Želva Floridska zemljevidarka

Pseudemys floridana

FLORIDSKA ZEMLJEVIDARKA, PSEUDEMYS FLORIDANA, želve, vodna želva, akvaterarij, akva-terarijJe vrsta vodne želve iz rodu Pseudemys. Želve iz tega rodu so precej velike, zrastejo do 33 cm. Zgornji del oklepa – karapaks je rjave do olivno zelene barve, pogosto s svetlimi oznakami in v zadnjem delu nekoliko razširjen. Ob strani ima temno obarvane lise v obliki obročkov. Na glavi in vratu so številne tanke rumene črte. Roževinast kljun je gladek. Samci imajo na sprednjih nogah ravne in dolge kremplje. Spodnji del oklepa – plastron je rumenkast.

 

Življenjski prostor

Izvira iz ZDA, od Virginije do Floride, kjer naseljuje ribnike, počasi tekoče in močvirnate vode z bogato podvodno vegetacijo. Pogosto se sončijo na kamnih ali vejah, ki gledajo iz vode ali ob robu vodne gladine.

Prehrana

Vodna želva Pseudemys floridana je, ko odraste pretežno rastlinojeda vrsta. Pravkar izvaljeni mladiči so sicer bolj mesojedi in jedo tovarniško pripravljeno hrano, kobilice, polže, deževnike in ličinke trzač. Primerne so tudi žuželke, rakci in ribice v pločevinkah, ki si jih lahko ogledate tule. Ko dosežejo dolžino okoli 10 cm, pa naj 80 % njihove prehrane sestavljajo rastline. Odrasle želve so rastlinojede in jih hranimo z radičem, endivijo, regratom, deteljo in različnimi vodnimi rastlinami in tudi sadjem. Osnovni hrani je potrebno tedensko dodati tudi vitaminsko mineralni dodatek in sipino kost.

Bivališče

Primerno velik akvaterarij naj ima dovolj prostora za plavanje in tudi kopni del, kjer se lahko želva osuši, sonči in greje. Voda naj bo ogreta na 25 – 26 °C. Ogrevanje vode je potrebno zagotoviti z ustrezno močnim grelcem. Nad kopni del namestimo grelno žarnico, ki naj zagotavlja vročo točko s temperaturo 28 -30°C. Terarij naj bo osvetljen tudi z UV žarnico, ki zagotavlja zadosten delež UVA in UVB sevanja. Za floridsko zemljevidarko je primerna kombinacija žarnic Exoterra repti Glo 5.0 in Exoterra Repti Glo 2.0. Prva zagotovi zadosten delev UV sevanja druga pa dovolj intenzivno osvetlitev.