Alge v akvariju! Kaj storiti?

AKVARISTIKA - Alge v akvariju! kaj storiti? akvarijAlge v akvariju so med akvaristi za─Źetniki poglavitni razlog za opustitev hobija. Poznanih je okrog 30 000 razli─Źnih vrst, od tega so ┼ítevilne tako drobne, da jih s prostim o─Źesom ne moremo zaznati. V akvaristiki se pojavlja vsaj pet tipov ne┼żelenih alg. V nadaljevanju vam bomo predstavili najpogostej┼íe okoli┼í─Źine, ki privedejo do mno┼żi─Źnega izbruha in tudi ukrepe, s katerimi lahko te izbruhe prepre─Źimo ali vsaj omilimo.

V boju z algami moramo najprej sprejeti dejstvo, da so alge vedno prisotne in bodo izbruhnile vselej, ko jim okoli┼í─Źine to omogo─Źijo. Alge so drobni, rastlinam podobni organizmi, ki za svojo rast in razvoj potrebujejo podobne pogoje kot akvarijske rastline. Medtem ko rastline sprejemajo hranila preko listov in korenin, jih alge dobijo le preko svoje povr┼íine. Alge korenin nimajo in so pritrjene na podlago ali pa prosto lebdijo v vodi. Od tod izvira njihova konkuren─Źna prednost pred akvarijskimi rastlinami. Alge namre─Ź niso tako odvisne od ustrezne podlage, ki jo za uspe┼íno rast potrebujejo rastline.

AKVARISTIKA - Alge v akvariju! kaj storiti? akvarijPogost razlog za mno┼żi─Źen izbruh alg v mo─Źno obremenjenem akvariju je lahko prekomerna onesna┼żenost vode, ki obi─Źajno izvira iz prevelikega ┼ítevila rib v akvariju in/ali prekomernem hranjenju. To privede do nakopi─Źenja izdatnih koli─Źin fosfata in nitrata, kar ob prisotnosti svetlobe s pridom izkoristijo alge. Pri odstranjevanju nitrata in fosfata iz akvarijske vode si lahko pomagamo z uporabo pripravkov, kot so; Fluval Nitrate remover, Nitrat Minus, Easy Balance in odstranjevalcem fosfata. Izogibati se je potrebno tudi prekomernemu hranjenju ribic, ki tudi privede do onesna┼żenja akvarijske vode.

Poleg hranil pa so alge odvisne tudi od svetlobe. Akvarij s svetlobno zahtevnimi rastlinami naj bo osvetljen najve─Ź 10 ur dnevno. Pri akvarijih z manj zahtevnimi rastlinami, pa naj bo osvetlitev raje kraj┼ía saj bomo tako zmanj┼íali nevarnost za izbruh alg. Manj zahtevne rastline bodo tako zadovoljne tudi z 8 urno osvetlitvijo. Pomembna je tudi redna menjava akvarijskih ┼żarnic, ki s─Źasoma spremenijo spekter in mo─Ź. Tak┼íne spremembe obi─Źajno delujejo algam v prid. Po 8-ih do 10-ih mesecih delovanja je ┼żarnice treba nadomestiti z novimi. Priporo─Źamo tudi uporabo odsevnikov, ki mo─Źno izbolj┼íajo izkoristek ┼żarnic.

Neposredna son─Źna svetloba je tudi dejavnik, ki mo─Źno pove─Źa tveganje za izbruh alg v akvariju. Zato akvarij vselej namestimo izven njenega dosega.

V akvariju, kjer je veliko rastlin in malo rib, pa lahko razlog za izbruh alg paradoksalno ti─Źi tudi v pomanjkanju nitrata in/ali fosfata. Ti dve spojini sta namre─Ź v zmernih koli─Źinah nujno potrebni za uspe┼íno rast akvarijskih rastlin. Zato je potrebno koli─Źino teh dveh parametrov nenehno spremljati s pomo─Źjo kakovostnih kaplji─Źnih testov. Primerna koncentracija nitratov za rast rastlin je 10 – 20 ppm, fosfatov pa ~ 0,5 ppm. V primeru da so vrednosti omenjenih elementov ni┼żje je potrebno dognojevanje z gnojilom, ki vsebuje tudi nitrat in fosfat. To seveda velja le za akvarije z velikim ┼ítevilom rastlin, z dodajanjem CO2 in mo─Źno osvetlitvijo.

Rastline se zelo dobro odzivajo tudi na dodajanje ogljikovega dioksida (CO2), ki mo─Źno pospe┼íi rast rastlin, v primeru, da so te dovolj osvetljene in oskrbovane z ostalimi hranili (mikro in makroelementi). Idealna koncentracija CO2 je 10 – 30 ppm, nikoli ne sme pasti pod 10 ppm.

Upo┼ítevanje teh osnovnih dejstev bo v veliki meri pripomoglo, da do mno┼żi─Źnega izbruha alg sploh ne bo pri┼ílo. ─îe pa do izbruha vendarle pride, se lahko poslu┼żite enega izmed ukrepov, ki jih bomo obravnavali v nadaljevanju.

