Kraljevi piton

Python regius

Kraljevi piton, PYTHON REGIUS, kača, terarij, teraristika

Tip živali: Nočno aktivna talna vrsta.
Izvor: Vzhodna in centralna Afrika.
Habitat: Nižinski, tropski deževni pragozd in travnate savane.
Velikost: 100 do 150 cm.
Življenjska doba: do 47 let.
Prehrana: Mesojed; miši, podgane.
Tip terarija: Ležeč terarij z ustreznim talnim skrivališčem. V terariju naj bo tudi dovolj velika posoda z vodo v katero lahko zleze cela žival.
Dnevna temperatura terarija: 25 – 29°C z vročo točko 35°C.
Nočna temperatura terarija: 23 – 24°C.
Ogrevanje terarija: grelna žarnica in po potrebi dodatno grelna plošča za nočno ogrevanje.
Zračna vlaga v terariju: 50 – 70 %. Manjši del podlage naj bo vedno rahlo vlažen.
Podlaga v terariju: substrat na osnovi šote in lubja.
Osvetlitev: UVA in UVB ni potreben.
Dekoracija: skrivališča, dobro pritrjene veje in korenine in po želji tudi umetne rastline.

 

Opis vrste in življenjski prostor

Je talna, nestrupena kača, ki v naravi živi v savanah in deževnih gozdovih zahodne in srednje Afrike, najdemo pa jih tudi v Senegalu, Gvineji, Sierra Leone, Liberiji, Sudanu in Ugandi. Angleško ime kraljevskega pitona »ball python« je dobil po tesno zviti krogli, ki jo oblikuje, kadar je prestrašen ali vznemirjen, glavo pa potisne med preostalo telo. Kraljevski piton se imenuje po Kleopatri, ki je domnevno okoli svojega zapestja nosila kačo. Kraljevski piton je svetlo rjave do zelene ali črne barve, z nežno rumenim spodnjim delom telesa. Danes pa poznamo že veliko različnih obarvanj, ki so posledica genetskih mutacij. Odrasel piton meri do 1,5 metra ali več, samice so običajno večje od samcev. Kraljevski piton spolno dozori med 18 meseci in 4 leti starosti, življenjska doba pa je 20-40 let.

 

V ujetništvu

Zaradi svoje ne prevelike dolžine in mirnega značaja so kraljevski pitoni postali priljubljeni hišni spremljevalci. Kraljevski pitoni, vzrejeni v ujetništvu, so idealni ljubljenci, medtem ko se primerki ujeti v divjini, le stežka prilagodijo ujetništvu, zavračajo hrano in pogosto zbolijo zaradi zajedavskih bolezni. Prehrana v ujetništvu sestoji večinoma iz podgan in miši.

 

Določanje spola

Pitoni in udavi, vključno s kraljevskim pitonom, imajo ostrogo na vsaki strani kloake. Ti izrastki so običajno daljši pri samcih kot pri samicah. Najboljši način za ugotavljanje spola pri kačah je sondiranje. Sonda vstopi pri samcih globlje kot pri samicah. Sondiranje opravljajo za to specializirani veterinarji.

 

Bivališče

Primerno velik ležeč steklen terarij, v katerem se lahko vzdržuje primerna vlaga, različna temperaturna območja, zračenje in ima možnost zaklepanja, da preprečimo pobeg. Mladičke kraljevskega pitona lahko začasno nastanimo tudi v plastičen terarij.

 

Podlaga

Za podlago niso primerni borovi ali cedrini ostružki, ker vsebujejo toksine (fenol), ki lahko povzročajo zdravstvene težave. Izberite takšno podlago, ki ni strupena in se enostavno čisti. Takšna podlaga je Jungle Earth ali Plantation Soil. Nikoli pa v terarij z kraljevskim pitonom ne namestite peska ali mivke. Redno preverjajte, ali je podlago potrebno zamenjati.

 

Skrivališča

Kraljevi pitoni so že po naravi plašne, samotarske in nočne živli, ki potrebujejo temno in varno zavetje, kamor se zavlečejo, ko želijo mir. Najbolje je, če kači omogočite dve skrivališči – eno na toplem področju in drugo na hladnejšem območju. Skrivališče naj bo čvrsto in enostavno za čiščenje. Primerna skrivališče predstavlja Exoterra Snake Cave in Rock Outcrops.

