Degu in nagnjenost k razvoju sladkorne bolezni

Deguji in nagnjenost k sladkorni bolezni, sladkorna bolezen, degu, ZOOTIC, trgovina za male živaliDeguji so izjemno ljubke in očarljive živali, ki jih v zadnjem desetletju vse pogosteje srečamo tudi med hišnimi ljubljenci. K njihovi popularnosti je nedvomno največ pripomogel njihov ljubek izgled in dejstvo, da so ob primerni oskrbi za male glodavce razmeroma dolgoživi (dočakajo tudi do 6 let starosti). Kljub temu, da danes o degujih že zelo veliko vemo, pa se še vedno najdejo skrbniki s pomanjkljivim védenjem o njihovih specifičnih potrebah. Ena izmed teh je nedvomno specifična prehrana, ki ne sme vključevati sladkarij in večjega deleža škroba in maščob. Ob nepravilni prehrani se pri degujih hitro izrazi velika dovzetnost za razvoj sladkorne bolezni.

Primerna oskrba – predpogoj za dolgo življenje

Skrbniki degujev morajo biti zelo dosledni pri zagotavljanju primerne oskrbe, ki mora upoštevati specifične potrebe same živalske vrste. Zelo pomemben del oskrbe degujev predstavlja zdrava prehrana, ki mora upoštevati vse posebnosti živali. Ob neprimerni prehrani in nezadostnem gibanju degu ne bo dočakal polne življenjske dobe. Ena izmed bolezni, ki močno skrajša pričakovano življenjsko dobo degujev, je sladkorna bolezen.

Degu in sladkorna bolezen

Sladkorna bolezen, ki se ob neprimerni prehrani zelo rada razvije pri degujih v ujetništvu, je zelo podobna sladkorni bolezni, ki jo poznamo pri ljudeh. Zaradi specifičnih dejavnikov okolja, od koder degu izvira, imajo deguji zelo omejeno sposobnost uravnavanja ravni krvnega sladkorja in posledično zelo hitro zbolijo za sladkorno boleznijo. Prve znake sladkorne bolezni pri degujih zlahka spregledamo, zato se stanje običajno hitro poslabša in vodi do dodatnih zdravstvenih zapletov.

Prvi znaki sladkorne bolezni

Prvi znaki, ki nakazujejo na sladkorno bolezen pri deguju so apatičnost, debelost in prekomerno pitje vode. Našteti znaki v primeru nespremenjenih razmer v kratkem času preidejo do resnejših zdravstvenih težav, kot je hitro hujšanje in razvoj sive mrene, ta se lahko konča s popolno slepoto živali. Za ponazoritev, kako hitro se vse skupaj odvija, naj povemo, da so znanstveniki s poizkusi ugotovili, da se siva mrena pri deguju razvije že po štirih tednih od pojava sladkorne bolezni. To je mnogo hitreje, kot pri drugih malih glodalcih.

Preventivni ukrepi

Obstaja mnogo načinov, kako deguja zavarovati pred razvojem sladkorne bolezni. Najpomembneje je, da deguju zagotovite zdravo prehrano, ki je kar se da podobna tisti, ki jo imajo v naravnem okolju. Naravna prehrana degujev vsebuje veliko strukturnih vlaknin in zelo malo škroba, maščob in sladkorjev. Danes je v bolje založenih trgovinah mogoče kupiti številne pripravljene hrane, formulirane posebej za deguje, žal pa vse ne upoštevajo specifičnih potreb degujev.

Ena izmed zelo kakovostnih znamk, ki upošteva vse specifične zahteve degujev, je peletirana hrana Bunny DeguTraum. Ta hrana vsebuje veliko strukturnih vlaknin in zelo malo škroba, maščob in sladkorjev. Vsebuje pa tudi zelišča iz njihove rodne Južne Amerike. Za zdravje deguja je zelo pomembno, da deguju ne ponujamo sladkih, škrobnatih in mastnih priboljškov, kot so sadje, semena, oreški, kruh itd., namesto tega jim raje ponudimo manjšo količino zdrave zelenjave, kot je brokoli, korenček, koleraba, regrat ipd.. Poleg zdravih peletov naj ima degu vedno na razpolago tudi kakovostno seno in svežo pitno vodo.

Poleg zdrave prehrane je za zdravje deguja zelo pomembna tudi redna telesna aktivnost. Prekomerna telesna teža je eden izmed dejavnikov, ki pogosto privedejo do sladkorne bolezni. Deguja zato namestimo v kar se da prostorno kletko, kjer je veliko polic. V kletki ne sme manjkati primerno veliko vrteče kolo, ki ima poln obod in tako preprečuje, da bi si degu med vadbo poškodoval rep ali tačko. Varna vrteča kolesa s polnim obodom so sedaj naprodaj tudi pri nas v bolje založenih trgovinah z malimi živalmi. Ko smo doma, pa deguju omogočimo čim več nadzorovanih izpustov iz kletke, tako da degu prosto dirka po stanovanju.

S primernimi ukrepi in skrbjo, bo vaš degu živel zdravo, igrivo življenje brez sladkorne bolezni.