Velike papige

Vrste papig in značilnosti

 

Velike papige - Vrste papig in značilnosti. Ptice, papagajPoznamo veliko različnih vrst papig in vsaka med njimi ima svoje značilnosti in specifične potrebe. Če nimate veliko izkušenj s papigami ali drugimi pticami, vam za začetek priporočamo katero od manjših vrst. Preden papigo prinesete domov, se prej temeljito pozanimajte o njenih značilnostih in potrebah. Ptice nikoli ne kupujte samo zaradi zunanjega videza. Velike papige imajo namreč dolgo življenjsko dobo in zato predstavljajo veliko in dolgoročno obveznost ter odgovornost. Poleg tega papige potrebujejo veliko prostora in so lahko zelo glasne, zato se vsekakor morate pogovoriti tudi s sosedi, preden papiga postane vaša spremljevalka. Zaradi močnega kljuna mora biti vajena ljudi in jo morate primerno vzgojiti.

 

Amazonka

papiga amazonka velike papige | Papiga zelene barve, zelene papigeAmazonke izvirajo iz deževnih gozdov Južne Amerike. Znane so po svoji privlačni zeleni barvi, vrste pa se razlikujejo po barvi glave in prsi. Najpogostejše vrste amazonk so modročela amazonka, venezuelska amazonka in rumenolična amazonka. Imajo dolgo življenjsko dobo in zrastejo od 25 do 45 cm, seveda odvisno od posamezne vrste. Živijo lahko več kot 50 let. Vse vrste amazonk se običajno naučijo govoriti, nekatere pa so pri tem bolj uspešne od drugih, npr. rumenočela amazonka. So priljubljene ptice z močnim karakterjem in niso primerne za začetnike. So izjemno učljive in se pogosto močno navežejo le na eno osebo. Rade se vključijo v dogajanje okoli njih, potrebujejo pa tudi igrače, da jim ni dolgčas. Hranite jih z visoko-kakovostno, vrsti prilagojeno krmno mešanico, ki jo dobite tudi v naših Zootic trgovinah, vsakodnevno pa jim dodajajte veliko sadja in zelenjave. Ne ponujajte jim prevelikih količin semen in oreškov, saj se lahko preveč zredijo. Za amazonke je značilen tudi nekoliko neprijeten vonj.

 

Afriški sivi papagaj ali sivi žako

papiga velike papige Afriški sivi-papagaj sivi žako Psittacus erithacus, papiga sive barve, sive papige, siva papigaPrelep papagaj. Osnovna barva je siva z rdečimi repnimi peresi in belim obrazom. Druge različice afriškega sivega papagaja so še kongo, timneh in ghana. Afriški sivi papagaj lahko živi več kot 50 let. Ta vrsta je najbrž najbolj priljubljena ljubiteljska papiga zaradi svojih izrednih vokalnih sposobnosti in učljivosti. Hitro se nauči besed, medtem ko čudovito oponaša različne zvoke in žvižge. Sivi žako potrebuje veliko pozornosti in časa že v mladosti. Je izjemno inteligentna papiga, ki je pa nekoliko bolj občutljiva in nervozna, zato se tudi na stres slabo odziva. Če se dolgočasi, se pogosto pojavi vedenjska motnja, ki se kaže kot puljenje perja. Stres lahko zmanjšate tako, da s papigo preživite veliko časa, ponudite različne igrače in ne spreminjate okolja, v katerem živi. Hranite ga z visoko-kakovostno, vrsti prilagojeno krmno mešanico, ki jo dobite tudi v naših Zootic trgovinah, sadjem in zelenjavo. Sivi žako se ponavadi naveže na eno osebo v družini in to ni nujno njegov skrbnik. Je nezaupljiv do tujcev, medtem ko mu vsaka nova stvar, tudi nova igrača v kletki, zbudi previdnost.

 

Eklektus

papiga velike papige Plemenita papiga Eclectus roratus, pisana papiga, barvite papigeEklektus izvira iz Avstralije in je izjemno lepa ptica. Samec in samica sta različnih barv. Samci so običajno zeleni in z rdečimi peresi na spodnji strani kril, medtem ko so samice kombinacija rdeče in vijolične barve. Zrastejo do 35 cm. Perje na glavi, vratu in prsih je edinstvene in drugačne barve, po strukturi bolj podobno lasem kot pa perju. Njihov kljun je gladek. Če se na kljunu pojavijo izbokline, to ponavadi pomeni slabo in revno prehrano.  Uživajo med igro in nekateri se celo naučijo govoriti. Z njimi se morate veliko ukvarjati in jim govoriti, ko so še majhni, sicer so lahko precej plašni in nepriljudni.  Eklektus vsak dan potrebuje veliko različne zelenjave in sadja (korenje, zelena jabolka, hruške,…), da dobi dovolj vitaminov in mineralov za ohranjanje zdravja. Hranite ga z visoko-kakovostno, vrsti prilagojeno krmno mešanico, ki jo dobite tudi v naših Zootic trgovinah. Zelo radi imajo arašide in druge oreške, ki jim jih ponudite že olupljene, saj njihov kljun ni namenjen trenju lupin. Zlahka se preveč zredijo, še posebej samice, zato v prehrani previdno s količino oreščkov, ki jih ne sme biti preveč.

