Mačji mladiček – Vse, kar morate vedeti

Socializacija in vzgoja

Mačka, Felis catus, Mladiček, Mačji mladičekMucke je težko vzgajati, vendar pa lahko vzpostavite določen red in preprečujete nezaželeno vedenje. Mucek se bo hitro navadil na božanje, pregledovanje oči in ušes ter krtačenje, če se boste z njim veliko in pogosto ukvarjali. Čeprav lahko mačke brez težav živijo v hiši, jim lahko omogočite tudi izhode s pomočjo mačjih vratc. Običajno se jih mladi mucki hitro naučijo uporabljati, že v starosti okoli 4 mesecev. Za učenje na mačja vratca sta običajno potrebni dve osebi, ki jih mucek dobro pozna. Vsak se postavi na eno stran vrat in nato oba pomagata mucku prehajati skozi vratca, dokler tega ni sposoben narediti sam. Kadar mucek kaže različne oblike nezaželenega vedenja kot so plezanje po zavesah ali opravljanje potrebe v lonce za rože, lahko mucka poškropite s posebnim sprejem z vonjem limone, ki prekine neželeno vedenje. Takšen sprej deluje na senzor in se sproži, ko v bližini zazna gibanje.

Navajanje na sobno čistočo

Mačke so izjemno čiste živali in se navadno zelo hitro naučijo uporabljati mačje stranišče. So pa tudi zelo intimne in imajo pri opravljanju potrebe zasebnost. Mačje stranišče zato postavite na odmaknjeno, a enostavno dostopno mesto. Izbirate lahko med mačjimi stranišči z obrobo ali pa zaprtimi mačjimi stranišči, v katerih ima vaša ljubljenka resnično zasebnost, pa tudi pesek ne leti iz njega, ko mačka zakopava svoje iztrebke.V mačje stranišče nasujete primerno količino mačjega posipa, ki vpije vlago, je higieničen in zmanjšuje neprijeten vonj. Mačka nerada uporablja mačje stranišče, če je le-to preblizu hrane ali ni dovolj čisto. Ko mucek uporabi stranišče, ga primerno pohvalite z igro ali priboljškom.

Čas za igro

Mucki se zelo radi igrajo z žogicami, palčkami in miškami. Radi tudi praskajo. Praskanje ni samo razvedrilo ali igra, pač pa tudi naravno obnašanje, ki pomaga negovati mačje kremplje in odstranjuje stare plasti roževine s krempeljcev. Praskanje in plezanje predstavlja večini mačk obilo zabave, zato mucka že od malega naučite uporabljati praskalnik. Na voljo so praskalniki različnih oblik in velikosti, da lahko zadostite naravnim potrebam vašega ljubljenca. Da bodo praskalnik ali igrače za mucka še privlačnejši, si lahko pomagate s posebnim zeliščem, mačjo meto, ki jo lahko dobite tudi v obliki pršila. Dokler mucek ni popolnoma navajen na praskalnik, naj bo vedno pod vašim nadzorom.

Varnost

Mucki se zelo radi lovijo okrog vaših nog, zato bodite izjemno pazljivi pri zapiranju vrat, da po pomoti ne priščipnete repa ali tačke. Zapirajte omare, pečico, pralni stroj ipd., saj spreten mucek lahko zleze praktično vsepovsod.
Če bo mucek tudi zunaj, ga na to postopoma navadite. Zvečer pa ga vedno prinesite domov vsaj prvih nekaj mesecev. Muc, ki je zunaj tudi ponoči, pa naj ima odsevno ovratnico z zvončkom, ki prestraši ptice, da odletijo, preden jih mucek lahko ujame. Za prenos vašega ljubljenca vedno uporabite varno prenosno kletko. V času del na vrtu, ko uporabljate insekticidna sredstva, naj bo mucek ves dan v hiši. Nikoli ne uporabljajte pesticidov ali insekticidov v hiši, kadar je v prostoru mucek.

