Počitnice – Potovanje s psom, mačko in ostalimi ljubljenčki

Če se odpravljate na pot z vašim ljubljencem, se na to vnaprej dobro pripravite. Ne glede na to, ali potujete z osebnim avtomobilom ali javnim prevoznim sredstvom, morate poskrbeti za varno in udobno namestitev tako ljubljenca kot seveda tudi ostalih potnikov.

INFO: V trgovinah ZOOTIC lahko kupite:Počitnice - Potovanje s psom, potovanje z mačko, potovanje s hišnimi ljubljenčki, ZOOTIC

  • potovalne kletke
  • kapljice in tablete proti stresu (slabosti)
  • transportne napajalnike
  • kit za prvo pomoč
  • varnostne pasove
  • rešilne jopiče za psa
  • plavajoče igrače
  • probiotične pripravke za preprečevanje
  • prebavnih težav
  • vso opremo za potovanje in oskrbo ljubljenčkov na poti

 

Udobno in varno na pot

Za mačke, kunce, male glodavce in druge ljubljence je najbolj varno in enostavno, če potujejo v transporterju, ki pa naj bo primerno velik in zračen. Psom pa lahko poleg transporterja udobno in varno pot omogočite tudi v različnih potovalnih torbah, pripnete jih lahko celo z varnostno oprsnico neposredno z varnostnim pasom ali pa jih namestite v prtljažnik, ki je od potovalnega prostora ločen z varnostno pregrado oziroma mrežo. Na takšen način lahko ljubljenca peljete s sabo na izlet, počitnice ali pa tudi le do veterinarja. Ljubljenec naj se pred prvo vožnjo dobro seznani s transporterjem in se v njem dobro počuti. Transporter lahko doma uporabljate tudi kot hiško oziroma počivališče. Enostavno odprite vratca in pustite ljubljencu, da ga po mili volji raziskuje. Vanj lahko nastavite tudi priboljške, da bo za ljubljenca še bolj privlačen. Na dno transporterja je priporočljivo namestiti higienske podloge, ki vpijejo morebitne telesne izločke, kot so urin, kri, bruhanje in blato. Umazano podlogo zlahka zamenjate in ponovno zagotovite čistočo.

Vedno imejte s sabo na poti tudi pribor za prvo pomoč skupaj s telefonsko številko vašega veterinarja.

Med potjo večkrat preverite, ali se ljubljenec dobro počuti. Psom tudi omogočite, da med postankom opravijo fiziološke potrebe. Pazljivi bodite pri temperaturah v avtomobilu, saj ljubljenci veliko težje prenašajo visoke temperature kot ljudje in se hitro lahko pregrejejo. Ljubljencev NIKOLI ne puščajte v parkiranem vozilu, čeprav je v senci!

 

Voda in hrana na poti

Hranjenje med potjo običajno ni potrebno, razen če gre za daljše potovanje s primernimi vmesnimi postanki. S seboj pa kljub temu imejte hrano, ki jo ljubljenec običajno dobiva tudi doma in jo bo jedel tudi na počitnicah. Vedno, ko greste z ljubljencem na pot, vzemite s seboj svežo vodo, ki mu jo v krajših postankih ponudite v manjših količinah. Pazite, da ljubljenček ne pije preveč, sicer bi mu lahko bilo slabo.

 

Slabost med potovanjem

Kapljice proti slabosti za pse in mačke, Serene-UM, ZooticSlabost lahko pomagate preprečevati še na druge načine. Poskrbite, da zadnji obrok hrane vaš kosmatinec dobi vsaj 2 uri pred odhodom. Pred vožnjo pa lahko ljubljencu slabost omilite tudi s posebnimi pripravki v obliki tablet ali kapljic Serene-UM ali priboljški proti slabosti. Kapljice lahko kupite v vseh trgovinah ZOOTIC.

 

Počitnice v tujini

Psi, mačke in beli dihurji morajo biti “čipirani”, cepljeni proti steklini in imeti potni list. Za ostale hišne ljubljence potrebujete za prestop meje zdravstveno spričevalo, ki vam ga po predhodnem pregledu živali izda vaš veterinar. Pred rezervacijo počitnic se pozanimajte, ali so v počitniškem objektu dovoljeni tudi hišni ljubljenci. Če potujete z javnim prevoznim sredstvom, pa se pozanimajte o pogojih za prevoz živali. Psi morajo običajno biti na povodcu in imeti nagobčnik, manjši psi in ostali hišni ljubljenci pa lahko potujejo v transporterju. Ljubljenci lahko potujejo tudi z letalom, vendar morate v tem primeru pravočasno rezervirati let, saj je število živali na let omejeno. O vseh potrebnih pogojih se pozanimajte pri posamezni letalski družbi, saj se pravila med njimi lahko razlikujejo.

