Rdečenoga želva

Geochelone carbonaria

rdecenoga zelva, GEOCHELONE CARBONARIAGeochelone carbonaria je srednje velika kopenska želva, ki zraste v dolžino od 25 do 35 cm, v izjemnih primerih celo do 40 cm. Gre za odporno in zelo lepo vrsto, ki je ni težko oskrbovati. Svoje ime je dobila po rdeče obarvanih luskah na nogah in repu. Te luske so lahko rumenkaste, oranžne ali pa izrazito rdeče barve. Najlepše obarvani so odrasli samci. Barvne lise so lahko navzoče tudi na glavi živali. Zgornji del oklepa je temno rjav do črn, vsaka od lusk pa ima bledo rumeno liso na sredini. Barva se s starostjo nekoliko spreminja, odvisna pa je tudi od izvora živali.
Razlika med spoloma: odrasli samci so večji kot samice, imajo daljši in širši rep ter vbočen (konkaven) trebušni del oklepa – plastron.
Ob pravilni oskrbi lahko rdečenoga želva dočaka 50 let starosti.

Naravni življenjski prostor

Rdečenoga želva izvira iz Srednje in Južne Amerike (Panama, Kolumbija, Venezuela, francoska Gvajana, Brazilija, Bolivija, Paragvaj in Argentina). Njeno naravno življenjsko okolje predstavljajo različni tipi gozdov, od deževnega pragozda do trnastega sušnega gozda. Poseljuje pa tudi obronke gozdov, savane, vključno s travniki in pašniki v bližini človeških bivališč.

Namestitev

Ker izvira iz toplih tropskih predelov, kjer je vse leto toplo in dokaj vlažno, je rdečenogo želvo najbolje namestiti v prostoren steklen terarij z ustreznim zračenjem in osvetlitvijo. V terarij nasujemo debelo plast substrata na osnovi lubja in šote, kot je denimo, Exoterra Jungle Earth ali mešanica šote in fine mivke v enakih delih. Del podlage (najbolje okoli skrivališč) naj bo vedno navlažen (ne moker!). Zračna vlaga naj bo od 60 do 80 odstotkov. Premoker ali presuh substrat lahko privede do zdravstvenih težav (bakterijske in glivične okužbe kože in oklepa ali težave z dihali). Terarij naj bo osvetljen od 12 do 14 ur na dan z vsaj dvema žarnicama. Primerna je npr. kombinacija žarnic Exoterra Repti Glo 2.0 in Exoterra Repti Glo 5.0, ki skupaj zagotavljata dovolj intenzivno osvetlitev in zadosten delež UVA in UVB sevanja. Osnovna temperatura v terariju naj se giblje med 20 in 28°C. Dodatno ogrevanje zagotovimo s pomočjo grelne žarnice, s katero ustvarimo vročo točko s temperaturo 30 – 35°C. V terariju naj bo vedno plitva posoda s pitno vodo, ki mora biti tolikšna, da lahko vanjo zleze cela žival. Posoda mora biti oblikovana tako, da zagotavlja varen izhod živali. Voda naj ne sega višje od tretjine višine oklepa. V terariju oblikujemo ali namestimo tudi dovolj skrivališč, ki pomagajo ustvariti vlažno mikroklimo.

Prehrana v naravi

Rdečenoga želva je vsejeda in se glede prehrane precej razlikuje od mediteranskih vrst kopenskih želv. Hrana, ki je primerna za rdečenogo želvo, bi bila za mediteranske želve pogubna, velja pa tudi obratno. Terenske raziskave so pokazale, da prehrana rdečenogih želv v divjini vključuje različne sadeže, cvetove, gobe, listje in druge dele zelenih rastlin, poleg tega pa tudi polže, žuželke in mrhovino. Raziskava v Venezueli je pokazala, da lahko zrelo sadje v deževnem obdobju leta predstavlja kar 70 odstotkov prehrane rdečenogih želv. V sušnem obdobju se delež sadja zmanjša na 40 odstotkov. Želve jedo zelo zrelo sadje, potem ko pade na gozdna tla. Na drugem mestu so različni odpadli cvetovi, ki lahko v sušnem obdobju predstavljajo do 25 odstotkov prehrane teh želv. 20 odstotkov prehrane predstavlja listje in drugi deli zelenih rastlin, dodatnih 20 odstotkov pa predstavljajo različne gobe, mahovi, žuželke in mrhovina.

Prehrana v ujetništvu

Rdečenogi želvi je treba zagotoviti pestro prehrano, ki temelji na sadju, cvetovih, listnati zelenjavi in dodatku beljakovin živalskega izvora. Od sadja so primerne jagode, fige, breskve, marelice, ananas, slive, papaja, mango, kivi, melone, lubenica ipd. Izogibajmo se enoličnemu hranjenju z bananami. Od cvetov so primerni in splošno dosegljivi cvetovi kapucink, regratovi cvetovi, cvetovi hibiskusa, cvetovi bučk, cvetovi ognjiča, cvetovi marjetic, cvetovi trobentic ipd. Primerna listnata zelenjava, ki vsebuje veliko kalcija je regrat, endivija, radič, trpotec, gorčično listje, listnati ohrovt, repino listje, neškropljeno mlado listje vinske trte, hibiskusovo listje …
Rdečenogi želvi enkrat na teden postrežemo obrok živalskih beljakovin. Primerne so žuželke, polži, deževniki, pusto meso ali navlažena mačja hrana. Živalske beljakovine naj predstavljajo le dodatek prehrani.
Hrani je treba redno dodajati vitamine za plazilce in kalcij, ki je nujno potreben za pravilen razvoj okostja. Dober vir kalcija predstavlja nastrgana sipina kost, ki naj jo ima želva redno na razpolago.

Hibernacija

Rdečenoga želva NE HIBERNIRA.