Miš

lat. Mus

 

miš, musSocializacija in vzgoja

Najprej novo ljubljenko seznanite z njenim novim domom in jo pustite, da ga po mili volji razišče. Ko se miška pomiri, jo lahko začnete navajati na vašo prisotnost. Najprej se z njo pogovarjajte, nato ji lahko začnete dajati priboljške. Miške so po naravi zelo radovedne živali, zato jim dajte malo časa in same se vam bodo približale. Kmalu bodo iz roke jedle priboljške, se sprehajale po vaši dlani in se pustile tudi božati in dvigovati iz kletke. Miško dvignite tako, da jo zajamete z roko, pri tem pa pazite, da je preveč ne stisnete. Če je miška zelo plašna ali živahna, jo lahko držite za rep, njeno telo pa podprite z roko. Miške je vedno priporočljivo držati nad naročjem ali drugo površino, saj že padec z relativno majhne višine lahko povzroči poškodbe.

Udomačene miške lahko tudi spustite iz kletke in jim dovolite prosto sprehajanje po sobi, vendar mora biti prostor zanje varen. Pospravite vse električne kable in druge predmete, da jih miške ne zgrizejo. Prav tako preprečite dostop v luknje, za omare in drugo pohištvo. Miške je zelo težko ujeti, zato je morda najbolje, da prosto tekajo v večjem, a ograjenem prostoru.

Zdravje miši

Miši so dokaj odporni ljubljenci in le redko zbolijo, kljub temu se lahko tudi pri miškah ob nepravilni oskrbi pojavijo bolezni. Večino teh obolenj z lahkoto preprečite s pravilno nego živali. Znaki bolezni pri miškah so: neješčnost, hujšanje, nesvetleča dlaka, izcedek iz oči in smrčka, čepenje v kotu kletke, mirovanje. Če opazite katerega od naštetih znakov, temeljito očistite in razkužite kletko in zamenjajte nastil. Miška naj ima na voljo dovolj hrane in vode, kletka pa namestite na suho mesto, kjer ni vlage ali prepiha.

Prehrana miši

Miši v naravi so vsejede in so oportunistični jedci, kar pomeni, da pojedo vse, kar jim pride pod gobček. Miš v ujetništvu lahko hranite s tovarniško pripravljeno hrano, ki predstavlja popolno hrano za tega hišnega ljubljenčka. Kljub pripravljeni popolni hrani pa jim lahko občasno ponudite kak priboljšek kot sta sveža zelenjava in sadje (korenje, zeleni deli rastlin, jabolka,…), vendar ne pretiravajte, da ne pride do driske. Miši imajo zelo rade tudi sir, testenine, sončnična semena, semenske palčke, bonbončke za miši, ki jih dobite tudi v naših Zootic trgovinah. Pazite pa na količino – miš je majhna žival, ki potrebuje zelo majhne količine teh dobrot.

Miškam nikoli ne dajajte čokolade, čipsa, slanih palčk in podobnih prigrizkov za ljudi, saj so za miš strupeni. S pravilno prehrano bodo vaše ljubljenke dobile vse hranilne snovi, ki jih potrebujejo, v pravilnem razmerju in bodo zdrave in zadovoljne.

Miš v novem domu

Miške so izredno prilagodljivi glodavci, ki se navadijo življenja kjerkoli. Kljub temu pa za zdravo in zadovoljno življenje potrebujejo čim bolj optimalno okolje, v katerem se bodo dobro počutile. Ko miš prinesete domov, ji pustite, da razišče svoje novo domovanje in se ga navadi. Postopoma se z njo vedno več ukvarjajte in sčasoma se vas bo popolnoma navadila, lahko jo boste tudi spustili iz kletke.

Ali je miš prava ljubljenka za vas?

miš mus glodavecMiši so vse bolj priljubljene kot hišne ljubljenke. So nekoliko bolj plašne in jih je težje prijeti kot večje glodavce, vendar se z nekaj potrpežljivosti hitro udomačijo in vam celo jedo iz roke. Miške so idealni ljubljenci, saj so živahne in jih je zabavno opazovati, zanje pa je tudi enostavno skrbeti. Življenjska doba mišk je ena izmed njihovih negativnih strani, saj miška v povprečju živi le 1,5-2 let.

Miši so nočno aktivne živali in so zelo družabne, zato je najbolje, da jih imate več. Najpogosteje se ljudje odločajo za dve samici, čeprav imate v isti kletki lahko tudi več kot dve miški. Dva samca skupaj se pogosto ne razumeta, razen, če sta iz istega legla in ju niso nikoli ločili. Zagotovite pa dovolj prostora, da se lahko druge pred drugim umakneta. Izogibajte se parom nasprotnih spolov, če ne želite številčna legla v izjemno kratkem času.

Preberite tudi

Sorodni prispevki