Voda v akvariju in pH vrednost

 

ph vode v akvariju, ph akvarijske vode, SREDSTVO ZA URAVNAVANJE PH VREDNOSTI Tetra pH KH PlusVoda ima zelo raznolik značaj in ni vedno primerna za akvarijske prebivalce. Največja težava pri tem je, da tega s človeškimi čutili ne moremo zaznati. Zato si moramo pomagati z različnimi napravami ali testi. Ribe in ostali akvarijski prebivalci izvirajo iz različnih predelov sveta, ki se med drugim razlikujejo tudi po pH vode. Zato se bomo tokrat osredotočili prav na pH vrednost vode v akvariju. pH zavzema vrednosti od 0 do 14 in nam pove ali ima voda kisel pH (< 7), nevtralen pH (7) ali bazičen pH (> 7).

pH je definiran kot negativni desetiški logaritem koncentracije vodikovih protonov (H+), kar v praksi pomeni, da ima voda s pH vrednostjo 6 desetkrat bolj kisel značaj kot tista s pH 7, oz. stokrat bolj kisel značaj, kot voda s pH vrednostjo 8. To dejstvo je zelo pomembno pri hitrosti spreminjanja pH-ja v akvariju.

Hitre spremembe so za akvarijske prebivalce izjemno nevarne, zato moramo poskrbeti, da so te počasne in nihanja čim manjša.

To je še posebej pomembno pri aklimatizaciji novih rib, saj ima voda v vrečki običajno precej drugačno pH vrednost, kot voda v akvariju. Pri naseljevanju novih ribic je potrebno izvesti pravilno aklimatizacijo, ki vključuje postopno dolivanje manjših količin akvarijske vode v vrečko s kupljenimi ribicami. Da bi bolje razumeli pomen tega parametra vode si poglejmo na kaj vse pH vpliva?

Vpliv pH na toksičnost amoniaka je v akvaristiki zelo pomemben. Z naraščanjem pH nad 7 se blago škodljiv amonijski ion (NH4+) hitro pretvarja v izjemno strupeni amoniak (NH3), ki lahko v kratkem pomori vse ribice v akvariju. Zastrupitev z amoniakom je pogosta pri novih, še neutečenih akvarijih ter v primeru večje organske onesnaženosti akvarija. Poleg tega pH vpliva tudi na obarvanost, obnašanje in zdravstveno stanje akvarijskih ribic. Vpliva pa tudi na učinkovitost koristnih bakterij v akvariju. Pri pH pod 6 in nad 8.5 se bakterijska učinkovitost bistveno zniža.

pH igra ključno vlogo pri razmnoževanju akvarijskih ribic. Številne akvarijske ribice namreč izvirajo iz mehkih in kislih voda in se uspešno razmnožujejo le v primeru, če jim zagotovimo primerne pogoje tudi v akvariju.

Zelo priporočljivo je, da v prakso rednega vzdrževanja akvarija vključimo tudi redno spremljanje pH vrednosti akvarijske vode.

Kako učinkovito znižati pH v akvariju?

Številne tropske ribe izvirajo iz voda, ki imajo kisel oz. blago kisel pH. Večina krajev v Sloveniji pa ima trdo in bazično vodo. Zato ima voda iz vodovodnega sistema pogosto visok pH. Približanje pH vrednosti izvornim vrednostim je običajno nujen predpogoj za razmnoževanje mehkovodnih ribic, ki izvirajo iz zakisanih voda.

 

Za zniževanje pH vode imamo na razpolago naslednja sredstva in metode:

 1. Uporaba izvira, ki ima ustrezno pH vrednost.
  V primeru da imamo v bližini doma neoporečen vir vode z ustrezno pH vrednostjo, se lahko poslužimo kar tega.
 2. Uporaba sredstev za zniževanje pH.
  pH akvarijske vode lahko znižujemo tudi z uporabo enega izmed sredstev za zniževanje pH. Takšn sredstvo je npr. TetraAqua pH/KH minus. Pogost problem na katerega naletijo uporabniki sredstev za zniževanje pH je ta, da se pH potem, ko smo ga že znižali, v kratkem času vrne na prvotno raven. Ta pojav je povezan s karbonatno trdoto vode. Večina voda v Sloveniji ima visoko vsebnost karbonatov (HCO3- in CO3–), saj teče preko apnenčaste – karbonatne podlage. Karbonati delujejo pufersko, kar pomeni, da se upirajo spremembam pH. Zato je zelo smiselno, da vodi najprej znižamo karbonatno trdoto, preden se lotimo zniževanja pH. To lahko storimo tako, da uporabimo ustrezno mešanico navadne vodovodne vode in vode z nizko karbonatno trdoto. Nizko karbonatno trdoto imajo vode, ki ne tečejo po apnenčasti podlagi, deževnica, osmozna voda in še nekateri drugi viri. Ko smo znižali karbonatno trdoto (preverimo s testom za merjenje karbonatov KH – test), ob mešanju previdno dodajamo sredstvo za zniževanje pH toliko časa, da pH vode pade na želeno raven. pH preverjamo bodisi z umerjenim pH metrom ali pa testom za merjenje pH. Postopek zniževanja karbonatne trdote lahko uporabimo tudi v primeru, ko pH znižujemo s pomočjo šote.
 3. Uporaba šote.
  Za zniževanje pH vrednosti vode lahko uporabimo tudi šoto za akvarističen namen. Šota vsebuje veliko huminskih in ostalih organskih kislin, ki znižujejo pH. Problem šote pa je, da dokaj močno obarva vodo. Obarvana voda ribam godi, vendar je problematična za akvarijske rastline saj slabše prepušča svetlobo. Poleg tega pa šota lahko vsebuje tudi znaten delež fosfatov, ki se sproščajo v akvarijsko vodo.
 4. Uporaba CO2 sistema.
  V akvarijih, kjer je zasajenih veliko rastlin, se za znižanje pH akvarijske vode pogosto uporablja CO2 sistem. Tega običajno predstavlja CO2 jeklenka, difuzor, pH sonda in elektromagnetni ventil. CO2 tvori z vodo ogljikovo kislino H2CO3, ki znižuje pH akvarijske vode. Preko nadzorovanega dovajanja oglikovega dioksida, lahko ob zanesljivi pH sondi, pH akvarijske vode znižamo na želeno raven.

Preberite tudi

Sorodni prispevki

Preberite tudi...