Kunec – Splošno

 

KUNEC, Oryctolagus cuniculusKunec in cepljenje

Kunec, ki je v stanovanju in ni v stiku z drugimi kunci, načeloma ne potrebuje cepljenja. Če nameravate vašega kunca razstavljati ali se z njim udeleževati sejmov in podobnih dogodkov, je cepljenje proti miksomatozi in virusni hemoragični bolezni kuncev obvezno. Hišne kunce pa lahko proti tema dvema obolenjema cepite po želji. Za program cepljenja se posvetujte z vašim veterinarjem.

Zdravje in pogosti bolezenski znaki kuncev

Kunec so sicer dokaj zdrava žival in večina zdravstvenih težav je povezanih z nepravilno prehrano ali nego. Pravilna in uravnotežena prehrana poskrbi, da je kunec krepak in zdrav. Poleg prehrane poskrbite, da kunec ni na prepihu in da ni izpostavljen nenadnim spremembam v temperaturi. Z rednim čiščenjem kletke, stranišča, posodic in napajalnika preprečujete razmnoževanje bakterij, ki bi sicer lahko povzročile bolezen. Kunec poleg zdrave hrane in ustrezne higiene potrebuje tudi veliko gibanja, da ohranja svojo telesno kondicijo. Vsak dan mu omogočite vsaj nekaj ur prostega tekanja po stanovanju.

Kunec ima največkrat težave z zobmi.

Zobki namreč nimajo korenin in stalno rastejo, zato se morajo tudi stalno obrabljati. S pravilno prehrano kuncu omogočate obrabo zob in zadovoljevanje potrebe po žvečenju in glodanju. Seno, trava, lesene palčke in mineralni kamen so za obrabo zob najbolj primerni in na voljo v trgovinah Zootic. Kljub vsem pripomočkom se včasih lahko zgodi, da kuncu spodnji zobje prerastejo zgornje ali druge napake zobovja. V tem primeru vam bo pomagal veterinar, ki bo po temeljitem pregledu ugotovil vzrok težav z zobmi in tudi ustrezno ukrepal.

Trd trebušček in težko dihanje

Če ima vaš kunec zaobljen trebušček in težko diha, gre lahko za napetost. Napetost je zelo resno stanje in je lahko za kunca tudi usodno, zato je zelo pomembno, da ga čim prej odpeljete k veterinarju. Odstranite ves nastil in hrano, na voljo pa naj bo dovolj sveže pitne vode.

Napetost je običajno posledica preveč zaužite zelenjave kot sta zelje in zelena solata, lahko pa nastane tudi zaradi plesnive ali pokvarjene hrane.

Hitro dihanje

Če vaš kunec hitro diha s široko odprtimi nosnicami, če je bil predolgo izpostavljen soncu, je verjetno, da gre za toplotni udar. V izrednih primerih so visoke temperature lahko za kunce usodni. Kletka naj bo zato postavljena tako, da ni na direktni sončni svetlobi.

Predolgi kremplji

Kunec si v naravi kremplje brusi s kopanjem rovov. Domačim kuncem pa je potrebno kremplje krajšati. Kremplje skrajšate s posebnimi kleščami, ki so na voljo tudi v ZOOTIC trgovinah, tako, da ne poškodujete živega tkiva, kjer so krvne žilice. Krempelj odrežite naravnost, da preprečite razcepitev roževine.

Izcedek iz oči

Občasno kuncem teče iz oči zaradi prašnega sena, prepiha ali drobcev umazanije. Oči nežno obrišite od notranjega kota proti zunanjemu s kosmom vate, namočenim v topli slani vodi, ki ste jo prej prekuhali in jo pustili, da se ohladi. Če je izcedek iz oči gnojen in so oči rdeče in zatečene, kunca takoj odpeljite k veterinarju.

Namig: Še bolje je, če namesto vate uporabite bombažno gazo ali robček, saj kosmi vate včasih ostanejo na očesu in ga dražijo. Enako velja tudi za čiščenje ušes.

