Morski prašiček

Cavia porcellus

Socializacija in vzgoja

Morski prašički so izredno družabne živali in bodo najbolj srečni v družbi z drugim morskim prašičkom. Ker pa se izredno hitro razmnožujejo, priporočamo, da si izberete dva morska prašička istega spola. Prijazno osebje v trgovini prosite, da vam pomaga določiti spol in vam pokaže razliko med samčkom in samičko. Najbolje je, da sta oba morska prašička iz istega legla, da ne pride do pretepov. Če pa želite morske prašičke različnih spolov in ne želite mladičev, priporočamo kastracijo samca. Ko morske prašičke prinesete domov, jim dajte čas, da se navadijo na novo okolje. Prvih nekaj dni se z njimi redno pogovarjajte in v kletko segajte z roko, da se je navadijo. Ko se vas ne bojijo več, jih lahko vzamete v roke. Pazite, da jih dvigate z obema rokama. Z eno roko objemite živalco okrog prsi, z drugo pa podprite zadek. Ko se navadijo prijemanja, se morski prašički zelo radi crklajo. Morski prašički se tudi veliko oglašajo, z različnimi vrstami cviljenja in kmalu se jih boste naučili razumeti.

Igranje

Morski prašički se zelo radi igrajo in na razpolago so številne igrače, ki jih lahko glodajo in jim pomagajo vzdrževati zdrave zobe. Tulce in kartonske škatle, ki so bili nekoč tako priljubljeni, odsvetujemo, saj so lepila in barve na njih lahko za živalco škodljivi.

Zdravje morskega prašička

Zdrav morski prašiček je pozoren, ima jasne oči, suhe nosnice in čisto, bleščečo dlako. Iztrebki v kletki so majhni, trdni in podolgovate oblike. Če je kožuh brez leska, žival nima apetita, ima rane na koži, tekoče iztrebke ali izcedek iz nosa, je vaš ljubljenec najbrž bolan. Pogost vzrok bolezni je slaba higiena.
Tako kot kunci imajo tudi morski prašički lahko miazo – pojav, ko muhe ležejo jajčeca na dlako morskega prašička. Iz jajčec se razvijejo ličinke, ki se hranijo s kožo in povzročajo grde rane, ki se lahko vnamejo, če jih ne zdravimo. To bolezen enostavno preprečujemo z rednim čiščenjem kletke z blagim razkužilom in menjavanjem nastila.

Prehrana morskega prašička

MORSKI PRAŠIČEK, Cavia porcellus

Morski prašički so strogo rastlinojede živali. Njihovo osnovno hrano mora predstavljati kakovostno seno, ki ga lahko popestrimo še z dodatkom posušenih zelišč. Dnevno jim je potrebno ponuditi še omejeno količino tovarniško pripravljene hrane za morske prašičke, ki vsebuje zadosten delež stabiliziranega vitamina C in strukturne vlaknine. Njihova hrana pa ne sme vsebovati prevelikega deleža žitaric in drugih sestavin bogatih s škrobom in sladkorji. Za morske prašičke zelo kakovostna in zdrava peletirana hrana je hrana Bunny za morske prašičke, ki jo zaradi visoke vsebnosti vlaknin in nizkega deleža škroba lahko morski prašički jedo po volji. Poleg sena (tega ne sme nikoli zmanjkati) in kakovostnih peletov je morskemu prašiku priporočljivo dnevno dodajati še manjše količine sveže zelenjave in sadja, ki je bogato z vitaminom C. Tudi sveža trava in sveža travniška zelišča so primerna za prehrano morskih prašičkov, vendar jih moramo na svežo hrano predhodno postopoma navaditi, tako da jim sprva ponudimo le manjšo količino. V nasprotnem primeru lahko sveža hrana privede do prebavnih motenj, ki se lahko končajo s hudo drisko in tudi poginom živali. V kolikor pri prašičku po obroku sveže trave, zelenjave ali sadja opazite prebavne motnje, je potrebno tovrstno svežo hrano takoj ukiniti. Nikoli ne hranimo mokre ali rosne trave ali zelenjave!

