Vrste akvarijev

 

biotopni akvarij, vrste akvarijev, akvaristika, zooticBiotopni akvarij

Biotopni akvarij je najvišje razvita oblika akvarija. Takšen akvarij prikazuje izrez točno določenega in geografsko opredeljenega naravnega okolja. Biotopni akvarij temelji na izboru organizmov in dekoracije, ki posnemajo točno določeno naravno okolje. Poznanih je več nivojev biotopnega akvarija. Manj zahtevni akvaristi se zadovoljijo zgolj z omejitvijo na celino, takšen je npr. akvarij ki posnema azijski biotop.

Ker pa je to zelo širok pojem, se bolj zahtevni akvaristi odločajo za posnemanje geografsko bolj omejenega področja kot je npr. potoček na otoku Borneo. Takšen pristop zahteva precej znanja in informacij.

 

rastlinski akvarij, vrste akvarijev, akvaristika, zooticRastlinski akvarij

…je kot že ime nakazuje namenjen bodisi izključno ali pa pretežno vodnim rastlinam. Običajno je v takšnem akvariju zasajeno večje število različnih vrst rastlin, ki se razlikujejo tako po obliki in barvi listov kot tudi po višini in tipu rasti. V takšnem akvariju so ribice in ostali organizmi drugotnega pomena.

Ti akvariji so običajno močno osvetljeni in oskrbovani tako, da omogočajo bujno rast rastlin.

 

ribji akvarij, vrste akvarijev, akvaristika, zooticRibji akvarij

…je akvarij v katerem običajno domujejo zgolj ribice. V takšnem akvariju je malo rastlin ali pa rastlin sploh ni. Akvaristi se za tak tip akvarija odločijo bodisi zato, ker so jim vodne rastline drugotnega pomena ali pa ker narava rib ne omogoča njihove uspešne rasti.

V to skupino spadajo npr. akvariji v katerih domujejo rastlinojede vrste rib, kot so npr. afriški ostrižniki, rastlinojede piraje in druge rastlinojede ribe.

 

vrstni akvarij, vrste akvarijev, akvaristika, zooticVrstni akvarij

…je namenjen zgolj določeni ribji vrsti. V akvariju gojimo zgolj eno vrsto ribic, katero zaradi specifičnih zahtev običajno ne moremo uspešno gojiti v skupinskem akvariju. V takšnem akvariju se običajno znajdejo drobcene vrste ribic ali pa tiste, ki imajo posebne zahteve, katerih ne moremo izpolniti na drugačen način.

Za vrstni akvarij se običajno odločajo bolj izkušeni in zahtevnejši akvaristi.

 

skupinski akvarij, vrste akvarijev, skupinski akvarij, akvaristika, zooticSkupinski akvarij

…je akvarij, v katerem gojimo skupaj več različnih vrst ribic in rastlin s podobnimi življenjskimi zahtevami. Pri tem ni pomembno iz katerega dela sveta izvirajo, poglavitno je le to, da so vrste kompatibilne in skupaj z rastlinami in drugimi akvarijskimi prebivalci ustvarjajo harmonično in očem prijazno celoto. Takšen tip akvarija je najbolj razširjen tip akvarija.

Preberite tudi

Sorodni prispevki

Preberite tudi...