Pasji mladič

 

Pasji mladiček v novem domuTu boste našli vse potrebne informacije o vašem novem štirinožnem prijatelju od mladiča naprej, vključno z vzgojo, potrebnimi cepljenji in prehrano.

Mladič v novem domu

Pasji mladiči so zelo radovedni in raziskujejo svet z zobmi, zato se dobro pripravite na prihod novega družinskega člana. Vse predmete, ki jih lahko dvignete, lahko mladič nese v svojem gobčku, zato  mu zagotovite dovolj zanimivih in trpežnih igrač, ki jih bo lahko žvečil. To spodbuja zdravje zob in dlesni ter zaposli vašega psa.  Igrače, namenjene žvečenju, ki jih lahko napolnite s priboljški, so za mladička še posebej zanimive in se bo z njimi zabaval ure in ure. Žvečenje prav tako zmanjšuje strah in psička zamoti, kadar je sam doma. Preden mladič pride v nov dom, se odločite, kje vse se bo lahko gibal in te prostore tudi primerno zavarujte.

Prvi dnevi in meseci v novi družini so za mladiča zelo pomembni pri vzpostavljanju odnosov z njenimi člani. Od vsega začetka bodite pri vzgoji dosledni in  mladič bo zrasel v srečnega odraslega psa.

Izbira imena

Idealno je kratko, dvozložno ime, saj je tako psička najlažje poklicati in se ga bo z lahkoto navadil. Enozložno ime lahko mladič zamenja z ukazi kot so »ne« ali »fuj«. Ko mladič pride k vam domov in ste zanj izbrali ime, ga vsi kličite enako, ne z različnimi vzdevki ali različicami imena. Ko se mladič nauči odzivati na svoje ime, ga izdatno pohvalite.

Čas za spanje

spanje postelja za psaPsiček naj ima svoj lasten prostor za spanje, ki je lahko posteljica, blazina ali košara. Skratka ležišče, kjer bo imel mir in kamor se bo lahko umaknil. Ležišče postavite na tako mesto, ki ni na prepihu ali zraven centralnega ogrevanja in je nekoliko umaknjeno od središča dogajanja.

Da zmanjšate stres zaradi prihoda mladiča v novo okolje, lahko ležišče ogrejete s termoforjem ali pa iz njegovega prejšnjega doma prinesete odejico z vonjem po njegovih bratcih in sestricah.

Če imate v hiši tudi druge živali, jih z mladičem spoznajte postopoma in jih ne puščajte same brez nadzora, še posebej v času hranjenja.

Hranjenje

Prvi obroki vašega novega ljubljenca so zelo pomembni. Pri vzreditelju se pozanimajte, kaj je mladiček jedel in mu vsaj prvih nekaj dni dajajte enako hrano. Če želite kasneje prehrano spremeniti, storite to postopoma, v roku 7-14 dni. Prvotni hrani vsak dan dodajajte večje količine nove hrane, dokler ni celoten obrok sestavljen iz nove hrane. Tako bo prehod nežen do mladičkovih prebavil in ne bo povzročil prebavnih motenj. Priporočamo hranjenje z visoko kakovostno, idealno uravnoteženo hrano za pasje mladiče. Tako bo vaš novi družinski član dobil vse potrebne hranilne snovi v pravilnem ravnovesju in v pravih količinah, njegovi iztrebki pa bodo majhni in čvrsti.

Hrana za mladiča

Hrana za pasjega mladičaPasji mladiči imajo posebne potrebe glede prehrane. Potrebujejo namreč veliko energije in visoko kakovostnih beljakovin za zdravo rast in pravilen razvoj ter kalcij in fosfor za močne kosti in zobe. Poleg tega pa potrebujejo tudi druge sestavine, kot so esencialne maščobne kisline za zdravo kožo in dlako in antioksidante za krepitev imunskega sistema, ki mladičku omogočajo, da zraste v zadovoljnega in zdravega odraslega psa.

Hrana za mladiča mora biti popolna, visoko kakovostna in idealno uravnotežena. To pomeni, da mora vsebovati vse potrebne hranilne snovi v pravih količinah in tudi pravilnih medsebojnih razmerjih. Poleg tega pa naj bo hrana za mladiče tudi lahko prebavljiva, saj so prebavila mladičev bolj občutljiva in precej manjša kot pri odraslih psih.

Razlike glede prehrane pa so tudi glede potreb med mladiči posameznih pasem. Mladiči manjših in srednjih pasem namreč potrebujejo drugačno sestavo hrane kot mladiči večjih pasem. Glavna razlika je predvsem v vsebnosti energije in kalcija v obroku, saj mladiči večjih pasem hitreje rastejo in so zato bolj podvrženi nekaterim obolenjem skeleta, kot sta kolčna in komolčna displazija, zato potrebujejo manjše količine omenjenih hranilnih snovi.

