Mavrični udav – Epicrates cenchria maurus

Mavrični udav, Epicrates cenchria maurus, kača, teraristika, terarijTip živali: Nočno aktivna drevesna kača.
Izvor: Centralna in Južna Amerika.
Habitat: Vlažni gozdovi, krošnje dreves.
Velikost: 150 do 240 cm.
Življenska doba: do 30 let.
Prehrana: Mesojed; miši, podgane, piščanci.
Tip terarija: pokončen terarij z močnimi in dobro fiksiranimi vejami. Lahko dodamo nekaj živih ali plastičnih rastlin. V terariju naj bo tudi dovolj velika posoda z vodo v katero lahko zleze cela žival.
Dnevna temperatura v terariju: 24 – 28°C z vročo točko 30°C.
Nočna temperatura v terariju: 20 – 24°C.
Ogrevanje terarija: Grelni kabel ali plošča ali grelna žarnica.
Zračna vlaga v terariju: 70 – 85%, posoda z vodo v katero lahko zleze cela žival.
Podlaga: Substrat na osnovi šote, ki naj bo vedno rahlo vlažen.
Osvetlitev: UV ni potreben.
Dekoracija: dobro fiksirane veje in umetne rastline.

Opis vrste

Samci zrastejo do 150 cm, samice do 240 cm. So rjave barve z značilnim mavričnim leskom.

Življenjski prostor

Naravna bivališča mavričnega udava so gozdovi Južne Amerike (Venezuela, Kolumbija, Kostarika). Je nočna vrsta, ki deloma živi na drevesih, deloma na tleh (semiarborealna vrsta).

Bivališče

Primerno velik terarij s temperaturo 25-29°C, ki se ponoči spusti za 5-7°C in vlago 75%. Na enem mestu naj bo temperatura nekoliko višja- vroča točka, okoli 30°C, da se kača lahko greje. Točkovno ogrevanje lahko zagotovimo z grelno žarnico ustrezne jakosti, ki pa mora biti nameščena izven terarija, nad mrežastim pokrovom, tako da se žival ne more opeči na vroči površini. Poleg grelnih žarnic lahkom ogrevanje zagotovimo tudi z grelno ploščo. Za podlago lahko uporabite naslednje izdelke: Jungle Earth, Corn Cobs ali Coco Husks. Pesek in mivka nista primerna za podlago v terariju z mavričnim udavom. Mavrični udav ne potrebuje posebne UV žarnice, 12-14 urno osvetlitev zagotovite z žarnico Exoterra Repti glo 2.0. Mavrični udavi so izjemno občutljivi na klimatske spremembe, zato temperatura ne sme biti nikoli nižja od 20°C in višja od 32°C. Tudi vlaga ne sme biti previsoka, saj lahko hitro pride do pojava bolezni, kot je gniloba.

Prehrana

Mavrični udav se hrani z vsemi vrstami glodalcev (miši, podgane in drugi). Ni izbirčen jedec.

Razmnoževanje

Parjenje poteka od novembra do marca, odvisno od dolžine dnevne svetlobe, zato je v tem času tudi v ujetništvu treba dolžino osvetlitve prilagoditi z 12-14 ur na 8 ur dnevno. Je živorodna vrsta (viviparost). Samica skoti 10-30 mladičev po 115-130 dneh. Mladiči še niso tako izrazito obarvani. Merijo 30-40 cm in imajo po telesu madeže, ki sčasoma zbledijo.

Preberite tudi

Sorodni prispevki

Preberite tudi...