Driska

Driska je pri kuncih običajno znak prevelike količine zelenjave ali vlažne trave. Lahko pa jo povzroči tudi stres zaradi vlažnega nastila, mraza ali prepiha. Včasih je driska posledica okužbe ali vnetja prebavil. Če kunec le malo je ali sploh ne je, bo postal slaboten in dehidriran, zato ga premamite z rezino črnega kruha ali toasta. Ne dajajte mu zelenjave ali hrane bogate z beljakovinami, zagotovite pa mu dovolj sveže pitne vode. Kletko razkužite in nastil in posip v stranišču zamenjajte vsaj dvakrat na dan. Če se v 24 urah stanje ne izboljša, kunca takoj odpeljite k veterinarju in s sabo vzemite vzorec blata.

Otresanje z glavo in praskanje po ušesih

Če kunec otresa z glavo in se praska po ušesih, ima lahko ušesne garje. To so majhni zunanji zajedalci, ki živijo v koži kunca in povzročajo srbež in neugodje živali. Tipični znaki zajemajo izgubo dlake, rdečino kože ali luskasto kožo in rjavkasto usedlino v ušesih. Vaš veterinar vam bo predpisal mazilo za čiščenje ušes. Kletko vsak dan temeljito očistite in zamenjajte nastil, da preprečite ponovno okužbo. Ne uporabljajte prašnega sena ali slame, saj sta lahko vir garij. Ušesne garje so zelo nalezljive in se zlahka prenašajo na druge kunce v gospodinjstvu.

Če vaš kunec kaže opisane znake, ga nemudoma odpeljite k veterinarju.

So kunci res glodavci?

Kunce mnogi prištevajo med glodavce in pred časom so tudi spadali v red glodavcev (Rodentia). Vendar pa so temeljite raziskave pokazale, da imajo kunci v zgornji čeljusti štiri sekalce in ne samo dveh kot glodavci. Ta dodatni par sekalcev se nahaja tik za prednjimi sekalci, z njimi pa kunec grabi in seklja hrano. Prav zaradi dodatnega para zob kunce, poleg njih pa tudi zajce, prištevamo v red Lagomorpha, ki je popolnoma samostojen in ločen od glodavcev. Podobno kot zobje glodavcev pa so tudi zobje kuncev brez-koreninski in stalno rastejo, zato jih morajo obrabljati z glodanjem sena, trave in lesa.

Socializacija in vzgoja

Ravnanje s kuncem

Ko kunca udomačite, bo užival v človeški družbi, vendar pa raje kot v naročju sedi poleg vas. Kunci obožujejo božanje in praskanje po glavi, smrčku in ušesih. Kadar dvigujete kunca, ga z eno roko primite pod sprednjimi nogami, z drugo podprite zadek in ga nežno dvignite. Držite ga trdno, a nežno. Kunca nikoli ne grabite za zadek ali ušesa.

Družabnost kuncev

Odrasli kunci naj živijo v ločenih kletkah, saj se dva samca ali dve samici pogosto prepirata, medtem ko se par lahko razmnožuje. Če kunce sterilizirate oziroma kastrirate, imate lahko kunce različnih spolov tudi skupaj. Sterilizacija in kastracija zmanjšata agresivno vedenje med kuncema istega spola. Kunec se lahko odlično razume z vašo mačko ali psom, vendar naj se spoznavajo počasi in pod vašim nadzorom. Če imate samo enega kunca, bo potreboval veliko vaše pozornosti.
Kunci so zelo čiste živali in se veliko čistijo, podobno kot mačke. Kljub temu pa bo vaš ljubljence užival v dnevnem krtačenju. Za nekatere pasme kuncev pa je redno negovanje nujno, npr. za dolgodlake angora kunce.

