Kače – Prehrana

 

prehrana kače, terarij, teraristikaVse kače so mesojede in se prehranjujejo z manjšimi živalmi kot so kuščarji, druge kače, glodalci in drugi manjši sesalci, ptice, jajca in žuželke. Strupene kače plen pokončajo s strupom, preden ga pojedo. Nestrupene kače pa svoj plen stisnejo in ga tako zadušijo. Plen pa zaznavajo s posebnimi toplotnimi receptorji in z vnašanjem molekul vonja do vohalnega organa s pomočjo razcepljenega jezička.

Kače hrane ne žvečijo, pač pa pogoltnejo plen v celoti, zato imajo izjemno gibljive čeljusti. Obe polovici čeljusti med seboj nista čvrsto povezani, zato lahko usta močno odprejo in pogoltnejo tudi plen, ki je širši od premera kače. Po hranjenju kača obmiruje in začne se proces prebave. Kače se običajno hranijo le občasno in takrat prebavila mirujejo ter tako varčujejo z energijo. 48 ur po zaužitju plena pa se proces prebave v celoti aktivira. Prebavijo se vsi deli plena, razen dlake in krempljev, ki se izločijo kot sečna kislina. Kače, ki so se pravkar najedle in jim grozi nevarnost, pogosto izbljuvajo plen, da lahko pobegnejo. Prebavni sokovi kač ne razgradijo rastlinskih snovi. Te potujejo skozi prebavila nedotaknjene.

Kače v ujetništvu najpogosteje hranijo z mišmi in mišjimi goliči, večinoma kar z mrtvimi. Kače, vzgojene v ujetništvu , brez težav sprejmejo takšen plen, medtem ko tiste iz divjine tak način hranjenja težje sprejmejo. Nekateri skrbniki svoje ljubljenke hranijo tudi z zmrznjenim plenom, vendar pa tako pogosto prihaja do prebavnih težav.

Kače je potrebno hraniti enkrat ali dvakrat mesečno, odvisno od velikosti in potreb kače. Nekatere vrste kač je precej težko hraniti, saj nerade sprejmejo mrtev plen. Takšni izbrični jedci so pgosto tudi kraljevi pitoni, zato se prepričajte, da je piton vzgojen v ujetništvu in je vajen jesti mrtev plen.

Preberite tudi

Sorodni prispevki

Preberite tudi...