Kače – Splošno o vrstah, zgradbi, strupu

 

KAČE Serpentes kača serpentVrste kač

Poznamo več kot 2700 vrst kač, peščico od teh vrst pa imajo ljudje po svojih domovih za hišne ljubljence. Najpogostejše kače, ki jih gojimo v ujetništvu so ameriški gož, kraljevi piton, mlečna kača in druge. Kače se precej razlikujejo od drugih hišnih ljubljencev, imajo specifične potrebe in zato potrebujejo izkušenega skrbnika, ki jim bo lahko zagotovil vse, kar potrebujejo.

Strupene kače

Strupene kače imajo žleze strupnice, ki so se razvile iz slinskih žlez in se končujejo s podočniki, s katerimi preprečijo pobeg ali ubijejo plen. Kačji strupi so lahko kombinacije nevrotoksinov (napadejo živčni sistem), hemotoksinov (uničujejo krvožilni sistem), citotoksinov (poškodujejo celice) in drugih strupov. Gojenje strupenih kač za hišne ljubljence ni dovoljeno.

 

Gibanje kač

Kače nimajo okončin, zato so razvile različne tehnike, ki jim omogočajo gibanje. Vse kače imajo sposobnost stranskega vijuganja, pri katerem se telo krči z ene strani proti drugi in se skrčeni deli širijo proti zadnjemu delu.

 

čutila kače, kača, terarij, teraristika, zooticČutila kač

Vid pri kačah ni posebno dober. Na splošno velja, da drevesne vrste vidijo bolje, najslabše pa vidijo vrste, ki živijo v zemlji. Vendar kače zato odlično zaznavajo gibanje. Pri večini kač se leča premika naprej in nazaj in tako izostri vid.

Vid pri nekaterih kačah dopolnjujejo infrardeče občutljivi receptorji, ki se nahajajo v žlebiču med nosnicami in očesom, ki jim omogoča »videti« žarčenje toplote. Kače nimajo zunanjih ušes, imajo pa t.i. »kvadratno kost« pod kožo na vsaki strani glave, ki usmerja zvok proti polžu notranjega ušesa.
Sluh kač je najbolj občutljiv na nizke frekvence od 200 do 300 Hz. Kače vohajo s pomočjo viličasto razcepljenega jezika, s katerim lovijo delce v zraku in jih z jezikom usmerijo v Jacobsonov ali vomeronazalni organ v ustih. Razcepljen jezik kači omogoča določiti smer vonja. Kače zelo dobro zaznavajo tresljaje podlage, zato začutijo druge živali, ki se približujejo in tako tudi najdejo plen.

 

koža kače levitev, terarij, teraristika, zooticKoža kač

Kačja koža je sestavljena iz lusk, na otip pa je gladka in suha. Kače se redno levijo – slečejo svojo staro, premajhno kožo, spodaj pa jim zraste nova. Levitev pri kačah poteka v enem kosu, medtem ko pri ostalih plazilcih poteka postopoma, po delih. Kačam je z levitvijo omogočena rast, na ta način pa se znebijo tudi zunanjih zajedavcev. Pomanjkanje vlage v zraku je lahko za kačo nevarna, saj se suha koža ne more lepo sleči. Koža, ki ostane na telesu, pa je lahko vir bolezni in zzajedavcev Če stara koža ostane na konici repa, reže v tkivo. Ko kača raste, se prekine dovod kisika in rep lahko odpade. Kače se levijo v celoti, levijo se celo njihove oči. V primeru, da se oko ne levi, lahko kača oslepi.

 

Notranji organi kače, kača, zgradba, teraristika, zooticNotranji organi kače

Notranji organi kač imajo kar nekaj posebnosti. Zaradi pomanjkanja prostora in cevastega telesa so organi podolgovati in nekateri tudi manjkajo.

Levo pljučno krilo je zelo majhno ali celo manjka, zaradi pomanjkanja prostora je funkcionalno le desno pljučno krilo. To sestavlja ožiljen sprednji del in zadnji del, ki ne sodeluje pri izmenjavi plinov. Ta vrečast del pljuč služi kot regulator vzgona pri nekaterih vodnih vrstah kač, pri kopenskih vrstah pa njegov pomen še ni pojasnjen.
Parni organi, kot so ledvica ali reproduktivni organi, so razporejeni eden za drugim. Kače nimajo sečnega mehurja.

Shematski prikaz notranjih organov kače

 1. Požiralnik
 2. Sapnik
 3. Pljuča
 4. Zakrnelo pljučno krilo
 5. Desno pljučno krilo
 6. Srce
 7. Jetra
 8. Želodec
 9. Zračna vrečka
 10. Žolčnik
 11. Trebušna slinavka
 12. Vranica
 13. Črevo
 14. Moda
 15. Ledvice

Preberite tudi

Sorodni prispevki

Preberite tudi...