Ne samo, da je sestava obroka pri mladiču drugačna, tudi režim hranjenja se razlikuje od odraslih psov. Prav je, da mladič od začetka dobi več manjših obrokov na dan, medtem ko pri odraslem psu zadostujeta dva obroka. Hrano za mladiče naj vaš ljubljenec prejema od dveh mesecev pa do enega leta starosti, oziroma, kot je to na svoji hrani označil proizvajalec. Mladiču lahko dajete suho hrano, torej brikete ali pa hrano v pločevinki.

Priboljški

Priboljški za pse so dobrodošla popestritev vsakdanje prehrane, idealne pa so tudi kot nagrada in stimulacija pri učenju. Pazite, da mladičku ponudite zanj primerne priboljške. To so različne kosti za žvečenje in glodanje iz sušene in stisnjene kože, lahko iz mlete kože, encimsko obdelane kože ali še posebej okusne prekajene kosti. Primerne so tudi različne poslastice, ki pomagajo ohranjati čiste zobe in svež dah. Kot nagrada pri učenju novih veščin pa so idealne manjše poslastice.

Socializacija in vzgoja

Socializacija in vzgoja pasjega mladičaVaš mladiček se bo razvil v lepo vzgojenega psa, če se bo spoznaval z novim okoljem, zvoki, ljudmi in drugimi živalmi in dobil čim več pozitivnih izkušenj. S poslušnim in lepo vzgojenim psom, ki bo umirjen, boste imeli veliko več veselja kot z nevzgojenim in svojeglavim štirinožcem. Najpomembnejše obdobje v pasjem življenju je v prvih mesecih po rojstvu in ga je najlažje vzgajati med 12. in 18. tednom starosti. Osnovnih pravil pa se mora mladiček naučiti že takoj, ko prispe v nov dom. Najučinkovitejša metoda vzgoje mladiča je pozitivna motivacija z nagrajevanjem, nagrada pa seveda sledi takoj po dobro opravljeni nalogi. Pri učenju novih veščin in vzgoji na splošno si lahko pomagate z različnimi priboljški. Vašega mladička z malo truda v relativno kratkem času naučite osnovnih povelj kot so sedi, prostor, pridi, čakaj, ipd. Po vsaki uspešno opravljeni vaji mladička pohvalite in nagradite s priboljškom. Vašega ljubljenca vzgojite v socializiranega hišnega ljubljenca, ki bo vedno pod nadzorom. Z druženjem z drugimi ljudmi in živalmi se zlahka izognete kasnejšim vedenjskim motnjam.

Navajanje na sobno čistočo

Pasji mladički morajo pogosteje na potrebo kot odrasli psi, zato jih odnesite na prosto po vsakem hranjenju, igri in počitku. Najlažje boste mladiča naučili sobne čistoče, če boste vzpostavili določen ritem hranjenja, igranja in spanja. Mladiča vsakič, ko opravi potrebo zunaj, izdatno pohvalite in pobožajte. Psa je potrebno peljati ven v vsakem vremenu in pohvaliti ga morate vsakič, ko opravi na želenem mestu. Če se mladičku zgodi »nesreča« v stanovanju, ga ne grajajte. Plosknite z rokami, da prekinete njegovo početje in ga odnesite ven. Navajanje na sobno čistočo je pri večini mladičev hitro in pri starosti okoli 3-4 mesecev naj bi mladič že znal potrebo opraviti na prostem. Kmalu tudi že pokaže, kaj si želi, tako da se postavi pred vrata. Pri navajanju na sobno čistočo si lahko pomagate tudi z vpojnimi podlogami. Ko vaš ljubljenec že popolnoma obvlada opravljanje potrebe zunaj, pa nikar ne pozabite za njim tudi počistiti. Vedno imejte s sabo vrečke za pobiranje iztrebkov.

Zanimivost: Vse več skrbnikov manjših pasem psov pa mladiče naučijo potrebo opravljati tudi na posebne plenične podloge ali pa se le-teh poslužujejo v deževnih dneh, v snegu ali blatu.

Igranje

Pasji mladički vse preizkušajo s svojimi zobki, tudi ko se igrajo in grizejo svoje bratce in sestrice. Naučijo pa se tudi popustiti prijem, ko eden izmed njih zacvili. Njihovi kot igla ostri in tanki zobje so lahko zelo boleči, zato je potrebno mladiča že zgodaj naučiti, da ne grize pretirano in premočno. Skozi igro z ljudmi in svojimi vrstniki pa se kosmatinec nauči previdno gristi in popuščati prijem. Če mladič še vedno grize, tudi ko zakričite, z igro takoj prekinite in mladiča ignorirajte ali ga za kratek čas ločite od ostale družine.

Da se takšne neprijetnosti ne bodo dogajale, mladičku ponudite največ tri različne igračke, ki bodo samo njegove in jih bo lahko grizel.