Navajanje na stranišče

Kunci so bitja navad in se hitro naučijo uporabljati stranišče. To njihovi teritoralni naravi pomeni označevanje vedno na istem mestu. Kastrirani in sterilizirani kunci se prej naučijo uporabljati stranišče, saj nimajo potrebe označevati svojega ozemlja na različnih mestih. Za stranišče izberite tudi nastil, ki za kunca ne bo škodljiv ali strupen, če ga gloda ali pogoltne. Idealen je nastil, ki absorbira vlago in se ne sprime v kepice in tako ne zapre prebavil, če ga kunec slučajno poje. Priporočamo briketiran nastil, ki je vpojen, nestrupen in se ne praši ter tako ne draži oči in kože. Na plast briketiranega nastila lahko položite še seno, ki bo kunca privabilo v stranišče.
Uporabo časopisnega papirja odsvetujemo, saj tiskarska barva na papirju vsebuje svinec in lahko povzroči prebavne motnje pri vašem ljubljencu.

Igranje

Kunci se zelo radi igrajo, zato jim lahko ponudite različne igračke, s katerimi se bodo kratkočasili v svoji kletki. Igrače kunca zaposlijo, hkrati pa poskrbijo za gibanje oziroma za telesno aktivnost in pomagajo obrabljati zobe. Včasih so bili priljubljeni tudi tulci iz lepenke, kartonaste škatle ali razrezan papir, vendar pa zaradi lepil in tiskarskega črnila ti predmeti niso primerni, saj lahko pri hišnih kuncih povzročajo prebavne motnje in zastrupitve.

Kunec v novem domu

Vse več ljudi si za hišnega ljubljenca izbere hišnega kunca. To so idealni ljubljenci za stanovanje, ki jih lahko celo naučite uporabljati stranišče. Ko se vas navadi in vam zaupa, vas bo kunec pozdravljal na vratih, ko pridete domov, podobno kot pes ali mačka. Preden kunca prinesete domov, mora biti vaš dom zanj popolnoma varen. Kunci zelo radi glodajo vse, kar jim pride pod ostre zobke, tudi električne kable in rastline. Preden kunec postane vaš družinski član, poskrbite, da so vsi kabli in predmeti, ki bi jih vaš novi ljubljenec lahko poškodoval, izven njegovega dosega.

 

Je kunec pravi ljubljenček za vas?

KUNEC, Oryctolagus cuniculus2

Hišni kunci so odlični družinski ljubljenci, so prijazni in ljubeči. Kot vsak hišni ljubljenec pa pomenijo neko obveznost in imajo svoje potrebe. Kunci živijo od 7 do 10 let. Vašo skrb in pozornost potrebujejo vsak dan, sicer postanejo osamljeni in neprijazni. Kunci obožujejo tekanje in gibanje, ki jih ohranja zdrave in zadovoljne. Vsak dan potrebujejo nekaj ur prostega gibanja po hiši ali vrtu. Če so ves dan zaprti v kletki, se začnejo dolgočasiti. Kunci so družabne živali, ki tudi v naravi živijo v kolonijah in niso vajeni samote. Potrebujejo veliko pozornosti in ljubezni, da so srečni in zadovoljni. Kunci so izredno tihe in plašne živali, zato potrebujejo čas, da se vas navadijo in vam zaupajo. Kunci niso primerni ljubljenci za majhne otroke, ki jih radi dvigajo s tal in stiskajo k sebi. Kunci pa tega ne marajo. Če pa so otroci s kuncem nežni in previdni, lahko postanejo tesni prijatelji. Kunci so v naravi plen, zato se lahko prestrašijo drugih domačih živali kot so psi ali mačke. Če imate tudi druge hišne ljubljence, jih postopoma navajajte na bližino novega družinskega člana in lahko bodo postali pravi prijatelji. Vedno pa imejte situacijo pod nadzorom, da ne bi prišlo do poškodb.

Preberite tudi

Sorodni prispevki

Preberite tudi...