 

S psom na počitnice

Končno počitnice! 🙂 Vsi se veselimo zasluženega dopusta, ki ga izkoristimo za sprostitev in uživanje. Vsekakor morate temeljito razmisliti in vnaprej poskrbeti tudi za vašega ljubljenca ali pa ga vzeti s sabo na potovanje. Tudi to ni pri ustreznih pripravah nikakršna težava!

 

Počitnice – najlepši del leta.

Ne glede na to, ali preživljate aktivne počitnice v hribih ali se preprosto sproščate na morju, je prijetno spustiti svoje misli na pašo in preprosto uživati! Skrbniki hišnih ljubljencev pa moramo razmišljati tudi o oskrbi svojih živali v času naše odsotnosti. Medtem ko mačkam potovanje ni ravno najljubše opravilo (čeprav obstajajo izjeme) in se tudi manjši hišni ljubljenci bolje počutijo v njihovem domačem okolju, pa so lahko počitnice s psom prava pustolovščina. Kljub temu pa bodo počitnice brezskrbne le, če za vse poskrbimo vnaprej in se nanje dobro pripravimo. Tako bomo lahko uživali enako kot naši štirinožci.

V načrtovanje dopusta spada tudi iskanje primerne nastanitve, kjer bodo sprejeli tudi našega kosmatinca. Pred rezervacijo se zato pozanimajte, ali je v hotelu, apartmaju ali koči dobrodošel tudi vaš pasji prijatelj. Pravočasno preverite, ali je v kraju počitnikovanja tudi veterinarska ambulanta ter pridobite vse podatke, kot so telefonska številka ter delovni čas za primer, če bi na dopustu potrebovali veterinarsko pomoč. Tudi pes potrebuje nekaj svoje opreme za na pot – visoko kakovostna hrana, posode za hrano in vodo, ovratnico in povodec, ležišče, igrače, pribor za prvo pomoč, sredstva proti zunanjih in notranjim zajedavcem, identifikacijski obesek in še kaj bi se našlo.
Na potovanje vedno s seboj vzemite zadostno količino hrane, ki jo pes jé tudi doma, da ne bi po nepotrebnem prišlo do prebavnih težav. Od doma vzemite tudi pasje ležišče, tako bo novo okolje malce bolj domače.

Ko je vse pripravljeno in je čas za odhod, poskrbite za varen in udoben prevoz tako družine kot tudi vašega kosmatinca. Pot bo za vse najbolj varna, če je pes v transportni kletki ali primerno zračni transportni torbi, ali pa je varno privezan na zadnjem sedežu avtomobila s posebno varnostno oprsnico. Vsaj dve uri pred odhodom naj pes ne dobi hrane, da mu ne bi bilo slabo. Na pot se je priporočljivo odpraviti v zgodnjih jutranjih ali večernih urah, ko še ni tako vroče in bo pes vožnjo mnogo lažje prenašal. Vsaki dve uri se tudi ustavite, da lahko vaš ljubljenec opravi fiziološke potrebe, pa tudi vi si boste tako pretegnili noge.  Ne pozabite na svežo pitno vodo, ki jo imate lahko s sabo kar v priročnem prenosnem napajalniku ali zložljivi posodici.

Izjemno pomembno je, da psa resnično NIKOLI ne puščate v avtomobilu (niti za nekaj minut), saj se pločevina hitro razgreje in pri psih, ki se ne morejo potiti, tako kot ljudje, povzroči toplotni udar ali pregrevanje telesa. To je za vašega štirinožca izjemno nevarno in lahko tudi usodno!

V kraju letovanja poskrbite, da bo vaš pes vedno na povodcu in se bo lepo obnašal. Obvezno za njim tudi pospravite kupčke z vrečkami za pobiranje iztrebkov in povsod boste zaželeni gostje. Počitnice so zato, da se sprostite in zabavate. Tudi vaš kosmatinec bo užival, če se boste z njim veliko ukvarjali in igrali. Če se odpravljate na morje ali v bližino jezer, vašemu ljubljencu privoščite še več zabave s plavajočimi igračami, ki jih lahko prinaša iz vode. Vožnja na čolnu pa bo mnogo bolj varna, če bo tudi pes nosil poseben pasji rešilni jopič.
Sol zvečer obvezno sperite iz dlake, sicer lahko preveč izsuši kožo in povzroča srbež, dlaka pa je na otip suha in zlepljena.

