Voda v akvariju

Kaj storiti, ko se akvarij pregreje?

Kaj storiti ko se voda v akvariju pregreje?V poletnih mesecih, ko temperatura narašča se povečuje tudi nevarnost za pregretje akvarija. Večina tropskih ribic se najbolje počuti v temperaturnem območju med 24 in 26°C. Zaradi luči in ostale opreme v akvariju, je temperatura akvarijske vode običajno za nekaj stopinj višja od temperature prostora, kjer se akvarij nahaja. Z naraščajočo temperaturo akvarijske vode se zmanjšuje topnost kisika v njej. Poleg nevarnosti zadušitve, ima previsoka temperatura vode neugoden vpliv tudi na presnovne procese rib in ostalih organizmov v akvariju. V nadaljevanju vam bomo podali nekaj ukrepov v primeru, da se akvarij pregreje. Še pred tem pa naj omenimo, da je bolje uporabiti vse preventivne ukrepe, ki preprečujejo, da bi do pregretja akvarija sploh prišlo. Verjetnost pregretja je možno predvideti že pri izbiri prostora, kjer se akvarij nahaja. Akvarija ni smiselno namestiti v slabo izoliran prostor, ki se redno pregreva. Klimatiziran prostor pa je naravnost idealen za njegovo namestitev. Sobna klimatska naprava, ki ohlaja prostor, kjer se akvarij nahaja, je tako idealna preventivna metoda, ki preprečuje, da bi do pregretja sploh prišlo.

V primeru da sobne klimatske naprave nimamo oz. do pregretja vseeno pride pa imamo na razpolago naslednje preventivne in urgentne ukrepe za ohlajanje akvarija:

  • Izklopimo akvarijsko razsvetljavo in akvarijski grelec
  • delna menjava akvarijske vode in
  • uporaba ledu

Poleg sončnega sevanja se voda v akvariju ogreva tudi zaradi akvarijske razsvetljave, potopnih črpalk in ostale električne opreme, ki skrbi za nemoteno delovanje akvarija. Vedeti moramo, da filtra ne smemo nikoli izklapljati, brez skrbi pa v primeru visokih temperatur začasno izklopimo akvarijsko razsvetljavo in grelec. Tu velja omeniti izjemo, to je nova linija Fluvalovih grelcev serije E, ki nas na pregretje ali podhladitev akvarija opozarja z utripajočim “displejem”. Teh grelcev seveda nikoli ne izklapljamo. Ohlajanje akvarija lahko pospešimo tudi tako, da odpremo akvarijski pokrov s čimer preprečimo kopičenje toplote. Ta ukrep pospešuje tudi izhlapevanje vode, ki dodatno ohlaja akvarij, je pa potrebno izhlapelo vodo redno nadomeščati. Ti ukrepi so primerni zgolj kot preventiva oz. pri blažjem pregretju akvarija. V primeru pa, da se temperatura vode dvigne na kritično raven, ki ogroža preživetje akvarijskih prebivalcev pa se lahko poslužujemo tudi urgentnih ukrepov, ki jih opisujemo v nadaljevanju.

Metoda, ki se je pogosto poslužujemo za urgentno ohlajanje akvarija je delna menjava vode. Pri tem del akvarijske vode (lahko tudi 50% ali več) zamenjamo s hladno in s sredstvom za pripravo vode obdelano vodo. Takšno sredstvo je npr. Tetra AquaSafe. Temperaturo akvarijske vode je potrebno ves čas ohlajanja spremljati z umerjenim termometrom. Ribe in ostali prebivalci so občutljivi na nagle temperaturne spremembe, zato se držimo pravila zmernosti.

Poleg hladne vode se včasih poslužimo tudi zamrznjene vode v plastenki. Pri uporabi ledu je potrebna previdnost, saj lahko vodo v majhnem akvariju tudi preveč ohladimo in bodo ribice poginile zaradi temperaturnega šoka. V velikem akvariju pa morda enaka količina ledu ne bo imela večjega učinka. Zato je količino ledu v plastenki oz. velikost plastenke potrebno prilagoditi velikosti akvarija. V vseh primerih pa je potrebno temperaturo vode budno spremljati z umerjenim termometrom. Pozorni bodite tudi na nivo vode v akvariju, saj bo led izpodrinil ekvivalentno količino akvarijske vode.

Preberite tudi

Sorodni prispevki

Preberite tudi...