Vloga bakterij v akvariju

 

akvarij, akvaristika, tetra, PREPARAT ZA NASELITEV BAKTERIJ V FILTER ZA BIOLOŠKO ČIŠČENJE VODEPod besedo bakterije najprej pomislimo na povzročitelja bolezni. Poleg patogenih vrst, ki so odgovorne za nekatere ribje bolezni, pa je večina bakterijskih vrst v akvariju koristnih in za delovanje akvarija nujno potrebnih. V nadaljevanju si bomo ogledali ključen proces, ki poteka v akvariju in je v celoti odvisen od bakterij ter nujno potreben tudi za zdravje ostalih prebivalcev v akvariju.

Razstrupljanje amoniaka in nitrita

Ribe in ostali živalski prebivalci izločajo v akvarijsko vodo amoniak (NH3/NH4+), ki v večjih količinah nastaja pri presnovi beljakovin. Dobršen del amoniaka ribe izločijo preko škrg. V naravnem okolju se amoniak zaradi obilice vode hitro razredči in porabi, v zaprtem in omejenem sistemu, kot je akvarij, pa se prične kopičiti, kar ima za ribe lahko tudi usodne posledice. Koristne bakterije v utečenem akvariju poskrbijo, da se strupeni amoniak preko nitrita (NO2) hitro pretvori v razmeroma neškodljivi nitrat (NO3). Proces imenujemo nitrifikacija in je voden s strani različnih skupin bakterij, ki morajo, če želijo proces dokončati, delovati sinhrono in v točno določenem zaporedju. V novo postavljenih akvarijih je zaradi skromnega števila nitrifikacijskih bakterij ta pretvorba motena in v obdobju akvarijskega utekanja tudi nepopolna.

Sindrom novega akvarija

Pod tem pojmom akvaristi razumemo nenaden pogin rib v novo postavljenem akvariju. Pred poginom ribe pospešeno dihajo in hlastajo za zrakom tik pod vodno gladino. Vzrok za to običajno tiči v zastrupitvi z nitritom. Populacija bakterij v novem akvariju je običajno zelo siromašna, zato te ne uspejo v celoti opravljati svoje naloge. Pretvorba amoniaka do nitrita običajno steče razmeroma hitro, pretvorba nitrita v nitrat, pa v polnem obsegu steče šele po več tednih delovanja akvarija. V tem obdobju se pogosto pojavljajo obdobja s povišano koncentracijo nitrita v akvarijski vodi. Nitrit je krvni strup, ki moti vezavo kisika, kar je tudi razlog za oteženo dihanje in nenaden pogin akvarijskih prebivalcev.

Dodajanje koristnih bakterij s pomočjo bioloških pripravkov

Po zaslugi modernih tehnologij namnoževanja bakterij imamo danes pestro izbiro akvarističnih pripravkov, ki vsebujejo izdatne količine živih nitrifikacijskih bakterij. Z uporabo takšnih pripravkov lahko skrbnik akvarija močno pospeši utekanje akvarija. To je obdobje, ki je potrebno za namnožitev in ustalitev nitrifikacijskih bakterij, ki so potrebne za nepretrgano in sprotno razstrupljanje amoniaka in nitrita.

Pri naseljevanju akvarija bodimo strpni in zmerni. Vsaka riba, ki jo dodamo v akvarij, predstavlja dodaten vir strupenega amoniaka v akvarijski vodi. In, kot sedaj že vemo, predstavlja amoniak skupaj s svojim naslednikom nitritom eno izmed bolj problematičnih spojin v akvariju. Akvaristi začetniki se zaradi pomanjkanja izkušenj pogosto odločijo za prezgodnjo in preštevilno naselitev akvarija, ki še nima razvite in ustaljene bakterijske populacije. Takšno prehitevanje dogodkov se v akvaristiki praviloma konča z nenadnim poginom ribic ali z množičnim izbruhom bolezni. V akvaristiki nas neučakanost drago stane. Bodite torej strpni in razvoj akvarija spremljajte s pomočjo akvarijskih testov. Ne pozabite torej, da čeprav so nevidne, imajo bakterije še kako viden vpliv na dogajanje v akvariju.