Kako se znebiti madeža na vodni gladini? – Voda v akvariju

fluval, Madež n vodni gladini akvarija, akvaristika, zooticGotovo ste že videli akvarij s tanko, belo obarvano kopreno na vodni gladini. To predstavljajo molekule maščob in beljakovin, ki se vežejo na stik med vodo in zrakom. Med akvaristi se je za takšno oblogo udomačil izraz mastni madež. Na oblogi se pogosto naselijo tudi različni mikroorganizmi, kot so bakterije in alge. Poleg motečega videza imajo obloge na vodni gladini tudi zelo neugoden vpliv na izmenjavo plinov v akvariju. Čista vodna gladina je predpogoj za nemoteno in učinkovito izmenjavo kisika in ostalih plinov med vodo in atmosfero. Zato je potrebno temu pojavu nameniti posebno pozornost, če želimo prebivalce akvarija zavarovati pred pomanjkanjem kisika. Za boj z madežem na vodni gladini imamo na razpolago naslednje metode in sredstva:

  • Izdatno valovanje vodne gladine
  • Uporaba naprave Fluval Surface Skimmer
  • Uporaba nekaterih pripravkov
  • Uporaba preliva

Z valovanjem vodne gladine zagotovimo, da se površinska voda intenzivno meša z vodo v nižjih plasteh. To odstrani madež in hkrati preprečuje njegovo nastajanje. Mešanje vode lahko zagotovimo z usmeritvijo iztoka akvarijskega filtra proti vodni gladini ali s posebno potopno črpalko. Metoda je uporabna pri večini akvarijev, razen pri rastlinskih akvarijih z aktivnim dodajanjem CO2. Fluval Surface Skimmer je naprava namenjena posebej za odstranjevanje oblog na vodni gladini. Njegovo delovanje temelji na zajemanju površinske vode, ki jo preko cevi speljemo v akvarijski filter ali pa jo preko potopne črpalke vmešamo v globje plasti vode v akvariju.

Proti oblogam, ki se pojavljajo zgolj občasno se lahko borimo tudi z uporabo nekaterih pripravkov. Takšna pripravka sta npr. TetraAqua Biocoryn z encimi za razgradnjo organskih spojin in Nutrafin WasteControl z izdatno vsebnostjo organotrofnih bakterij.

Omeniti moram še zadnjo metodo za odstranjevanje madeža na vodni gladini. Ta metoda se pogosto uporablja pri morskih akvarijih in vključuje preliv, preko katerega se površinska voda preliva na poti do filtra. Metoda deluje po enakem principu kot Fluval Surface Skimmer, razlika je le v tem, da je preliv sestavni del akvarija. Zato je takšen akvarij običajno izdelan po naročilu.

Preberite tudi

Sorodni prispevki

Preberite tudi...