Ruska ali četveroprsta želva

Testudo horsfieldii

 

RUSKA ALI ČETVEROPRSTA ŽELVA, TESTUDO HORSFIELDII, terarij, terarijske živali, teraristikaIzvor in habitat:

Ruske želve poseljuje široko območje osrednje Azije, od jugovzhodne Rusije, Irana, Pakistana in Afganistan. Njihovo življenjsko okolje vključuje suho kamnito in stepsko pokrajino z redko vegetacijo na višini nad 1500 m nad morjem. Tla predstavlja peščena do peščeno ilovnata zemlja, ki je zelo dobro odcedna. Pogosto se zadržujejo v bližini izvirov sladke vode, kjer je obilo sveže trave in druge vegetacije. Želve si v svojem naravnem okolju izkopljejo globoke rove (od 80 do 200 cm) v katerih prezimujejo in preživijo obdobja vročine. Za njeno naravno okolje so značilne ostre zime in vroča poletja, ki jih želva prespi v svojem rovu. Velikost: Ruska želva ima zaobljeno ovalen oklep, ki je v povprečju dolg med 15 in 20 cm. Le redko posamezni primerki presežejo dolžino 23 cm.
Razlika med spoloma: Samica zraste večja, samec ima daljši rep

Življenska doba: tudi do100 let

Prehrana: ruska želva je strogi rastlinojed; osnovni obrok naj predstavljajo različne trave in travniška zelišča, ki so boga z vlakninami. Primerna zelišča so: regrat – listi in cvetovi, dvoletni dimek- listi in cvetovi, navadni potrošnik- listi in cvetovi, marjetica – listi in cvetovi, trobentica- listi in cvetovi, plazeča detelja- listi in cvetovi, srednja detelja- listi in cvetovi, ozko-listni in veliki trpotec, rman – listi in cvetovi, listi in cvetovi navadne črnoglavke, posušena zelišča in številna druga nestrupena zelišča… Zeliščem lahko primešamo tudi listje malinjaka, listje robide, listje vinske trte, listje murve, listje fižola , listje hibiskusa in hibiskusove cvetove ter cvetove buč. V jesensko zimskem obdobju, ko svežih zelišč in trave nimamo na razpolago, lahko ruski želvi, ki ne hibernira ponudimo tudi endivijo, različne sorte radiča, kakovostno seno in posušena travniška zelišča JR Farm, ki so naprodaj kot hrana za glodavce. Izogibati pa se je potrebno vsem vrstam mehkolistnih in krhko-listnih solat in drugim vrstam zelenjave, ki vsebujejo malo vlaknin in veliko vode. Tudi sadju se je bolje izogibati, saj vsebuje preveč sladkorja in premalo vlaknin. Kakršnakoli hrana živalskega izvora je kopenskim želvam zelo škodljiva in povzroča deformacijo oklepa, protin, poškodbe ledvic in končno prezgodnjo smrt živali.

V naših trgovinah so na razpolago tudi popolne hrane za kopenske želve v briketirani obliki, kot je npr. Exoterra Tortoise Adult in Tetrafauna Tortoise, ki predstavlja zelo dobrodošel dodatek osnovni mešanici travniških zelišč, v zimskem obdobju pa lahko predstavlja tudi osnoven obrok kopenskim želvam, ki ne hibernirajo. Ne pozabite na vitaminsko mineralni dodatek in posodo s pitno vodo. Sipina kost naj bo vedno na razpolago.

Terarij

Ruska želva potrebuje prostoren ležeč in suh terarij s plitko posodico za vodo in kvalitetno osvetlitvijo. Primerna je kombinacija fluorescentnih žarnic Exoterra Repti Glo 2.0 in Exoterra Repti Glo 5.0, ki skupaj zagotovita dovolj intenzivno osvetlitev in zadosten delež UVA in UVB sevanja. Ogrevanje je potrebno zagotoviti od zgoraj z eno izmed grelnih žarnic.

Dnevna temperatura terarija: 20 – 24°C z vročo točko 30°C.
Nočna temperatura terarija: 15 – 22°C.
Zračna vlaga v terariju: Zagotovimo plitko posodico z vodo v katero lahko zleze cela žival. Voda ne sme biti globja od 1/3 višine oklepa. Posodica mora zagotavljati varen izhod živali.
Dekoracija: Kamenje, korenine in skrivališča.
Podlaga: Fina mivka pomešana z ilovnato zemljo v razmerju 1:1, kateri lahko dodamo nekaj produ (dovolj veliki kamenčki, da jih žival ne more pogoltniti!).
Zunanje bivališče: V toplejšem delu leta je rusko želvo priporočljivo namestiti v zunanjo ogrado, ki mora biti izdelana tako, da je želva varna pred plenilci kot so psi, mačke, lisice, ptice ujede itd. Ograda mora biti nameščena na dobro odcednih in suhih tleh, saj so te želve ob pretirani vlagi zelo dovzetne za razne glivične in bakterijske infekcije, oklepa, kože in dihal. V ogradi naj bo nameščena hiška, ki želvam nudi senco in zaščito pred dežjem.
Posebnost: Ruska četvero-prsta želva  je edina želva iz rodu testudo, ki ima le 4 kremplje na vsaki nogi, od tod tudi ime četvero-prsta želva. Pri temperaturi nad 29 °C nastopi poletni počitek ali estivacija, zato je obdobje prave aktivnosti te želve v naravi razmeroma kratko. Nekateri viri navajajo, da je ta želva v svojem naravnem okolju aktivna le 3 mesece na leto, večino ostalega obdobja pa predstavlja zimski počitek – hibernacija in poletni počitek – estivacija. To je vzrok, da so te želve v ujetništvu nagnjene k debelosti.

Preberite tudi

Sorodni prispevki

Preberite tudi...