Ameriški gož

Elaphe Guttata

AMERIŠKI GOŽ, ELAPHE GUTTATA, kača, terarij, teraristika

Tip živali: Kača, nočno aktivna talna vrsta.
Izvor: Jugovzhodna Amerika.
Habitat: Zelo raznolik, od suhih gozdov do močvirij in tudi v bližini človeških bivališč.
Velikost: 100 do 180 cm.
Življenska doba: Do 32 let.
Prehrana: Mesojed; miši in manjše podgane.
Tip terarija: Ležeč terarij z obilo skrivališč. Lahko dodamo nekaj živih ali plastičnih rastlin. V terariju naj bo tudi dovolj velika posoda z vodo v katero lahko zleze cela žival. Terarij naj bo dobro pokrit in brez večjih odprtin v pokrovu, saj je ta vrsta mojstrica pobegov.
Dnevna temperatura v terariju: 24 – 26°C z vročo točko 30°C.
Nočna temperatura v terariju: 20 – 22°C
Ogrevanje terarija: Grelna plošča ali grelna žarnica
Zračna vlaga v terariju: Ob posodi z vodo v katero lahko zleze cela žival, ni potrebno dodatno vlaženje
Podlaga: Substrat na osnovi šote ali časopisni papir.
Osvetlitev: UV ni potreben.
Dekoracija: kamenje, korenine, talna skrivališča in umetne ali prave rastline.

 

Opis vrste

V divjini je ameriški gož dokaj plašna kača, ki je v glavnem aktivna ponoči ali pa v somraku. V dnevnem času se skriva pod drevesnim lubjem ali pod debli in skalami. V hladnejših področjih pozimi hibernira. V toplejših področjih pa se greje na soncu in se skriva le v hladnejših dneh, ko je tudi manj aktiven in ne lovi. Sodi med podganarice, ki svoj plen ujamejo in ga zadušijo tako, da se ovijejo okrog njega. Stiskanje plena je prvinski nagon kač in se ga poslužujejo tako v divjini kot v ujetništvu. Tako kot pri vsaki živali, imajo tudi kače različen karakter in temperament. Predstavniki vrste ameriški gož so večinoma mirni in zato odlični za hišne ljubljence. Povprečna dolžina telesa je 1,2-1,8 m in živijo tudi do 30 let.

 

Življenjski prostor

Najdemo jih po vseh jugovzhodnih državah ZDA in v določenih predelih Mehike. Zadržuje se na zaraščenih poljih, gozdnih jasah, na drevesih in tudi na farmah, na nadmorski višini do 6000 m.

 

Prehrana

Prehrana ameriškega goža temelji na manjših glodalcih, vendar pa so odlični plezalci in si občasno privoščijo tudi ptico, netopirja ali celo kuščarja. Ameriške gože v ujetništvu hranijo skrbniki in jim dajejo večinoma glodalce (miši, podgane).

 

Ameriški gož kot hišni ljubljenec

To vrsto so ljudje med prvimi prinesli v svoje domove kot hišne ljubljence in so tudi najpogostejši v trgovinah z živalmi. So izjemno nežne kače, za katere je enostavno skrbeti, niso zahtevne in zelo velike, nimajo strupnikov in so nestrupene. Zaradi selektivne vzreje pa so na voljo številni barve in vzorci. Ameriški gož je pravi mojster pobegov in najde pot iz svojega terarija, če ta ni čvrsto zaprt.

 

Bivališče

Primerno velik terarij z možnostjo čvrstega zapiranja, ki preprečuje kači, da pobegne. Mladiča lahko začasno nastanimo tudi v plastični terarij. Pomembno je tudi ogrevanje in prezračevanje terarija. Temperatura naj bo 21-24°C na eni strani terarija, na drugi pa 26-30°C, da lahko vzdržuje svojo telesno temperaturo. Pod del terarija lahko namestite posebno grelno ploščo. Vročo točko zagotovite z grelno žarnico, vendar pozor, saj so kače podvržene opeklinam, zato je potrebno grelno žarnico in druge vroče površine namestiti ali zaščititi tako, da kača ne more priti v stik z vročo površino. Najbolj varno je, če grelno žarnico namestimo nad mrežast pokrov terarija. V terarij pod njo pa namestimo korenino, kamen oz drug privzdignjen predmet, ki bo kači služil kot mesto za sončenje s temperatura približno 30°C. Grelne žarnice ponoči izklopite, da omogočite normalen dnevno nočni cikel. Terarij naj bo podnevi 12-14 ur osvetljen z fluorescentno žarnico Exoterra Repti Glo 2.0. V terariju naj bo tudi primerna podlaga, v katero se kača lahko zarije in se počuti varno. Primerno podlago za ameriškega goža predstavljajo naslednji izdelki: Jungle Earth, Plantation Soil, Corn Cobs ali Coco Husks. Iz terarija redno odstranjujte iztrebke in ga čistite. Kača naj ima na voljo tudi več skrivališč kot je npr. Snake Cave in Rock Outcrops, v katere se lahko skrije. Mladim gožem lahko hranite mišje goliče enkrat do dvakrat na teden. Velja pravilo, da hrana ne sme biti večja od 1,5 kratnega obsega kačjega telesa. Po hranjenju kače ne vznemirjajte 48 ur, da lahko v miru prebavi in ne vidite več izbokline na kačjem telesu. Ameriški gož potrebuje tudi posodo z vodo, ki je dovolj velika za celotno telo.

 

Barvne različice

Po mnogih generacijah selektivne vzreje lahko udomačene ameriške gože najdete v številnih različnih barvah in vzorcih.

Preberite tudi

Sorodni prispevki

Preberite tudi...