AKVARISTIKA - Alge v akvariju! kaj storiti? akvarijPreventiva je vsekakor bolj┼ía od kurative, zato je priporo─Źljivo uporabiti vse preventivne ukrepe, ki zmanj┼íajo mo┼żnost obse┼żnej┼íega izbruha alg v akvariju. ─îe se alge vendarle pojavijo imamo na voljo nekaj dodatnih ukrepov za njihovo odstranitev. Ker so alge v akvaristiki tako raz┼íirjene in neza┼żelene, so proizvajalci razvili ┼ítevilna u─Źinkovita kemi─Źna sredstva za njihovo zatiranje. Kemi─Źno zatiranje je v─Źasih edina mo┼żnost za hitro in u─Źinkovito odstranitev alg. Kljub svoji u─Źinkovitosti pa ne odpravi vzroka za izbruh, zato je zgolj vpra┼íanje ─Źasa, kdaj bodo alge zopet izbruhnile. Poleg tega kemi─Źna sredstva ┼íkodijo tudi rastlinam v akvariju. Za dolgoro─Źni uspeh nam torej ostane le potrpe┼żljiva uporaba biolo┼íkih metod zatiranja alg in vzpostavitev biolo┼íkega ravnote┼żja v akvariju. V nadaljevanju bomo podali nekaj biolo┼íkih metod in ukrepov, ki so na voljo za prepre─Źitev nastanka in odstranitev alg. Vsak imetnik akvarija pa mora najti kombinacijo, ki bo dala ugodne rezultate v njegovem primeru.

Ker vzrok za izbruh alg pogosto ti─Źi v prekomerno onesna┼żeni vodi, je smiselno v boj z algami poleg rednih delnih menjav vode, vklju─Źiti ve─Źje ┼ítevilo hitro-rasto─Źih rastlin. Tak┼íne so ┼ítevilne vodoljube

AKVARISTIKA, Alge v akvariju, kaj storiti, Suli─Źarka, Echinodorus bleheri(Hygrophila spp.), argentinska vodna kuga (Egeria densa), (Vallisneria spp.), suli─Źarke (Echinodorus bleheri) in ┼íe nekatere, ki pospe┼íeno porabljajo hranila in s tem ─Źistijo vodo. Ne smemo pa pozabiti na redno dognojevanje rastlin, saj pomanjkanje rastlinskih hranil privede do zastoja v rasti rastlin, kar s pridom iskoristijo alge v akvariju. Nekatere rastline, kot so rogolisti (Ceratophyllum sp.) izlo─Źajo tudi naravne algicide, to so snovi, ki prepre─Źujejo rast alg. Plavajo─Źe vodne rastline kot npr. Riccia pa so uporabne, kadar vzrok za rast alg ti─Źi v premo─Źni svetlobi.

Tudi dodajanje CO2 in redno gnojenje s teko─Źimi gnojili (Tropica Plant Nutrition, Tetra PlantaMin, Nutrafin PlantGRO) mo─Źno pospe┼íi njihovo rast in jim tako daje konkuren─Źno prednost pred algami.

Kot smo ┼że omenili je zelo pomembna tudi pravilna obremenitev akvarija v smislu ustreznega razmerja med rastlinami (porabniki) in ribami (onesna┼żevalci), ki se nahajajo v akvariju. Razmerje mora biti seveda v prid porabnikov, se pravi rastlin.

Tudi prekomerno hranjenje je dejavnik, ki pove─Źuje mo┼żnost izbruha alg, zato se dr┼żimo pravila dveh minut. To pomeni, da ribice nahranimo le toliko kolikor pojedo v dveh minutah. Ker ve─Źino fosforja vnesemo z ribjo hrano je zelo pomembno, da izberemo tak┼íno, ki vsebuje le toliko fosforja, kot ga ribice dejansko potrebujejo. Tak┼ína hrana je npr. Nutrafin max. Pri zmanj┼íanju koli─Źine nitratov in fosfatov si lahko pomagamo tudi z uporabo odstranjevalcev fosfatov in nitratov, ki jih namestimo v filter.

Crossocheilus siamensis, SREBRNA LISI─îKAPri biolo┼íkem nadzoru alg v akvariju so nam v veliko pomo─Ź tudi organizmi, ki se hranijo z algami. Tak┼íni organizmi so npr. ribe: srebrna lisi─Źka (Crossocheilus siamensis), pritlikavi prisesniki (Otocinclus affinis), rogatec (Ancistrus dolichopterus), moliji (Poecilia spp.) in ┼íe nekatere druge. Poleg rib pa so u─Źinkovite odstranjevalke alg tudi sladkovodne kozice npr. japonska somorni─Źna kozica (Caridina japonica), rde─Źa sladkovodna kozica in nekateri pol┼żi kot npr. zelo atraktivna vrsta (Neritina natalensis). Veliko pa lahko pripomoremo tudi sami z ro─Źnim odstranjevanjem alg. Alge se obi─Źajno naselijo na starej┼íih listih rastlin. Tak┼íne napadene liste pore┼żemo in v celoti odstranimo iz akvarija.

Poleg omenjenih biolo┼íkih metod se kot zelo u─Źinkovita izka┼że ti. ┬╗┼íok terapija┬ź. To pomeni, da za nekaj dni izklopimo akvarijsko razsvetljavo in s pomo─Źjo odeje ali ve─Źje brisa─Źe popolnoma zatemnijo akvarij. Tak┼ína zatemnitev naj traja od 2 do max. 5 dni. V tem ─Źasu bo ve─Źina alg propadla, rastlinam pa to ne ┼íkoduje pretirano. Po zatemnitvi je potrebno v akvarij nujno naseliti algo-jede organizme, v kolikor tega nismo storili ┼że prej.

V primeru visoke koncentracije nitratov in fosfatov v vodi se priporo─Źa tudi izdatna menjava vode. Vsak akvarist pa se mora zavedati, da je potrebno v akvariju dose─Źi ravnote┼żje, ki se ob grobih posegih hitro poru┼íi, kar s pridom izkoristijo alge. Torej bodite strpni in izvajajte ukrepe postopno ter opazujte kako se le ti odra┼żajo na akvarijskih prebivalcih.