Prehrana

Mačji mladiči imajo posebne potrebe glede prehrane. Potrebujejo namreč veliko energije in visoko kakovostnih beljakovin za zdravo rast in pravilen razvoj, kalcij in fosfor za močne kosti in zobe. Poleg tega pa potrebujejo tudi druge sestavine kot so esencialne maščobne kisline za zdravo kožo in dlako in antioksidante za krepitev imunskega sistema, ki mladičku omogočajo, da zraste v zadovoljno in zdravo mačko. Hrana za mačjega mladiča mora biti popolna, visoko kakovostna in idealno uravnotežena. To pomeni, da mora vsebovati vse potrebne hranilne snovi v pravih količinah in tudi pravilnih medsebojnih razmerjih. Poleg tega pa naj bo hrana za mladiče tudi lahko prebavljiva, saj so prebavila mladičev bolj občutljiva in precej manjša kot pri odraslih mačkah. Mačke pa potrebujejo v hrani tudi posebno, esencialno aminokislino taurin, ki je same ne morejo proizvajati, je pa potrebna za pravilen razvoj oči in srca. Prav pa je, da izberete tako hrano, v kateri je uravnana količina mineralov, saj so muce izjemno občutljive za obolenja spodnjih sečil.

Hrano za mačje mladiče naj vaša ljubljenka prejema od 2 mesecev pa do 1 leta starosti. Mladi mački lahko dajete suho hrano, torej brikete ali pa hrano v pločevinki. Kakovostno in raznovrstno hrano tako za mačje mladiče, kot za odrasle mačke, dobite tudi v naših trgovinah Zootic.

Voda

Vaš mucek naj ima svežo pitno vodo vedno na voljo. Mnenje, da mačke pijejo mleko, je zmotno. Kravje mleko namreč vsebuje visoke količine mlečnega sladkorja – laktoze, kar vodi do prebavnih motenj in mucek lahko zaradi tega zboli. Muckom lahko od 6. tedna naprej ponudite mleko, pripravljeno posebej zanje.

Poslastice

Vaši ljubljenki lahko občasno ponudite tudi različne poslastice za mucke. Vedno preverite, koliko teh priboljškov lahko vaš mucek dnevno dobi in temu tudi prilagodite dnevni obrok hrane.

 

Mačji mladiček v novem domu

Izbira imena

Mačke lažje slišijo na eno- ali dvozložna imena in se še posebej dobro odzovejo na imena, ki se končajo na »i«, npr. Miki.

Čas za spanje

Mucek potrebuje svoje ležišče. Postavite ga na mesto, kjer ni prepiha. Najbolje v kak kot, kjer ima mucek svoj mir. Mačji mladiči imajo radi udobje, toploto in varnost – še posebej, kadar spijo. Radi imajo mehko ležišče, po katerem se lahko valjajo. Mladiču kupite ležišče, ki je zanj ravno prav veliko. Ne izberite večjega samo zato, da mu bo prav, tudi ko bo odrasel. Za večje ležišče bo čas kasneje.

Hranjenje

Pozanimajte se, kaj je mucek jedel, preden ste ga prinesli domov in mu ponudite enako hrano. Če želite preiti na visoko kakovostno hrano, storite to postopoma, v 7-14 dneh. Dnevno povečujte količino nove hrane in zmanjšujte količino prejšnje hrane. Tak prehod ne bo obremenil mladičkovih prebavil. Visoko kakovostni mačji briketi so za vašega ljubljenca bolj zdravi, njihovi iztrebki pa bodo tako manjši in čvrsti.

Še preden mačji mladiček pride v vaš dom, pripravite vse, kar vaš mucek potrebuje za najboljši začetek zdravega življenja. Prihod novega člana bo prav gotovo lažji, če se boste nanj dobro pripravili.

Identifikacija

Vsako leto se izgubi ogromno hišnih ljubljencev, zato je identifikacija nujno potrebna. Na posebno ploščico ali v poseben tulec napišete vaše podatke (ime, naslov, telefonska številka) in ime vašega mucka in ploščico pritrdite na mačjo ovratnico, ki jo mucku namestite okrog vratu. V modi so tudi ploščice, na katere lahko podatke celo vgravirate.
Vašemu ljubljencu pa lahko vstavite tudi mikročip. Za več informacij vprašajte vašega veterinarja.