Degu

Octodon degus

 

Degu, Octodon degusSocializacija in vzgoja

Ko novega ljubljenca prinesete domov, ga pustite, da se navadi na novo okolje in razišče svoj novi dom. Nato ga lahko začnete počasi navajati na vašo prisotnost in se z njim pogovarjati. Degu vašo roko vidi kot plenilca, zato se je bo bal. Raje kot da segate z roko v kletko – njegovo varno domovanje, spustite deguja iz kletke in pustite, da se vam sam približa in vas spozna. Ko vam zaupa, ga lahko tudi pobožate in sčasoma vzamete v roke. Deguja nikoli ne dvigujte za rep! Deguji imajo namreč obrambni mehanizem in lahko kožo na repu odvržejo, če se počutijo ogrožene. Štrcelj kosti, ki ostane, si kasneje odgriznejo, rep pa nikoli ne zraste nazaj.

Deguja lahko tudi naučite trikov – seveda šele potem, ko vas ljubljenec dobro pozna in vam zaupa. Lažje je udomačiti mladega deguja, vendar pa se tudi odrasli deguji hitro učijo.

Igranje

Deguji so zelo živahni in aktivni glodalci in zaradi svoje inteligence potrebujejo stimulativno okolje, da jim ne postane dolgčas. Skakanje, tek, plezanje in glodanje so naravna vedenja degujev. To jim tudi v ujetništvu lahko brez težav omogočite z rednim prostim gibanjem po stanovanju, vejami, lestvami, vrvmi in podobnimi pripomočki za plezanje in glodanje. Primerno je tudi kolo za razgibavanje. Deguji so najbolj aktivni zjutraj in zvečer, zato jim največ gibanja omogočite prav v teh časih dneva.
Ker so deguji glodalci, jim lahko poleg lesa za glodanje ponudite tudi mineralni kamen. Razveselili pa se bodo tudi drugačnih igrač, denimo žogice z odprtinami, iz katerih padajo priboljški, viseča mreža, zanimive so tudi trpežne igrače za ptice iz naravnega lesa in vrvi in podobno.

Degu v novem domu

Deguji so izjemno prilagodljive živali, ki se hitro udomačijo v katerem koli okolju. Kljub temu se bodo vaši novi ljubljenci bolje počutili, če jim boste nudili čim bolj optimalne pogoje. Deguji radi plezajo, zato potrebujejo čim višjo kletko, v kateri so veje in police. Ker so to izredno živahne živalce, jih je potrebno vsak dan tudi spustiti iz kletke, da se dobro razgibajo. Seveda prej primerno zavarujte pohištvo in električne kable.

Zdravje degujev

Deguji so na splošno dokaj odporne živali, kljub temu pa je prav, da poznate nekatera obolenja, ki se pri degujih lahko pojavijo. S pravilno oskrbo in primerno prehrano močno zmanjšate verjetnost pojava bolezni pri vašem ljubljencu, kljub temu pa ga z vsakodnevnim opazovanjem dobro spoznate in tako tudi vsako odstopanje od normalnega obnašanja takoj opazite. Vašega deguja lahko redno tehtate, opazujete, koliko vode dnevno popije (povečano pitje je lahko znak sladkorne bolezni), opazujte njegove oči (pojav sive mrene) in noge (žulji zaradi nepravilne podlage). Za zdrav in bleščeč kožuh deguju omogočite redne peščene kopeli.

Najpogostejše zdravstvene težave degujev:

  • Sladkorna bolezen (Diabetes mellites) se lahko pojavi pri degujih, ki redno prejemajo hrano, bogato s sladkorji.
  • Stres – deguji poskušajo pobegniti, lahko cvilijo, se skrivajo, ipd. Do stresa lahko pride zaradi različnih dejavnikov (prenaseljenost, pretirano vznemirjanje, neprimerni bivalni pogoji,…).
  • Katarakta ali siva mrena je lahko posledica sladkorne bolezni in je pogosto pokazatelj tega obolenja.
  • Deguji imajo visok prag za bolečino, celo višji od bolečinskega praga podgan. Tako deguji ob morebitni poškodbi lahko sploh ne pokažejo bolečine. Pozorni bodite na vsakršno šepanje ali drug znak bolečine – ko se pojavi, gre običajno za hudo poškodbo, ki pa je degu do sedaj enostavno ni pokazal na zunaj.
  • Izpadanje dlake pri degujih običajno ni zdravstvena motnja, pač pa gre za normalno sezonsko menjavo dlake. Deguji dlako menjajo enkrat letno, običajno poleti.
  • Obolenja zob se lahko pojavijo zaradi nepravilne obrabe zob. Poskrbite, da ima degu na voljo primerna glodala, s katerimi si brusi zobe (lesene veje, mineralni kamen, seno, lesene igrače,…).