Na pasjo ovratnico obvezno pritrdite tudi identifikacijski obesek z vašimi podatki, čeprav ima pes vstavljen mikročip. V novem okolju se pes zlahka izgubi in najhitreje se vrne k vam, če je na obesku napisana vaša telefonska številka.

Ustrezne in pravočasne priprave vam omogočajo z vaim štirinožcem preživeti lepe in nepozabne počitnice brez stresa in neprijetnih izkušenj. Lepo vzgojen pes, ki ne skače po ljudeh in ne laja brez potrebe bo povsod dobrodošel, na vas pa bo okolica gledala kot na prijetnega in vzornega pasjega skrbnika.

 

Psi in muce na poti

Počitnice, Potovanje s psom, potovanje z mačko, potovanje s hišnimi ljubljenčki, ZOOTICPriprava potrebščin je za vsako pot z našimi ljubljenci ključnega pomena. Pri njihovi pripravi ne smemo pozabiti na hrano, ki je naj bo dovolj za ves čas potovanja. Ne moremo biti sto odstotno prepričani, da bomo na kraju potovanja dobili enako hrano za naše ljubljence, kot jo je navajen doma. Enaka hrana na potovanju, kot jo je naš ljubljenec navajen je pomembna zato, da se izognemo prebavnim motnjam, ki bi sledile zaradi menjave hrane. Prebavnih težav pa si na potovanju niti najmanj ne želimo.

Ne smemo pozabiti pripraviti tudi posodic za hrano in vodo, ležišča, pri mačkah moramo pomisliti tudi na njihovo stranišče in posip, poleg tega pa poskrbimo tudi za pripomočke za nego, opremo za prvo pomoč in nenazadnje tudi zdravila, ki jih morebiti ljubljenec potrebuje. Poleg vsega naštetega naj v potovalno opremo sodi tudi potovalna posodica za vodo, ki psom in mačkam omogoča tudi pitje. Svojega ljubljenca za vsako pot oskrbite z ovratnico, opremljeno z identifikacijsko ploščico oziroma obeskom. Na ploščici ali obesku naj bo zapisano vaše ime, naslov in telefonska številka, kjer ste dosegljivi. Tako vas bo v primeru, da vam ljubljenec pobegne ali se izgubi, morebiten najditelj lahko obvestil. Priporočljivo je, da je obesek takšne barve, da ga morebiten najditelj takoj opazi. Na pot vzemino tudi fotografijo ljubljenca. Če se kje izgubi, nam lahko olajša povpraševanje po izgubljenem ljubljencu.

Sama pot lahko psom ali mačkam predstavlja precejšen stres, med samo vožnjo pa jim je lahko tudi slabo. Nekaj ur pred vožnjo jih zato ne hranimo, med daljšo potjo pa jih tudi hranimo le z malimi, lahkimi obroki. Seveda pa jim med vožnjo večkrat ponudimo manjše količine vode.

 

Potovalne kletke

Potovalne kletke so med vožnjo z avtomobilom zelo priporočljive, pri potovanju z javnimi prevoznimi sredstvi pa nuja. Sama transportna kletka mora biti trpežna in zračna. V nekatere kletke lahko tudi namestimo posodice za hrano in vodo. Potovalne kletke so različnih oblik in iz različnih materialov. Najpogostejši material je plastičen, so različnih barv in modelov. Druge so kovinske, v obliki rešetkaste škatle, ki ima spodnji del pokrit s plastičnim dnom, v zadnjem času pa so precej popularne platnene potovalne “torbe”, ki so zelo zračne in zložene zavzamejo zelo malo prostora. Slednje so zlasti primerne za mačke in manjše pse.

Pri izbiri potovalne kletke je zelo pomembno, da je dovolj prostorna, da se v njej ljubljenec brez težav obrne in zlekne. Idealno je, da ljubljenca navadimo na kletko že nekaj tednov pred potovanjem. Tako preprečimo, da bi žival zagrabila panika takoj, ko jo potisnemo v kletko in damo v vozilo. Kletko naj ljubljenec najprej dobro ovoha, v njo položimo predmet, ki ima ljubljencu že domač vonj, denimo, njegovo priljubljeno igračko. Ko ljubljenec brez težav vstopa v kletko, ga poskusimo zapreti. Ves čas mu pomirjujoče prigovarjamo. Naslednji korak je, da damo ljubljenca v kletki v vozilo, se z njim pogovarjamo in naredimo en krog po soseski. To potem stopnjujemo, tako da se ljubljenec navadi na prevažanje.

Potovanja s psom in mačko ter splošno hišnimi ljubljenčki so lahko sila prijetna dogodivščina, samo upoštevati moramo nekaj pravil. Delimo torej nekaj našega prostega časa tudi z njimi. To jim veliko pomeni.