarodnega letalskega prometa in spoznanjem o lastnostih vode je akvaristika doživela velik razcvet in je danes širom zemeljske oble splošno razširjen hobi. Urejen akvarij je nedvomno lep okras in osrednja točka prostora, kjer se nahaja. S svojo izjemno paleto barv, eleganco njegovih prebivalcev in pestrostjo življenjskih oblik, bo zagotovo pritegnil pogled slehernega opazovalca. Poleg svoje lepote nam ponuja še mnogo več. Je košček narave, ki nas popelje v svet tišine in brezskrbnosti, stran od stresne in hrupne vsakdanjosti. Akvarij zasajen z vodnim rastlinjem in naseljen z barvitimi ribicami, polžki in drugimi zanimivimi organizmi je majhen ekosistem, ki nevsiljivo ponuja vpogled v zakonitosti narave. Tako boste priča številnim odkritjem in radostim, ki jih ponuja ta edinstven in sproščujoči konjiček.

 

Akvarijski prebivalci

Posebnost akvaristike so prav njeni prebivalci, ki jih v grobem delimo na ribe, nevretenčarje in rastline. Znotraj vsake od teh skupin se pojavlja izjemna pestrost barv, vzorcev, oblik in velikosti, ki nam omogoča, da si ustvarimo edinstven košček narave po lastnem okusu.

Galerija

rastline, živali, organizmi v akvariju, akvarij, akvaristika rastline, živali, organizmi v akvariju, akvarij, akvaristikarastline, živali, organizmi v akvariju, akvarij, akvaristikarastline, živali, organizmi v akvariju, akvarij, akvaristika rastline, živali, organizmi v akvariju, akvarij, akvaristikarastline, živali, organizmi v akvariju, akvarij, akvaristikarastline, živali, organizmi v akvariju, akvarij, akvaristika rastline, živali, organizmi v akvariju, akvarij, akvaristikarastline, živali, organizmi v akvariju, akvarij, akvaristika

 

Biološki Zagon filtra

 

Filter, ki smo ga šele kupili in namestili v akvarij je mikrobiološko mrtev in ne opravlja svoje najpomembnejše vloge, to je mikrobiološko čiščenje akvarijske vode. Za mikrobiološko oživitev filtra je potreben čas, ki ga potrebujejo bakterije za svojo namnožitev. Po naravni poti je to dolgotrajen proces, ki traja več tednov. Akvaristi pa lahko proces naselitve bakterij in s tem mikrobiološke oživitve filtra krepko pospešimo z uporabo enega od pripravkov (Cycle, Safe start, Nitrigon 1), ki vsebujejo velike količine potrebnih bakterij v pravem razmerju. Pripravki so običajno v tekoči obliki in se dodajajo po navodilih proizvajalca. Gre za naravne in povsem varne proizvode, ki nimajo stranskih učinkov tudi v primeru prekomerne uporabe.

 

Namestitev akvarija

Namestitev akvarija je prvi korak na poti do uspešnega akvarija. Akvarij je najbolje namestiti v prostor, kjer se družinski člani zadržujejo največ. Postavimo ga v kar se da temen kotiček, izven območja močne sončne svetlobe in virov toplote. Ne pozabimo na bližino električne napeljave, ki je potrebna za delovanje akvaristične opreme. V kolikor kupimo akvarijski komplet, nam bo marsikatera zadrega prihranjena, najti moramo le ustrezen prostor za njegovo namestitev. V primeru, da se odločimo zgolj za akvarijsko posodo, jo namestimo na primerno nosilno in ravno podlago. Pod akvarij namestimo tanko stiroporno ploščo, ki bo izravnala morebitne nepravilnosti in s tem preprečila poškodbo akvarijskega dna.

Preberite tudi

Sorodni prispevki
Akvarijske ribe – Labirintovci Akvarijske ribe - Labirintovci   Siamska bojna ribica - Betta splendens Družina: Belontiidae Izvor: Tajska, Kambodža Velikost: 6 - 7 cm Tem...
Voda v akvariju – Kako se znebiti madeža na vodni gladini? Kako se znebiti madeža na vodni gladini? - Voda v akvariju Gotovo ste že videli akvarij s tanko, belo obarvano kopreno na vodni gladini. To predstavl...
Polži v akvariju in kako se jih znebiti? Polži v akvariju in kako se jih znebiti?   Polži se pogosto namnožijo v akvariju in dokler ne delajo škode na akvarijskih rastlinah ni potreb...