 

Temperatura

Zagotovite več temperaturnih območij. Hladno območje naj ima temperaturo okoli 24-26°C, toplo območje pa naj ima 35°C. To najlažje zagotovimo z grelno žarnico ustrezne jakosti, ki mora biti nameščena/zaščitena tako da kača ne more priti v stik z vročo površino. Temperature pod 23°C so lahko škodljive. Vzdrževanje primerne temperature je nujno za zdravje kraljevskega pitona. Redno merjenje temperature v terariju je zato nujno potrebno. Omislite si lahko preprost, samolepilni ali digitalni termometer.

 

Ogrevanje

Grelni kamen, grelna plošča in druga grelna telesa. Pri uporabi grelnih žarnic je potrebna previdnost saj se kača lahko na njih opeče. Grelno žarnico je najbolje namestiti nad mrežast terarijski pokrov. V kolikor to ni mogoče je potrebno žarnico ustrezno zaščititi s kovinsko mrežo, ki prepušča toploto, da kača ne pride v stik z vročo površino. Kače namreč niso občutljive na visoke temperature, zato lahko pride do opeklin in poškodb. Grelna žarnica naj bo ponoči ugasnjena. Za nočno ogrevanje lahko uporabite grelce, ki jih namestite pod terarij ali z zunanje strani na stranico terarija. Talni grelec naj ne prekriva celotne talne površine terarija.

 

Vlaga

Idealna vlaga v terariju je 50-60%. Enako kot za temperaturo tudi za vlago velja, da jo je potrebno redno meriti s higrometrom, da ni prenizka ali previsoka. Vlaga je še posebej pomembna za pravilno levitev. Previsoka vlažnost povzroča bakterijske, glivične in druge infekcije dihal in kože, medtem ko prenizka vlaga ne omogoča pravilne levitve. Vlago v terariju lahko uravnavate s pomočjo posebnih slapov za terarije.

 

Osvetlitev

Kraljevi piton ne potrebuje ultravijolične osvetljave. Zagotovite mu 12 urno osvetlitev z žarnico Exo terra Repti Glo 2.0. Vse luči morajo biti ponoči izključene. Prekomerna osvetlitev lahko pri teh sicer nočnih živalih povzroča stres. Zato naj imajo te kače vedno na razpolago skrivališča, v katera lahko zleze celotna žival.

 

Voda

Sveža voda naj bo stalno na voljo. Kraljevi pitoni se le redko namakajo v vodi, zato ne potrebujejo velike posode z vodo. Posodo za vodo je potrebno redno čistiti.

 

Hranjenje

Kraljevega pitona hranite enkrat tedensko s primerno veliko podgano ali miško, ki ne bo večja od obsega najdebelejšega dela kače. Kraljevi pitoni, gojeni v ujetništvu so vajeni takšnega načina hranjenja in ga brez težav sprejmejo, njihovi vrstniki iz divjine pa se nanj veliko težje privadijo.Plen postavite v bližino skrivališča, kjer se kača nahaja. Uporabite klešče ali drugo podobno orodje, sicer lahko kača zazna večjo toplotno območje in ga zamenja za večji plen, ki ga ne bo zaužila. Plen pustite v terariju in ne mahajte z njim pred kačo, saj je lahko to zanjo stresno. Ko kača plen poje, je 1-2 dni ne vznemirjajte, da ga ne bi izbljuvala, ker bi se počutila ogroženo. Če kača plena ne poje, ga odstranite, saj lahko mrtva miš ali podgana ogrozi zdravje pitona. Kači ponovno ponudite plen ob naslednjem predvidenem hranjenju.V primeru, da piton preskoči nekaj hranjenj, ni razloga za skrb. Tudi v naravi lahko te živali, še posebno pozimi, tudi po več mesecev ne jedo. Pomembno pa je, da ima kača vedno na voljo dovolj vode, ki je pomembna za vzdrževanje vlage v terariju.Redno pregledujte kačo na zunanje zajedavce in morebitna vnetja dihal.

 

Levitev

Za pravilno levitev v enem kosu je pomembna vlaga v terariju. Poleg tega morate kači zagotoviti primerne predmete, ob katere se lahko drgne in sproži levitev. Če se pojavijo »mlečne oči«, modrikasta pol-prozorna mrena čez oči in bleda koža, preverite vlažnost v terariju in jo po potrebi povečajte tudi na 70%.