Pasja šola

Ko je psiček opravil vsa cepljenja, ga lahko vpišete v tečaj male šole, kjer je deležen socializacije skozi igro, druženja z drugimi psi in ljudmi ter srečevanje z različnimi okolji in situacijami. V pasji šoli pa se ogromno naučijo tudi skrbniki, ki potem z učenjem mladiča nadaljujejo tudi doma.

Zdravje pasjega mladička

Zaščitna cepljenja

Za zdravje vašega mladička je cepljenje izjemno pomembno, saj ga ščiti pred najpogostejšimi kužnimi boleznimi kot so kužni kašelj, parvoviroza, pasja kuga, leptospiroza in kužno vnetje jeter (kužni hepatitis). Prvo cepljenje se običajno opravi med 6 in 8 tednom starosti, drugo pa čez 3-4 tedne. O programu cepljenja se pogovorite z vašim veterinarjem. Pri nas je za vse pse obvezno cepljenje proti steklini. Psi morajo biti prvič cepljeni starosti od 12 do 16 tednov, drugo in tre­tje cepljenje je treba opraviti v presledkih do 12 mesecev od zadnjega cepljenja, vendar dve zaporedni cepljenji ne smeta biti opravljeni v istem koledarskem letu. Po treh letih zaporednega cepljenja se pogostnost cepljenja spremeni na dve ali tri leta, odvisno od vrste uporabljenega cepiva. Nikakor ne zamujajte roka cepljenja, s tem si nakopljete nepotrebne stroške zaradi ponovnih treh zaporednih cepljenj.

Pregled zobovja

Dobro zdravstveno stanje ustne votline je izredno pomembno tudi za splošno zdravje vašega mladička. Priskrbite si zobno ščetko in pasto za pse in vašega mladiča čim prej navadite na ščetkanje zob. Zobna pasta za ljudi za pse ni primerna, saj pena lahko draži želodec in prestraši psa. Zobno higieno lahko vzdržujete tudi s pomočjo kosti za žvečenje ali s posebnimi briketi, ki preprečujejo nastajanje zobnih oblog in pomagajo ohranjati svež dah.

Kopanje

Na voljo so številni šamponi in pripravki za kopanje. Za mladiča potrebujete blag šampon, namenjen posebej mladičem. Psa kopajte po potrebi, vedno pa le s kakovostnimi šamponi in balzami, ki ne uničujejo dlake ali izsušujejo in dražijo kože. Kopanje pozimi je lažje s suhimi šamponi, šamponi v obliki razpršil ali s čistilnimi robčki, da se pes ne prehladi.

Odpravljanje notranjih zajedavcev

Pasji mladiči se pogosto okužijo z glistami preko njihove matere, bodisi s krvnim obtokom že med brejostjo ali pa kasneje, ko sesajo mleko. Ličinke glist so sprva v mirujočem stanju, ko psica postane breja pa potujejo do mlečnih žlez psice in se preko mleka prenesejo na mladiče. Mladiči, okuženi z glistami, imajo napet trebušček, lahko so tudi slabotni in imajo drisko. Mladiču redno odpravljajte notranje zajedavce, o programu pa se posvetujte z vašim veterinarjem.

Bolhe

Bolhe pikajo in pijejo kri, s tem pa povzročajo srbež in draženje kože, ki lahko vodi v zdravstvene težave. Poznamo pa več učinkovitih načinov preprečevanja bolh pri pasjih mladičih:

  • Ampule proti bolham sodijo med bolj učinkovite in priročne načine za preprečevanje bolhavosti. Tekočino iz ampule iztisnete psičku na kožo na vratu.
  • Ovratnice proti bolham postajajo vedno učinkovitejše in mnoge izmed njih nimajo vonja. Ljubljenčku jo namestite okoli vratu tako na tesno, da lahko pod ovratnico še vedno zlahka potisnemo dva ali tri prste.
  • Tablete proti bolham so peroralno sredstvo, ki uničijo vse bolhe, ki psa pičijo.
  • Insekticidni posipi so učinkoviti ob pogosti uporabi in če jih nanesete dovolj globoko v kožuh.
  • Insekticidni spreji proti bolham, na voljo pa so tudi takšni v obliki mikrokapsul, ki hkrati učinkujejo tudi proti klopom Vedno se prepričajte, da je preparat, ki ga uporabljate za preprečevanje bolh pri vašem ljubljencu, primeren za mladiče.

Če bolhe opazite pri pasjem mladičku, ki je še premajhen, da bi prejemal insekticidne preparate, lahko bolhe odstranite tudi s posebnim glavnikom za izčesavanje bolh.

Nasvet: Pri odpravljanju bolh ne pozabite na ležišče in prostore. Tudi tam se bolhe zadržujejo in čakajo na gostitelja.