Zdravje mačjega mladička

Zaščitno cepljenje

Mačka, Felis catus, Zdravje mačke, Zdravje mladičkaZaščitno cepljenje je za zdravje vašega mucka zelo pomembno, saj ga ščiti pred nalezljivimi boleznimi kot so mačja kuga, mačji prehlad in mačja levkoza. Cepljenj je seveda več vrst. Mucka prvič cepite že pri 8- 9 tednih, drugič pa pri 12 tednih. O programu zaščitnega cepljenja se posvetujte z vašim veterinarjem, ki vam bo svetoval, kako mucka najbolje zaščititi pred nalezljivimi boleznimi. Za mačke, ki so veliko zunaj, priporočamo tudi cepljenje proti steklini.

Pregled zob

Zdravi zobje so izredno pomembni za splošno zdravje in dobro počutje vašega ljubljenca. Kupite posebno zobno ščetko in zobno pasto za hišne ljubljence. Ne uporabljajte zobne paste za ljudi, saj lahko pena mucka prestraši ali draži želodec, če jo mucek pogoltne. Obstajajo pa tudi drugi načini vzdrževanja ustne higiene. Eden izmed njih so posebno oblikovani briketi, ki pomagajo preprečevati nastanek zobnih oblog, zobnega kamna in ohranjati svež dah. Zobno higieno pomagajo vzdrževati tudi nekatere mačje poslastice.

Kopanje

Kopanje muckov ni potrebno, razen če se mucek zelo umaže. Ljubljenca ne kopajte prepogosto, da ne uničite naravnih olj na dlaki in povzročite luščenja kože. Uporabite blag šampon, posebej namenjen mačjim mladičem. Enostavneje in manj stresno pa je, če uporabite posebne čistilne robčke ali suhi šampon.

Odpravljanje notranjih zajedavcev

Poznamo več različnih vrst glist, ki lahko živijo v muckovem želodčku in črevesju, zato je redno odpravljanje teh notranjih zajedavcev zelo pomembno. O načinu odpravljanja notranjih zajedavcev se posvetujte z vašim veterinarjem. Sredstvo za odpravljanje notranjih zajedavcev bo mucek najlažje zaužil s hrano.

Bolhe in odpravljanje nadloge

Bolhe se hranijo s krvjo in povzročajo srbež, ki lahko vodi v zdravstvene težave. Za učinkovito odpravljanje teh nadležnih zajedavcev obstaja mnogo različnih načinov:

  • Ampule proti bolham so učinkovita preventiva. Majhna količina tekočine, stisnjene na kožo na vratu vašega ljubljenca, uniči bolhe na živali. Pri veterinarju se pozanimajte za najučinkovitejše sredstvo za odpravljanje bolh pri vašem mladičku.
  • Poznamo tudi učinkovito sistemsko zaščito proti bolham v obliki tablet. Za več informacij vprašajte vašega veterinarja.
  • Za zaščito pred bolhami lahko uporabite tudi posipe, pršila ali ovratnice proti bolham, ki so običajno primerni za mačje mladiče, starejše od 3 mesecev.

Za učinkovito odpravljanje bolh je potrebno uničiti tudi bolhe v mačjem ležišču oziroma povsod tam, kjer se mucek v stanovanju giblje.

Preberite tudi

Sorodni prispevki