Leopardja želva

Geochelone pardalis

 

LEOPARDJA ŽELVA, GEOCHELONE PARDALIS, terarij, teraristikaTip živali: Kopenska želva.
Izvor: Afrika.
Habitat: Polsuhi travniki s trnatim grmičevjem.
Velikost: 40 do 50 cm.
Življenska doba: Tudi do 50 let.
Prehrana: Rastlinojed žival; trave, regrat, travniška zelišča (sveža in posušena), seno, listi vinske trte… Sadju se je bolje izogibati. Ne pozabite na vitaminsko mineralni dodatek in posodo s pitno vodo.
Tip terarija: Ležeč, suh terarij s plitko posodico za vodo in kvalitetno osvetlitvijo.
Dnevna temperatura terarija: 24 – 28°C z vročo točko 35°C.
Nočna temperatura terarija: 20 – 24°C.
Ogrevanje: Z grelno žarnico in po potrebi grelna plošča
Zračna vlaga v terariju: Zagotovimo plitko posodico z vodo. Posodica mora biti dovolj velika, da v njo lahko zleze cela žival. Globina vode ne sme presegati 1/3 višine oklepa. Posodica mora zagotavljati varen izhod za žival.
Podlaga v terariju: Fina mivka, pomešana z ilavnato zemljo v razmerju 2:1, kateri lahko dodamo nekaj produ (dovolj veliki kamenčki, da jih žival ne more pogoltniti!).
Osvetlitev v terariju: potrebuje izdaten delež UVA in UVB. > Preberite več o pomenu UV svetlobe na povezavi
Dekoracija v terariju: Kamenje, korenine in skrivališča.

 

Opis vrste

Je velika kopenska želva. Povprečno zraste 40-45 cm in odrasla tehta 18-23 kg, včasih tudi več. Življenjska doba leopardje želve je okoli 50 let. Je rjave in rumene barve. Je ena redkih kopenskih želv, ki gre tudi v vodo. Sicer v resnici ne plava, pač pa le hodi po plitvi vodi. Ta vrsta želve pozimi ne hibernira, življenjske funkcije se le nekoliko upočasnijo.

 

Življenjski prostor

Živi v polsuhih (ne suhih) trnastih do travnatih območjih zahodne Afrike od Sudana do Južne Afrike, kjer se pase.

 

V ujetništvu

Je odličen eksotični ljubljenec primeren tudi za začetnike. Leopardja želva sicer relativno hitro zraste, je izredno družabna in potrebuje le malo nege. Potrebuje kakovostno osvetlitev, ki jo zagotovimo s kombinacijo žarnic Exoterre Repti Glo 2.0 in Exoterra Repti Glo 10.0, ki oddaja izdaten delež UVA in UVB svetlobe. Ta je pomembna pri sintezi vitamina D3 in metabolizmu kalcija, ter preprečuje razvoj presnovne bolezni kosti, ki se kaže v obliki deformacij oklepa in kosti. Potrebuje tudi zadostne količine kalcija v hrani. Zelo dober vir kalcija predstavlja nastrgana sipina kost, ki naj jo ima želva vedno na razpolago v plitvi posodici. Leopardja želva v toplejšem delu leta odlično uspeva v zunanji ogradi v kateri je nameščena hiška, kamor se želva lahko zateče pred vročino in dežjem. Ne prenaša dobro visoke vlage in mraza. Potrebuje tudi redno kopanje in stalen dostop do pitne vode, kar zagotovimo z namestitvijo plitve posodice z vodo, ki je dovolj velika da vanjo zleze cela žival. Voda naj bo plitva in naj sega največ do tretjine višine oklepa živali. Potrebna je intenzivna osvetlitev in primerna temperatura 22-30°C, ki želvi omogoča aktivnost in hranjenje. Ogrevanje zagotovimo z grelno žarnico ustrezne jakosti, ki naj bo nameščena tako, da ustvari točkovno mesto za sončenje s temperaturo 35°C. Leopardja želva ne hibernira in jo je potrebno v hladnem vremenu prenesti v suh in ogrevan prostor. Tla v terariju naj bodo pokrita s približno 5 – 10 cm podlage, ki naj jo predstavlja mešanica fine mivke, kot je Exo-terra desert sand in ilovnate zemlje. Iz estetskih razlogov lahko dodamo nekaj kamenja.

 

Prehrana

Leopardja želva je strogo rastlinojeda vrsta, ki se v naravi pase in uživa pretežno različne trave in zelišča. Obožuje tudi kaktusove blazinice in sočni osat. V ujetništvu je najpogostejša in tipična napaka v prehrani hranjenje s preveč »mokro« hrano kot je solata, paradižnik in sadje. Ta vrsta želve dejansko potrebuje grobo in vlakninsko bogato hrano, ki jo predstavlja različno listje, trave, seno in zelišča. V trgovini lahko kupite tudi pripravljeno briketirano hrano za kopenske želve Exoterra Premium Tortoise Adult in Tetrafauna Tortoise. Poleg briketirane hrane pa lahko izbirate tudi med široko paleto posušenih zelišč JR Farm, ki zagotavljajo potrebno vlaknino v prehrani kopenskih želv. Prevelik delež sadja in mehke hrane pogosto vodi do prebavnih motenj, ki jih povzročajo bičkarji in pojačano gibanje črevesja. Leopardja želva je najbolj zadovoljna, če se lahko pase na travi. Želve NIKOLI ne hranite z mesom ali mesnimi proizvodi! Meso je za kopenske želve prebogato z beljakovinami, ki povzročajo hitro in nepravilno rast, deformacijo kosti in nevarno visoke koncentracije sečnine v krvi, lahko pa celo sečne kamne in težave z jetri. Zaradi njihove hitre rasti jim morate zagotoviti primerne količine kalcija in elementov v sledovih. Hrani je potrebno redno dodajati kalcij in multivitaminski pripravek. Dober vir kalcija predstavlja tudi nastrgana sipina kost, ki naj jo imajo želve vedno na razpolago v plitvi posodici.

Preberite tudi

Sorodni prispevki

Preberite tudi...