Kača v novem domu

 

Kača v novem domu, terarij, teraristikaKače v ujetništvu se najbolje počutijo v terariju z ustrezno klimo, odvisno seveda od vrste kače. Dno terarija naj ima primerno podlago, ki je lahko drevesno lubje, šotna podlaga ali puščavski pesek, odvisno od tega, kakšen je naravni življenjski prostor vaše kače. Poleg podlage drevesne vrste kač potrebujejo še veje, po katerih se lahko vzpenjajo.

Izredno pomembni v terariju sta primerna temperatura in vlaga. Pred nakupom kače se temeljito pozanimajte o temperaturnih območjih, v katerih živi in namestite ustrezna grelna telesa (grelna žarnica, talni grelec, grelni kabel,…). Vedno omogočite živali, da se umakne s toplega na hladnejše področje terarija, ne pozabite pa tudi na dnevno-nočna nihanja temperature.Poskrbite tudi za primerno vlago. Kača naj ima v terariju posodo z vodo, ki je dovolj velika, da vanjo lahko gre celotno kačje telo. Voda oziroma vlaga je pomembna pri levitvi kače. Ko se koža začne luščiti, se v primerno vlažnem terariju brez težav sleče v celoti. Presuh zrak povzroči nepravilno levitev v kosmih in lahko rani spodaj ležečo, občutljiv obnovljeno kožo. Po drugi strani pa lahko preveč vlage povzroči okužbo z glivicami. V terarij namestite kos lesa ali kamen ali drugo primerno opremo, ob katero se kača tik pred levitvijo drgne in tako lažje sleče premajhno kožo. Običajno se levitev začne na gobčku.m Kače se zelo rade skrivajo v razpoke ali votline, zato tudi v ujetništvu poskrbite za ustrezna skrivališča.

Terarij naj bo ustrezno zaščiten in tesno zaprt, saj so kače pravi mojstri v iskanju zasilnih izhodov in zlahka pobegnejo. Zelo primerni so terariji s ključavnico.

Ali je kača prava ljubljenka za vas?

Kača v novem domu zootic, terarij, teraristikaKače so zanimivi hišni ljubljenci, ki pa niso primerni za vsakogar. Imajo namreč vrsto specifičnih potreb, ki jih je potrebno zagotoviti, če želite, da bo vaša ljubljenka zdrava in zadovoljna. Potrebujejo primeren prostor, predvsem pa dovolj prostora, po katerem se lahko gibljejo. Njihov življenjski prostor mora biti primerno opremljen, ogrevan in vlažen, odvisno od vrste kače in od njenega življenjskega prostora v naravi.

Kače je potrebno tudi hraniti, največkrat z miškami ali drugimi glodalci in za to nima vsakdo dovolj trdnega želodca. Prav zaradi napačne prehrane pa imajo lahko kače hude zdravstvene težave.

Če želite, da se kača na vas navadi, se vas ne boji in sama pride k vam, se je potrebno z njo tudi veliko in pravilno ukvarjati. Kače so po naravi precej plašne živali, ki iz strahu nemalokrat tudi močno ugriznejo, zato je potrebno poznati obnašanje kače in pravilne načine prijemanja kače.

Preden si omislite tega eksotičnega hišnega ljubljenca, temeljito premislite, ali lahko živali resnično nudite vse, kar potrebuje za normalno življenje. Za začetnike so običajno najbolj primerni ameriški gož, kraljevi piton ali mlečna kača.

Preberite tudi

Sorodni prispevki

Preberite tudi...