Polži v akvariju in kako se jih znebiti?

 

Kako se znebiti polžev v akvariju? Akvaristika, AkvarijPolži se pogosto namnožijo v akvariju in dokler ne delajo škode na akvarijskih rastlinah ni potrebe za preplah, saj so nam polži v pomoč pri odstranjevanju alg, ostankov ribje hrane in iztrebkov. Tako pomagajo pri biološkem ravnovesju v akvariju. V ugodnih pogojih (veliko hrane) pa se polži hitro namnožijo in lahko postanejo problematični akvarijski prebivalci. Takrat imamo na voljo nekaj bolj ali manj uspešnih metod zatiranja.

Ena izmed možnosti je fizično odstranjevanje, tako da jih pobiramo z roko in odstranimo iz akvarija. Pri tej metodi si lahko pomagamo z vabami (košček korenja, bučke ali mesa), ki jih namestimo na dno akvarija potem, ko se ugasnejo akvarijske luči, počakamo kakšno uro in nato skupaj z vabo poberemo skoncentrirane živali. Vendar ta metoda zahteva veliko dela in z njo ne moremo odstraniti celotne populacije polžev, tako da se problem običajno hitro ponovi.

Drugo zelo učinkovito biološko metodo za zatiranje neželenih polžev v akvariju predstavljajo polže-jedi polži (Anentome helena). Polže-jedi polž je zaradi svoje izjemne učinkovitosti, majhne velikosti in enostavnega vzdrževanja primeren tako-rekoč za vsak sladkovodni akvarij. Uniči tako odrasle polže, kot njihova jajčeca, sam pa se razmnožuje razmeroma počasi in ga kasneje brez težav odstranimo iz akvarija.

Poznamo pa tudi biološko zatiranje z ribami, ki se hranijo s polži. Takšne ribe so npr. rilčasta činklja (Botia macracanthus) (16 do 30 cm), pakistanska činklja (Botia lohachata) (7 cm), (Botia horae) (10 cm) in napihovalke, slednje bolj redko srečamo v naših trgovinah. Za manjše akvarije priporočamo nakup vrst lohachata ali horae, saj sta precej manjši od rilčaste. Zares učinkovite postanejo Botie šele, ko se navadijo na nov akvarij.

Obstaja pa še zadnja možnost in sicer kemično zatiranje s sredstvom za zatiranje polžev. Pri tem je potrebno natančno prebrati in se držati navodil proizvajalca. Ta metoda ni selektivna in pomori prav vse polže tudi tiste, ki bi jih morda radi obdržali. Poleg tega moramo pri tej metodi v primeru večjega števila polžev v akvariju biti pozorni, da mrtve polže čim hitreje odstranimo iz akvarija in zamenjamo del akvarijske vode. Sicer lahko pričakujete občutno poslabšanje njene kakovosti, kar deluje neugodno na ostale akvarijske prebivalce.