Pomen UV svetlobe za ┼żivali v terariju

 

UV sevanje predstavlja za ljudi nevidni del spektra svetlobe in ga delimo na tri dele, ki se razlikujejo po valovni dol┼żini.

  • UV A ÔÇô zajema spekter od 320 do 400 nm in je za plazilce zelo pomemben.
  • UV B ÔÇô sega od 290 do 320 nm in je najpomembnej┼íi del UV spektra za plazilce.
  • UV C ÔÇô sega od 180 do 290 nm in je ┼íkodljiv za vsa ┼żiva bitja, zato se ga uporablja le za namene sterilizacije.

Pomen UV svetlobe za ┼żivali v terariju, teraristika, terarij, UVA, UV, UVBUV A del spektra ima ugoden vpliv na aktivnost in razmno┼żevanje plazilcev in nekaterim vrstam pomaga pri vizualni komunikaciji. Plazilci namre─Ź vidijo tudi dolo─Źen del UV svetlobe, ki je ljudje ne vidimo. Pomanjkanje UV A deluje stresno predvsem na dnevno aktivne vrste plazilcev.

UV B je za plazilce najpomembnej┼íi del spektra UV svetlobe. Ta del namre─Ź omogo─Źa sintezo vitamina D3, ki se tvori v ko┼żi plazilca, kadar je ta izpostavljena ustrezni svetlobi. Poleg ustreznega dele┼ża UV B sevanja pa je za sintezo vitamina D3 pomembna tudi primerna temperatura okolja, kjer se plazilec nahaja.

UV B in biosinteza vitamina D3 V naravnih razmerah ve─Źina plazilcev proizvaja vitamin D3 kadar so izpostavljeni naravni son─Źni svetlobi, ki zajema tudi UVB spekter. UVB reagira s prekurzorko spojino vitamina D3, to je 7-dehidroholesterol, ki se nahaja v ko┼żi plazilcev. Pretvorba v aktivno obliko vitamina D3, ki jo predstavlja 1,25 dihidroholekalceferon se zgodi v jetrih in ledvicah ┼żivali. Vitamin D3 je nujno potreben za u─Źinkovito presnovo kalcija. Mesojedi in vsejedi plazilci dobijo dolo─Źen dele┼ż vitamina D3 preko hrane. Rastlinska hrana pa ne vsebujejo vitamina D3, temve─Ź vitamin D2, ki ga predstavlja ergokalciferol. Ta je manj u─Źinkovit pri presnovi kalcija. Rastlinojedi plazilci so posledi─Źno ┼íe bolj odvisni od kakovosti osvetlitve v terariju.
V primeru nezadostne oskrbe z vitaminom D3 in kalcijem se pri plazilcih razvije metabolna bolezen kosti. Ta se v zgodnji fazi ka┼że kot: otekline, trzanje okon─Źin ali prstov, splo┼ína oslabelost in izpad kloake. ─îe se stanje ne izbolj┼ía tem opozorilnim znakom sledi meh─Źanje in deformacija kosti / oklepa. Za u─Źinkovit metabolizem kalcija torej ┼żivali potrebujejo ustrezen dele┼ż UV B sevanja in zadostno koli─Źino kalcija v prehrani. Najbolj ob─Źutljive za pomanjkanje so mlade rasto─Źe ┼żivali in samice v reproduktivni fazi, ko se veliko kalcija porabi pri tvorbi jajc.

 

┼Żarnice ki oddajajo UV svetlobo

┼Żarnice ki zagotavljajo zadosten dele┼ż UVB in UVA spekra so Exoterra Repti Glo 5.0 in Exoterra Repti Glo 10.0 v cevasti ali kompaktni izvedbi. V splo┼ínem velja, da je ┼żarnica Repti Glo 5.0 primerna za ┼żivali, ki izvirajo iz gozdnega zasen─Źenega okolja, ┼żarnica Repti Glo 10.0 pa za ┼żivali, ki izvirajo iz pu┼í─Źavskega odprtega okolja. Poleg pravilne izbire ┼żarnice je zelo pomembno da vemo nekaj dejstev povezanih z UV svetlobo oz. ┼żarnicami, ki jo oddajajo.

  • Obi─Źajno steklo in pleksi steklo sta nepropustna za UV svetlobo, zato med ┼żarnico, ki oddajajo UV in plazilcem ne sme biti tak┼ínega materiala. To je razlog, da se je na terarijih najbolj uveljavil mre┼żast pokrov narejen iz kovinske mre┼że
  • UV ┼żarnice imajo omejen domet. Repti Glo 5.0 je u─Źinkovita do razdalje 30 cm, Repti Glo 10.0 pa je u─Źinkovita do razdalje 50 cm
  • Vse fluorescentne ┼żarnice se z delovanjem starajo in s ─Źasom izgubljajo na mo─Źi. Fluorescentne ┼żarnice je zato potrebno nadomestiti z novimi po 10-ih do 12-ih mesecih delovanja
    Kombiniranje ┼żarnic

┼Żarnice s povi┼íanim dele┼żem UV B sevanja je priporo─Źljivo kombinirati z ┼żarnico Exoterra Repti Glo 2.0, ki oddaja nizek dele┼ż UV B a visok dele┼ż vidne svetlobe. S tak┼ínim kombiniranjem zagotovimo dovolj mo─Źno osvetlitev in zadosten dele┼ż UV sevanja.

Kot vir kalcija je plazilcem potrebno redno dodajati mineralno vitaminske dodatke. Dober vir kalcija za plazilce predstavlja pripravek Tetrafauna ReptoCal. Poleg mineralno – vitaminskih pripravkov pa naj ima plazilec vedno na razpolago tudi nastrgano sipino kost, ki predstavlja dober vir naravnega kalcija.