 

Aratinga

papiga, velike papige, aratinga, rumeno zelene papige, rumena papigaAratinga izvira iz Centralne in Južne Amerike. Zrasteje več kot 23 cm, medtem ko nekatere vrste zrastejo celo dvakrat toliko. Najbolj poznane vrste arating so jendaja, zlato-čela, oranžno-čela, kaktusova, plavoglava, haitska, belooka, zlata guaruba in sončna aratinga. Večinoma so rumene in zelene barve, z nekaj rdečimi lisami po glavi. Aratinge se zlahka udomačijo in mlade ptice hitro osvojijo tudi nekaj besed. So izredno zabavne in jih je užitek opazovati. Nekatere vrste zelo rade grizejo predmete, zato jim je potrebno zagotoviti dovolj primernih igrač. Hranite jih z visoko-kakovostno, vrsti prilagojeno krmno mešanico, ki jo dobite tudi v naših Zootic trgovinah in žitaricami, seveda pa ne pozabite na sadje in zelenjavo.

 

Ara

papiga, velike papige, ara, rdeča papiga, rumeno modra papigaAre izvirajo iz Južne Amerike in se delijo na več kot 20 vrst in podvrst. Najbolj priljubljena je čudovita modra-hijacinta ara, zeleno-peruta ara in rumeno-prsa ara. Poleg teh pa poznamo še are kaninde, rdeče arakange in vojaške are. Zrastejo lahko od 30-100 cm. Imajo izredno dolgo življenjsko dobo in zaradi svojega močnega kljuna niso primeren hišni ljubljenček za otroke. Ara je izredno inteligentna žival, ki jo lahko naučimo različnih veščin. Je precej glasna, hitro se nauči oponašati glasove, je izredno nežna in ima značilen, a ne neprijeten vonj. Ara nikakor ni primerna za začetnika. Potrebuje ogromno prostora, kjer lahko raztegne krila in leti. Živi okoli 60 let. Ara svoj velikanski kljun le redko uporabi v jezi, a je kljub temu nikoli ne pustite same z otroci. Vse papige rade uničujejo predmete in ara ni izjema. V kletki mora imeti prave veje, prehrano pa mora sestavljati vrsti prilagojena krmna mešanico, ki jo dobite tudi v naših Zootic trgovinah. Za posladek lahko dobi različne oreške.

 

Kakadu

papiga, velike papige, kakado, cockatoo, bel papagaj, papiga z rumenimi peresiDomovina kakadujev je Avstralija in indonezijski otoki. Poznamo več različnih vrst kakadujev: moluški kakadu, beločopi in rumenočopi kakadu, inkovski, rdečerepi, rožnati kakadu in drugi. Barve perja so različne, odvisno od vrste. Odrasli kakaduji dosežejo velikost med 33 in 50 cm. So precej zahtevne ptice, ki potrebujejo veliko pozornosti. Če niso primerno vzgojene v mladosti, lahko povzročajo veliko težav. So tudi izjemno glasni. Potrebujejo veliko stimulacije, sicer se začnejo dolgočasiti in si v razdraženosti začnejo puliti perje. Življenjska doba kakadujev mnogokrat preseže 75 let. So zelo ljubeči in uživajo v pozornosti. Ukvarjanje s kakadujem vam mora postati rutina od prvega dne, ko pride v vaš dom. Če mu v prvih tednih namenite veliko vašega časa, bo to pričakoval do konca življenja. Dobro je vedeti, da se na neobičajne dogodke in spremembe odzovejo z vznemirjenjem in vznemirjeni lahko ure in ure kričijo. V divjini jih lahko slišite celo kilometer daleč. Hranite ga z visoko-kakovostno, vrsti prilagojeno krmno mešanico, ki jo dobite tudi v naših Zootic trgovinah. Omembe vredna značilnost kakadujev je nekoliko večja količina pernega prahu.

Preberite tudi

Sorodni prispevki