Akvaristika – Pomen, zgodovina, ┼żivali

Akvaristika, Pomen, zgodovina akvaristike, zivaliAkvaristika je hobi, ki je o─Źaral ┼ítevilne generacije in s pri─Źo vse bolj stresne in od narave odtujene vsakdanjosti, se ni bati za njeno prihodnost. Na na┼íi spletni strani lahko najdete prakti─Źne nasvete in namige, ki vam bodo v pomo─Ź pri postavitvi, zagonu in vzdr┼żevanju akvarija. Stran je v izdelavi zato jo bomo v prihodnosti nenehno dopolnjevali s tematskimi nasveti, ─Źlanki in fotografijami. ┼Żelimo vam obilo u┼żitkov, ki jih ponuja ta spro┼í─Źujo─Źi konji─Źek. Dobrodo┼íli torej v ─Źarobni svet akvaristike.

 

Pomen in zgodovina akvaristike

Zametki akvaristike segajo v ─Źase Egip─Źanov, starih Grkov in Rimljanov, ki so med prvimi v vodnem ┼żivlju poleg prehranske vrednosti prepoznali tudi eleganco in lepoto, ki nas navdihuje vse do dana┼ínjih dni. K popularizaciji akvaristike in gojenja vodnih prebivalcev v okrasne namene pa je nedvomno doprinesla najve─Ź vsem dobro znana zlata ribica, ki se v njeni izvorni de┼żeli Kitajski prvi─Ź pisno omenja ┼że leta 960.
Sredi 19. stoletja angle┼ż Robert Warrington podkrepljen z revolucionarnim spoznanjem, da obstaja povezava med rastlinami in kisikom, izdela prvi stekleni akvarij. Vanj je nasul pesek in ga zasadil z vodnim rastlinjem, pol┼żi in ribami. Leta 1856 nem┼íki naravoslovec Emil Adolf Ro├čm├Ą├čler v priljubljenem ─Źasopisu ┬╗Die Gartenlaube┬ź objavi delo z naslovom ┬╗Morje v kozarcu┬ź in tako postavi temelj akvaristike, kot jo poznamo danes. V petdesetih letih prej┼ínjega stoletja je kot prva filtracijska metoda uveden talni filter, kar je dalo akvaristiki nov zagon.
Z razvojem pripravljene ribje hrane, razmahom mednarodnega letalskega prometa in spoznanjem o lastnostih vode je akvaristika do┼żivela velik razcvet in je danes ┼íirom zemeljske oble splo┼íno raz┼íirjen hobi. Urejen akvarij je nedvomno lep okras in osrednja to─Źka prostora, kjer se nahaja. S svojo izjemno paleto barv, eleganco njegovih prebivalcev in pestrostjo ┼żivljenjskih oblik, bo zagotovo pritegnil pogled slehernega opazovalca. Poleg svoje lepote nam ponuja ┼íe mnogo ve─Ź. Je ko┼í─Źek narave, ki nas popelje v svet ti┼íine in brezskrbnosti, stran od stresne in hrupne vsakdanjosti. Akvarij zasajen z vodnim rastlinjem in naseljen z barvitimi ribicami, pol┼żki in drugimi zanimivimi organizmi je majhen ekosistem, ki nevsiljivo ponuja vpogled v zakonitosti narave. Tako boste pri─Źa ┼ítevilnim odkritjem in radostim, ki jih ponuja ta edinstven in spro┼í─Źujo─Źi konji─Źek.

 

Akvarijski prebivalci

Posebnost akvaristike so prav njeni prebivalci, ki jih v grobem delimo na ribe, nevreten─Źarje in rastline. Znotraj vsake od teh skupin se pojavlja izjemna pestrost barv, vzorcev, oblik in velikosti, ki nam omogo─Źa, da si ustvarimo edinstven ko┼í─Źek narave po lastnem okusu.

Galerija

rastline, ┼żivali, organizmi v akvariju, akvarij, akvaristika rastline, ┼żivali, organizmi v akvariju, akvarij, akvaristikarastline, ┼żivali, organizmi v akvariju, akvarij, akvaristikarastline, ┼żivali, organizmi v akvariju, akvarij, akvaristika rastline, ┼żivali, organizmi v akvariju, akvarij, akvaristikarastline, ┼żivali, organizmi v akvariju, akvarij, akvaristikarastline, ┼żivali, organizmi v akvariju, akvarij, akvaristika rastline, ┼żivali, organizmi v akvariju, akvarij, akvaristikarastline, ┼żivali, organizmi v akvariju, akvarij, akvaristika

 

Biološki Zagon filtra

 

Filter, ki smo ga ┼íele kupili in namestili v akvarij je mikrobiolo┼íko mrtev in ne opravlja svoje najpomembnej┼íe vloge, to je mikrobiolo┼íko ─Źi┼í─Źenje akvarijske vode. Za mikrobiolo┼íko o┼żivitev filtra je potreben ─Źas, ki ga potrebujejo bakterije za svojo namno┼żitev. Po naravni poti je to dolgotrajen proces, ki traja ve─Ź tednov. Akvaristi pa lahko proces naselitve bakterij in s tem mikrobiolo┼íke o┼żivitve filtra krepko pospe┼íimo z uporabo enega od pripravkov (Cycle, Safe start, Nitrigon 1), ki vsebujejo velike koli─Źine potrebnih bakterij v pravem razmerju. Pripravki so obi─Źajno v teko─Źi obliki in se dodajajo po navodilih proizvajalca. Gre za naravne in povsem varne proizvode, ki nimajo stranskih u─Źinkov tudi v primeru prekomerne uporabe.

 

Namestitev akvarija

Namestitev akvarija je prvi korak na poti do uspe┼ínega akvarija. Akvarij je najbolje namestiti v prostor, kjer se dru┼żinski ─Źlani zadr┼żujejo najve─Ź. Postavimo ga v kar se da temen koti─Źek, izven obmo─Źja mo─Źne son─Źne svetlobe in virov toplote. Ne pozabimo na bli┼żino elektri─Źne napeljave, ki je potrebna za delovanje akvaristi─Źne opreme. V kolikor kupimo akvarijski komplet, nam bo marsikatera zadrega prihranjena, najti moramo le ustrezen prostor za njegovo namestitev. V primeru, da se odlo─Źimo zgolj za akvarijsko posodo, jo namestimo na primerno nosilno in ravno podlago. Pod akvarij namestimo tanko stiroporno plo┼í─Źo, ki bo izravnala morebitne nepravilnosti in s tem prepre─Źila po┼íkodbo akvarijskega dna.

Preberite tudi

Sorodni prispevki

Preberite tudi...