Želva Graptemys pseudogeographica kohnii

Misisipijska zemljevidarka

Graptemys pseudogeographica kohnii, Misisipijska zemljevidarka, akvaterarij, teraristika, želva, terarijVrsta živali: Vodna želva.
Izvor: Jugovzhodne ZDA.
Habitat: Stoječe vode, počasen tok in vode porasle z vegetacijo.
Velikost: 18-28 cm.
Življenjska doba: lahko več kot 25 let.
Prehrana: Vsejeda želva (omnivore); pripravljena hrana, koščki mesa, ribe, konzervirane žuželke in rakci, deževniki, polži, zelenjava in sadje.
Tip akva-terarija: Akva-terarij s kopnim delom za sončenje, filtrom in kvalitetno osvetlitvijo.
Temperatura vode v akva-terariju: 24 – 28°C.
Temperatura zraka v akva-terariju: sobna z vročo točko 35°C.
Ogrevanje akva-terarija: Grelec za vodo in grelna žarnica nad kopnim delom.
Podlaga v akva-terariju: Akvarijski pesek.
Osvetlitev akva-terarija: potrebuje UVA in UVB.
Dekoracija: ploščato kamenje in korenine.

Opis vrste

Zemljevidarke so sladkovodne želve, ki rade sončijo. Na prvi pogled so podobne drugim vodnim želvam kot so rdečevratke ali rumenovratke, vendar se od njih razlikujejo po grebenu na sredini hrbtnega dela oklepa in tudi ne zrastejo tako velike kot njihove sorodnice. Ime zemljevidarke izhaja iz obarvanosti njihovega oklepa, ki spomninja na zemljevid.

Življenjski prostor

Naseljujejo v glavnem vzhodno polovico ZDA ter južno Kanado.

Akva-terarij

Misisipijska zemljevidarka potrebuje prostoren akvaterarij, z vodnim in kopnim delom. Nad kopnim delom je potrebno namestiti grelno žarnico ustrezne jakosti, ki zagotovi mesto za sončenje s temperaturo ~35°C. Ponoči naj bo grelna žarnica izklopljena. Voda za odrasle želve naj bo ogreta na 24°C za mladičke pa je bolje, če je ogreta na 26-28°C. Ker imajo želvice velik tek je potrebno zagotoviti tudi dobro filtracijo, najbolje kar z zunanjim akvarijskim filtrom. Za podlago lahko uporabite grob akvarijski pesek, ki ga je enostavno čistiti. Vodo je potrebno redno menjavati. Želva rumenovratka potrebuje tudi primeren vir UVA in UVB žarkov, sicer se lahko razvije metabolna bolezen kosti, ki se kaže v obliki deformacij oklepa. Žarnica s primernim deležem UVB za želvo rumenovratko je Exoterra Repti glo 5.0, ki naj gori 12 -14 ur dnevno. Ker žarnice sčasoma izgubljajo na moči in spremenijo spekter svetlobe jih je potrebno vsaj vsakih 12 mesecev zamenjati z novimi.

Prehrana

Zemljevidarke so vsejede želve, ki si privoščijo tako meso (rakci, ribe, koščki mesa, polži, deževniki, tovarniško pripravljena hrana, …) kot tudi različno rastlinsko hrano (regrat, detelja, solata). Hranijo se vedno v vodi. Mesni del prehrane v ujetništvu običajno zagotovimo s pripravljeno hrano za vodne želve, kot je npr. Aquatic Turtle Adult, Tetrafauna Reptomin in Tetrafauna Gammarus. Kot dodatek pa jim lahko ponudimo tudi žuželke, ribice in rakce iz pločevinke.