Prehrana degujev

Degu hranaDeguji v naravi ves čas, ki ga preživijo na prostem (približno 5-6 ur) in izven svojega varnega brloga, posvetijo iskanju hrane. Običajno se hranijo ob zori in mraku. Deguji so aktivni skozi vse leto in nimajo zimskega spanja kot nekateri njihovi sorodniki, zato nabirajo zaloge hrane in jo kopičijo v svojih brlogih. Hrana v naravnem življenjskem okolju degujev je zelo revna in vsebuje v glavnem vlaknino, zato morajo deguji pojesti zelo veliko te hrane, medtem ko deguji v ujetništvu s tem nimajo težav.

Hrana degujev je izjemno preprosta. Edino, kar si je potrebno zapomniti je, da ne sme dobivati preveč hrane, ki vsebuje veliko sladkorja ali škroba. Deguji imajo namreč drugačno presnovo sladkorja od drugih živali in lahko hitro zbolijo za sladkorno boleznijo.

Osnovna hrana je seno, ki je glaven vir vlaknine, hkrati pomaga obrabljati zobe in deguje zaposli. Alfalfa seno je bogato z beljakovinami in kalcijem, zato ga hranite v manjših količinah, saj se lahko vaši ljubljenci sicer hitro preveč zredijo. Seno lahko obogatimo še z mešanico posušenih zelišč in s tem zagotovimo določeno pestrost v prehrani. Poleg sena je degujem potrebno dnevno ponuditi še manjšo količino tovarniško pripravljene peletirane hrane za deguje.

Sveža zelenjava

Sveža zelenjava je dobrodošla popestritev vsakodnevnega obroka, vendar pri tem ni priporočljivo pretiravati, saj lahko preveč sveže hrane povzroči napihnjenost in drisko. Izogibajte se sadju – sadje namreč vsebuje različne sladkorje, ki pa jih deguji ne prebavljajo.

Cekofagija

Cekofagija je pri vseh glodalcih in kuncih normalen pojav. Gre za zauživanje cekotrofov – t.i. jutranje blato, ki je bogato s hranilnimi snovmi in vitamini, predvsem kratko-verižnimi maščobnimi kislinami in tudi koristnimi mikroorganizmi. Glodalci in kunci te svoje iztrebke pojedo zato, ker je njihova prehrana težko prebavljiva. Večinoma jo namreč sestavlja vlaknina (npr. celuloza), ki jo živali pri prvem prehodu skozi prebavila predelajo in šele, ko jo drugič zaužijejo v obliki iztrebkov, lahko izkoristijo tako pripravljene hranilne snovi.

Ali je degu pravi ljubljenec za vas?

Degu, Octodon degusDeguji so odlični hišni ljubljenci, ker so majhni in je zanje enostavno skrbeti. So dnevno aktivni in izjemno inteligentni. Radi se crkljajo in ne potrebujejo posebne prehrane (izogibajte se le sladkorju v hrani!). Deguji se hitro udomačijo in vas sprejmejo kot drugega deguja. So izredno živahni, aktivni in igrivi. Hitro se prilagodijo vsakršnemu okolju, niso zelo občutljivi na stres in nimajo neprijetnega vonja. So izjemno prikupne in živahne živalice, ki potrebujejo veliko pozornosti. Degu se nauči prepoznavati svojega skrbnika in tudi sicer si ljudi zapomnijo, zato so zadržani do tujcev ali do ljudi, ki jim nagajajo. So neustrašni, ne bojijo se niti mačk ali psov, zato morate nanje dobro paziti.

Deguji v naravi živijo v kolonijah, zato je priporočljivo tudi v ujetništvu imeti vsaj dva deguja, lahko tudi istega spola. Če se odločite za enega samega deguja, mu posvečajte veliko pozornosti, da ne bo osamljen.

Preberite tudi...