Kača – Honduraška mlečna kača

Lamproleptis triangulum houndurensis

 

Honduraška mlečna kača, Lamproleptis triangulum houndurensis, teraristika, terarij

Ta vrsta je največja med mlečnimi kačami in zraste 96-122 cm, v ujetništvu pogosto tudi več. Ima značilno obarvano telo s črno, rdečo in belo kombinacijo, vendar je s selektivno vzrejo nastalo že več barvnih različic, med drugim tudi oranžna in albino.

Življenjski prostor

Naseljuje deževne gozdove Hondurasa, Nikaragve in severovzhod Kostarike.

 

Bivališče

Izberemo primerno velik stekleni terarij. Mladiča lahko začasno nastanimo tudi v plastični terarij. Pomembno je ogrevanje in prezračevanje terarija. Temperatura podnevi naj bo 24-26°C na eni strani terarija, na drugi pa naj bo vroča točka, s temperaturo 30°C, da lahko vzdržuje svojo telesno temperaturo. Ponoči naj temperatura nekoliko pade. Pod del terarija lahko namestite posebno grelno ploščo. Vročo točko zagotovite z grelno žarnico, vendar pozor, saj so kače podvržene opeklinam, zato je potrebno grelno žarnico in druge vroče površine namestiti ali zaščititi tako, da kača ne more priti v stik z vročo površino. Najbolj varno je, če grelno žarnico namestimo nad mrežast pokrov terarija. V terarij pod njo pa namestimo korenino, kamen oz drug privzdignjen predmet, ki bo kači služil kot mesto za sončenje s temperatura približno 30°C. Grelne žarnice ponoči izklopite, da omogočite normalen dnevno nočni cikel. Terarij naj bo podnevi 12-14 ur osvetljen z fluorescentno žarnico Exo Terra Repti Glo 2.0. V terariju naj bo tudi primerna podlaga, v katero se kača lahko zarije in se počuti varno. Primerno podlago za mlečno kačo predstavljajo naslednji izdelki: Corn Cobs, Forest Bark ali Coco Husks. Iz terarija redno odstranjujte iztrebke in ga čistite. Kača naj ima na voljo tudi več skrivališč kot je npr. Snake Cave in Rock Outcrops, v katere se lahko skrije.

Mlečna kača potrebuje tudi posodo z vodo, ki je dovolj velika da vanjo zleze cela žival.

 

Prehrana

V ujetništvu jo v glavnem hranijo z mišmi in ker je dokaj agresiven jedec, se na to hitro navadi. V naravi pa se hrani tudi z manjšimi kuščarji, kačami, ptiči in drugimi glodalci.

Preberite tudi

Sorodni prispevki

Preberite tudi...