Voda v akvariju – Kako pogosto menjavati vodo v akvariju?

sredstvo za akvarijsko vodo tetra aquasafe, akvaristika, akvarijV naslovu prispevka si zastavljamo vpra┼íanje, ki se zagotovo porodi┬áslehernemu akvaristu, tako za─Źetniku, kot tudi bolj izku┼íenemu . Na to vpra┼íanje ni mo┼żno podati enostavnega in dokon─Źnega odgovora, saj je kakovost vode v akvariju odvisna od ┼ítevilnih dejavnikov. Preden lahko odgovorimo na zastavljeno vpra┼íanje, je potrebno uvideti tudi pomen redne delne menjave akvarijske vode.

Akvarijsko vodo je potrebno menjati, ker je akvarij zaprt sistem in se v njem:

  • kot rezultat metabolizma rib in ostalih akvarijskih prebivalcev vklju─Źno z mikroorganizmi s─Źasoma nakopi─Źijo odpadne snovi in spojine, s─Źasoma spremenijo parametri vode, kot je npr. karbonatna trdota in pH akvarijske vode,
  • kot posledica potreb ┼żivih organizmov izrabi zaloga ┼żivljensko pomembnih spojin in mikroelementov, ki jih je potrebno nadomestiti.

Menjava vode v akvariju, akvaristika, akvarij, ZOOTICNa hitrost dogajanja omenjenih sprememb, vplivajo ┼ítevilni dejavniki, kot npr.: velikost akvarija, opremljenost akvarija, zmogljivost filtrirnega sistema, ┼ítevilo ribic, ┼ítevilo rastlin, gnojenje rastlin, razmerje med onesna┼żevalci (ribami) in ─Źistilci (rastlinami) vode, kakovost in koli─Źina hrane, pogostost hranjenja ter kakovost vodovodne oz. druge uporabljene vode. Iz na┼ítetega je razvidno, zakaj ni mo┼żno podati enostavnega in dokon─Źnega odgovora, ki bi veljal za sleherni akvarij. Zato mora vsak imetnik akvarija na podlagi meritev in preizku┼íanja ugotoviti kak┼ína frekvenca je najprimernej┼ía v njegovem primeru.

Ne glede na zgoraj navedeno pa v akvaristiki dr┼żi splo┼íno pravilo, ki ga velja upo┼ítevati pri vseh posegih v akvariju. To pravilo pravi, da je bolje, narediti ve─Ź manj┼íih posegov, kot enega velikega. Akvarijski prebivalci namre─Ź izvirajo iz razmeroma stabilnega ┼żivljenjskega okolja, kjer ni korenitih in naglih sprememb. Zato se je takim spremembam potrebno izogibati tudi v akvariju. Naglo spremembo predstavlja tudi ve─Źja menjava akvarijske vode. ─îe bi npr. zamenjali vso akvarijsko vodo naenkrat, bi to pomenilo zelo veliko spremembo, saj ima akvarijska voda obi─Źajno precej druga─Źne lastnosti, kot vodovodna ali druga uporabljena voda. Pomembna pa ni le velikost posega temve─Ź tudi pogostost poseganja v akvarij. Obi─Źajno se izka┼że, da je najbolj┼ía kombinacija tista, ki vklju─Źuje pogoste (tedenske) a hkrati majhne posege v akvarij.

Med izku┼íenimi akvaristi danes velja, da je optimalno, ─Źe opravljamo redne tedenske menjave akvarijske vode. Pri tem zamenjamo od 15 do 25 % akvarijske vode z neopore─Źno vodovodno vodo. Vodovodno vodo je treba predhodno obdelati s sredstvom za nevtralizacijo klora in te┼żkih kovin. Tak┼íni sredstvi sta npr. AquaPlus in AquaSafe. Priporo─Źamo tudi uporabo biolo┼íkih pripravkov (Cycle ali SafeStart) za obnovitev bakterijske populacije. Poleg tega je treba vodo predhodno tudi ogreti na enako temperaturo, kot jo ima voda v akvariju. Menjavo vode je smiselno zdru┼żiti s presesavanjem akvarijskega peska. Sesamo le na predelih, kjer ni akvarijskih rastlin in rastne podlage. Redna tedenska menjava bo tako postala rutina, saj pri ve─Źini akvarijev ne bo zahtevala ve─Ź kot 15 minut va┼íega ─Źasa.

Preberite tudi

Sorodni prispevki

Preberite tudi...