Voda v akvariju in zakaj ─Źista osmozna voda ni primerna za ribe?

─îi┼í─Źenje vode preko posebnega filtra, ki mu re─Źemo reverzna osmoza, iz vodovodne vode poleg umazanije in strupenih spojin odstrani tudi minerale, ki so nujno potrebni za zdravo rast in razvoj akvarijskih prebivalcev. Ribe se namre─Ź s kalcijem in drugimi ┼żivljensko pomembnimi minerali oskrbijo tudi preko ┼íkr┼żnih resic neposredno iz vode. Poleg tega reverzna osmoza mo─Źno zni┼ża karbonatno trdoto, ki vodi zagotavlja puferski zna─Źaj. Pufri so spojine, ki se upirajo naglim spremembam pH. Voda z nizko karbonatno trdoto je zato podvr┼żena velikim nihanjem pH, kar pa je za akvarijske prebivalce smrtno nevarno. Iz istega razloga so problemati─Źni tudi drugi viri mehke vode, kot je npr de┼żevnica ipd. V kolikor nimamo na razpolago drugega vira neopore─Źne vode, si pri pripravi osmozne vode, de┼żevnice ali drugega vira mehke vode lahko pomagamo s pripravki,┬áki v vodi obnovita zalogo nujno potrebnih mineralov in karbonatov.

 

Menjava akvarijske vode v primeru opore─Źne vodovodne vode.

Redna delna menjava vode v akvariju z neopore─Źno vodo predstavlja klju─Ź za uspe┼íno gojenje akvarijskih prebivalcev na dolgi rok. Strokovnjaki na podro─Źju sodobne akvaristike svetujejo redno tedensko menjavanje vode, pri ─Źemer zamenjamo 15 do 25% vode v akvariju. Zgoraj napisano pravilo sicer velja le v primeru, da imamo na razpolago neopore─Źno vodovodno vodo. Kljub dejstvu, da je Slovenija zelo vodnata de┼żela, se na podro─Źjih z intenzivnim kmetovanjem ali industrijo, predvsem v obdobju mo─Źnej┼íih padavin, pogosto dogaja, da vodovodna voda vsebuje prese┼żek nitratov, fosfatov, pesticidov in te┼żkih kovin. Tak┼íne situacije so pogostej┼íe predvsem v jesenskem in pomladanskem obdobju intenzivnej┼íih padavin. Poleg spremljanja kakovosti akvarijske vode je torej priporo─Źljivo tudi spremljanje kakovosti vodovodne vode, kar opravimo s pomo─Źjo akvaristi─Źnih testov. V kolikor ugotovimo, da ima vodovodna voda povi┼íano vsebnost nitrata in fosfata potem tak┼ína voda ni najbolj primerna za uporabo v akvariju.

 

Kaj lahko torej storimo v obdobju, ko imamo opore─Źno vodovodno vodo?PRIPRAVEK ZA AKVARIJSKO VODO Tetra Aqua Easy Balance

  1. Vodo pridobimo iz neopore─Źnega vira (drugo zajetje)
  2. Nakup in monta┼ża posebnega filtra ÔÇô reverzne osmoze, ki odvisno od izvedbe iz vodovodne vode zelo u─Źinkovito odstrani ne┼żeljene spojine. Osmozni vodi je potrebno pred uporabo v akvariju obnoviti zalogo ┼żivljenjsko pomembnih mineralov z enim izmed pripravkov.
  3. Obstaja pa tudi mo┼żnost, da v kriti─Źnem obdobju, ko imamo opore─Źno vodovodno vodo, namesto menjave vode v akvariju redno in v skladu z navodili proizvajalca dodajamo primerne pripravke.

Preberite tudi

Sorodni prispevki
Vrste akvarijev Vrste akvarijev ┬á Biotopni akvarij Biotopni akvarij je najvi┼íje razvita oblika akvarija. Tak┼íen akvarij prikazuje izrez to─Źno dolo─Źenega in ge...
Akvarijska oprema ÔÇô Naravno kamenje V poslovalnicah Zootic vas pri─Źakujemo s pestro ponudbo kamenja za akvaristi─Źen, teraristi─Źen in drug namen.
Akvarijske ribe ÔÇô Krapovci Akvarijske ribe - Krapovci Rumenoplavutna mrenica - Balantiocheilus melanopterus Dru┼żina: Cyprinidae Izvor: Jugovzhodna Azija Velikost: 35 cm Tem...