Kača – Bičevnica – Ahaetulla Prasina

KAČA, AHAETULLA PRASINA, teraristika, terarij, kače
Tip živali: Dnevno aktivna, drevesna vrsta.
Izvor: Jugovzhodva Azija
Habitat: Gozdnata in grmičasta pokrajina, tudi v bližini človeških bivališč.
Velikost: do 200 cm.
Življenska doba: Do 10 let.
Prehrana: Mesojed; predvsem kuščarji in žabe, pomemben je vitaminsko mineralni dodatek.
Tip terarija: Velik pokončen terarij v katerem je zadosti vej za plezanje in obilo živih rastlin.
Dnevna temperatura terarija: 24 – 28°C z vročo točko 30 – 35°C.
Nočna temperatura terarija: 22 – 24°C
Ogrevanje terarija: grelna žarnica in po potrebi grelna plošča.
Zračna vlaga v terariju: 80 do 95%, dnevno rošenje terarija zagotovi tudi vodo za pitje.
Podlaga v terariju: Substrat na osnovi šote, kokosovih vlaken in lubja, ki naj bo vedno rahlo vlažen.
Osvetlitev: UVA in UVB sta potrebna.
Dekoracija: veje, korenine, žive rastline, imitacija slapu.
Posebnost: Ovoviviparnost – skoti žive mladiče.

 

Opis vrste

Gre za izjemno atraktivno vrsto dnevno aktivne kače. Je rahlo strupena vendar za človeka povsem nenevarna. Strupnike ima nameščene zadaj v ustih in ne spredaj kot je značilno za človeku nevarne strupenjače. Bičevnica zraste do 2 metra. Ima vitko in dolgo telo z izjemno dolgim repom, ki predstavlja kar 40 % telesne dolžine. Glava je špičasta in trikotno oblikovana. Odrasle živali so živo zelene barve, mladiči pa so rumenkasti ali bledo rjave barve. Edinstvene oči ji omogočajo binokularen vid, zenice pa imajo obliko ključavnice.

 

Življenjski prostor

Poseljuje krošnje dreves in grmičevje, kjer se zaradi barve odlično zliva z okolico. Je dokaj plašna kača, ki se v naravi izogiba stikom z ljudmi.

 

Obnašanje

Je pretežno dnevno aktivna žival, ki večino časa preživi na drevesih, v tropskem deževnem gozdu. Hrani se v glavnem s kuščarji, včasih tudi z žabami in manjšimi ptiči. Strup te drevesne kače ni nevaren človeku, z njim kača med požiranjem paralizira svoj plen. Je ovovivipara vrsta, kar pomeni da se mladiči izležejo iz jajc v telesu matere tik preden jih mati skoti. V enem gnezdu se skoti od 4 do 10 mladičev.

 

V ujetništvu

Ob pravilni oskrbi je dokaj nezahtevna. Najbolj težaven del oskrbe zna biti prehrana, saj se hrani s kuščarji in žabami. V ujetništvu jo najpogosteje hranimo z gekoni vrste Hemidactylus frenatus. Kače se tudi hitro prestraši in je zato podvržena stresu. Zaradi teh svojih specifičnih zahtev ni primerna za popolne začetnika, veliko veselja pa lahko nudi izkušenemu teraristu.

 

Terarij

Bičevnica potrebuje pokončen terarij z dobrim zračenjem in povišano zračno vlažnostjo. V terarij namestimo obilo stabilnih vej, ovijalk in živih rastlin, ki nam bodo v veliko pomoč pri vzdrževanju visoke zračne vlažnosti. Terarij dvakrat dnevno orosimo z mehko vodo. Terarij naj bo osvetljen 12 do 14 ur dnevno z vsaj dvema fluorescentnima žarnicama opremljenima z odsevniki. Za to vrsto je primerna kombinacija žarnic Exoterra Repti Glo 5.0 in Exoterra Repti Glo 2.0. Prva zagotovi zadosten delež UVA in UVB sevanja, skupaj pa žarnici zagotovita dovolj močno osvetlitev. Z grelno žarnico v zgornjem delu terarija ustvarimo vročo točko za sončenje s temperaturo 30 – 35 °C. Žarnica mora biti varno nameščena, tako da kača ne more priti v stik z vročo površino ali se med sončenjem opeči. Ponoči naj bodo vse luči ugasnjene, da živali zagotovimo normalni dnevno-nočni bioritem. Morebitno nočno ogrevanje zagotovimo s keramičnim grelcem, ki ne oddaja svetlobe.

Preberite tudi

Sorodni prispevki

Preberite tudi...