Pomen sena in drugih živil, ki vsebujejo izdaten delež strukturne vlaknine

Njihova prehrana mora vsebovati dovolj strukturne vlaknine, ki skrbi za zdravo prebavo in tudi za ustrezno obrabo stalno rastočih zob. Zadosten delež takšne vlaknine zagotovimo s kakovostnim senom in peletirano hrano Bunny. V kletko jim lahko namestite tudi mineralni kamen, ki pomaga obrabljati zobe, hkrati pa je odličen vir mineralov.

Pomen vitamina C

Posebnost morskih prašičkov je, da sami ne morejo proizvajati vitamina C, podobno kot ljudje, zato ga morajo dobiti s hrano ali vodo. Veliko vitamina C je v paprikah, peteršilju, sadju. Lahko pa ga dodajate tudi v obliki kapljic, bonbončkov ali drugih poslasticah.

Režim hranjenja

Morski prašički jedo majhne obroke, vendar se hranijo pogosto, zato mora biti hrana stalno na voljo. Predvsem sena ne sme zmanjkati nikoli. Če je posoda za hrano pogosto prazna, je to znak, da je hrane v njej premalo. Svežo hrano jim dajajte zjutraj in ostanke pravočasno odstranite.
Predvsem mora morski prašiček vedno imeti na voljo dovolj sena ali sveže trave, saj zagotavljata pravilno obrabo zob in dobro prebavo. Glodanje sena ali trave morskega prašička kratkočasi in ga zaposli. Pazite, da je seno vedno čisto in suho, brez prahu. Seno je odličen nadomestek za svežo travo, vendar pa lahko travo tudi posadite ali kupite že pripravljeno travo, ki jo samo zalijete in počakate, da zraste. Tako je svež obrok vedno na voljo in morski prašiček ga bo z veseljem sprejel.

Sveža hrana

Svežo hrano uvajajte postopoma že pri mladičku. Majhne količine jabolk, zelja ali ohrovta, regrata, endivije ali detelje dodajajte vsakodnevni prehrani. Še posebno mladi morski prašički imajo hitro lahko prebavne težave zaradi preveč sveže hrane. Bodite previdni, da morski prašiček ne zaužije rastlin, ki so zanj strupene.

Cekofagija

Cekofagija je pri vseh glodalcih in kuncih normalen pojav. Gre za za uživanje cekotrofov – t.i. jutranje blato, ki je bogato s hranilnimi snovmi in vitamini, predvsem kratko-verižnimi maščobnimi kislinami in tudi koristnimi mikroorganizmi. Kunci in glodalci med katere spada morski prašiček te svoje iztrebke pojedo zato, ker je njihova prehrana težko prebavljiva. Večinoma jo namreč sestavlja vlaknina (npr. celuloza), ki jo živali v prvem prehodu skozi prebavila predelajo s pomočjo črevesne favne in šele, ko jo drugič zaužijejo v obliki cekotrofov, lahko izkoristijo tako pripravljene hranilne snovi.

Morski prašiček v novem domu

MORSKI PRAŠIČEK Cavia porcellusMorski prašički so precej nezahtevni glodalci in je zanje enostavno skrbeti. Kljub temu pa morate vedeti, kaj potrebujejo za zdravo in zadovoljno življenje. Ko morskega prašička prinesete domov, ga namestite v primerno veliko kletko s suhim, neprašnim in vpojnim nastilom, v kateri je tudi hišica, kamor se živalca lahko umakne in v njej počiva. Prvi teden po prihodu v nov dom je najbolje, da ga zgolj opazujete in ga ne vznemirjate preveč. Nato pa pričnete s postopnim udomačevanjem tako, da se s prašičkom pogovarjate in ga tudi malce pobožate. Temu naj sledi nagrada v obliki zdravega priboljška, tako vas bo prašiček povezal z priboljškom in se vas bo vedno manj bal. S priboljški pa nikakor ne smete pretiravati, kajti še tako zdrav priboljšek ne sme predstavljati večjega deleža v prehrani. Več o pravilni prehrani si preberite tule. Vaš novi ljubljenec potrebuje tudi posodico za hrano in vodo, pravilno prehrano in nekaj igrač, s katerimi se zamoti, kadar je sam.

Če boste po enotedenskem uvodnem miru morskemu prašičku posvetili dovolj časa, se vas bo kmalu navadil in vas pozdravljal z glasnim piskanjem.

Preberite tudi

Sorodni prispevki