Vodne želve – splošno

vodne želve, terarij, teraristika, želvaVodne želve so pogoste in priljubljene prebivalke naših domov. Vse o specifičnih potrebah najpogostejših vrst vodnih želv si lahko preberete na naših spletnih straneh.

Vodne želve so plazilci, ki imajo enako kot njihove kopenske sorodnice zgornji in spodnji oklep (karapaks in plastron). Zgornji del oklepa je pri vodnih želvah nekoliko bolj ploščat kot pri kopenskih. Oklep vodnih želv je tudi mehkejši in le deloma okostenel.

Vodne želve so odlične plavalke, zelo rade pa se tudi sončijo na kamnih ali drevesnih deblih v bližini vode. Odvisno od vrste so nekatere vrste vodnih želv močno vezane na vodno okolje in pridejo na kopno samo v času razmnoževanja, ko odlagajo jajca. Spet druge pa del svojega življenja preživijo tudi na kopnem.

Tudi morske želve spadajo med vodne želve. Njihove sprednje in zadnje okončine so se prilagodile vodnemu življenju tako, da so postale plavuti, s katerimi lahko odlično plavajo, so pa veliko bolj nerodne na kopnem.

Sladkovodne želve imajo med prsti okončin plavalno kožico, noge so veslaste oblike in imajo običajno dolge kremplje. Za razliko od svojih kopenskih sorodnic, ki so rastlinojede, se vodne želve večinoma hranijo tako z mesom kot tudi z rastlinami.

Prehrana vodnih želv

vodne želve, terarij, teraristika, želva, ZOOTICVodne želve so vsejede, zato jim ponudite raznoliko prehrano. Del prehrane lahko predstavlja tovarniško pripravljena hrana, vendar pa jim lahko dodajate tudi zelenjavo in koščke perutninskega mesa. Vodne želve so nemarni jedci, zato jih lahko hranite tudi v posebni posodi, da ohranjate čistočo terarija.

Na ta način pa lahko tudi spremljate, koliko hrane vaša ljubljenka poje. V vodo dodajajte tudi vitamine in kalcij.

 

Vodna želva v novem domu

Vodne želve v naravi živijo ob vodi, v močvirjih, počasi tekočih ali stoječih vodah. Večino svojega življenja preživijo v vodi, še posebej mladiči. Najbolj jim ustrezajo počasi tekoče ali stoječe vode z bujnim rastlinjem.

Za vodne želve je potreben akvaterarij s kombinacijo vodnega in kopenskega dela. Voda mora biti dovolj globoka, da lahko želva normalno plava. Kopenski del je namenjen počitku in sončenju. Dno vodnega dela naj bo pokrito s peskom, poskrbite pa tudi za dober filter, saj vodne želve veliko iztrebljajo in je voda hitro umazana. Z dobro higieno terarija vzdržujete čisto življenjsko okolje, vaše želve pa bodo zdrave in zadovoljne.

Kopenski del mora biti ogrevan s primerno UVA in UVB žarnico, ki želvi omogoča sončenje in vzdrževanje zdravega oklepa. Brez takšnih luči se lahko pojavi bolezen mehkega oklepa (metabolična bolezen kosti). Poleg čiste vode in UV svetlobe pa želve potrebujejo tudi primerno temperaturo (24-30°C), ki jo dosežete z grelcem. V vodo lahko zasadite rastline, da bo okolje čim bolj podobno naravnemu in v terarij namestite tudi primerno velik kamen, na katerem se želva lahko greje in sonči.

 

Ali je vodna želva prava ljubljenka za vas?

vodne želve, terarij, teraristika, želva, ZOOTICVodne želve so izjemno priljubljeni in precej pogosti hišni ljubljenci. Pred leti je bila v naših domovih gotovo najpogostejša vrsta želva rdečevratka (Trachemys scripta elegans). Zaradi prekomernega spuščanja v naravo je že skoraj izpodrinila našo avtohtono vrsto želve močvirsko sklednico in je zato je prodaja rdečevratk danes prepovedana.

Vodne želve so zahtevna bitja, ki tudi precej zrastejo, so izredno nemarni jedci in hitro zamažejo terarij. Zato svetujemo, da pred nakupom vodne želve temeljito premislite, ali ji lahko nudite vse, kar potrebuje za zdravo in lepo življenje. Če ste po dobrem razmisleku še vedno navdušeni nad vodnimi želvami, si preberite več o vrstah vodnih želv.

Preberite tudi

Sorodni prispevki

Preberite tudi...