Pritlikavi udav

Candoia carinata paulsoni

Kača, Pritlikavi udav, Candoia carinata paulsoni

Je najmanjša vrsta med velikimi kačami. Samci dosežejo le 60-70 cm, samice pa do 130 cm. Plen zgrabi z zobmi in ga močno stisne, da ga zaduši. Je nestrupena. Po hrbtu ima značilen cik-cakast vzorec, barva pa je lahko oranžna, siva ali bež. V odvisnosti od okolja (temperature, vlage) in dobrega počutja kače se lahko barva tudi spremeni. Je nočno aktivna kača.

 

Življenjski prostor

V naravi poseljuje Azijo, med drugim tudi Novo Gvinejo, Salomonove otoke, Indonezijske otoke in živijo tako na suhih kot na vlažnih področjih.

 

Prehrana

Večinoma se prehranjuje s kuščarji, še posebno kot mladič, vendar se z veliko potrpljenja navadi tudi na glodalce. Pri navajanju na mišje goliče si lahko pomagate z vonjavami po kuščarjih ali tunino.

 

Bivališče

Primerno velik terarij s temperaturo 26-28°C, ponoči nekoliko manj. Na voljo naj ima veje za plezanje. Vlaga naj ne bo prenizka, sicer se kača lahko izsuši. Dnevno vlaženje je priporočljivo.

Preberite tudi

Sorodni prispevki
Kača – Opheodrys aestivus Kača - Opheodrys aestivus   Tip živali: Dnevno aktivna drevesno/talna vrsta. Izvor: Južna Amerika Habitat: Vlažni travniki z drevjem in grm...
Kača – Rdečerepi udav Kača - Rdečerepi udav - Boa Constrictor Tip živali: Nočno/dnevno aktivna, talno/drevesna vrsta. Izvor: Centralna in Južna Amerika. Habitat: Raznoli...
Ruska ali četveroprsta želva Ruska ali četveroprsta želva Testudo horsfieldii   Izvor in habitat: Ruske želve poseljuje široko območje osrednje Azije, od jugovzhodne Rusi...