Želva rumenovratka – Trachemys scripta scripta

 

ŽELVA RUMENOVRATKA, TRACHEMYS SCRIPTA SCRIPTA, akvaterarij, terarij, teraristikaTip živali: Vodna želva.
Izvor: Jugovzhodne ZDA.
Habitat: Počasi tekoče in stoječe vode, porasle z vegetacijo.
Velikost: 22-35 cm.
Življenjska doba: Tudi več kot 25 let.
Prehrana: Vsejed; pripravljena hrana, koščki mesa, ribe, konzervirane žuželke in rakci, deževniki, polži, zelenjava in sadje.
Tip terarija: Akvaterarij s kopnim delom, filtrom in kvalitetno osvetlitvijo.
Temperatura vode v akvaterariju: 24 – 28°C.
Temperatura zraka v akvaterariju: Sobna z vročo točko 35°C.
Ogrevanje akvaterarija: grelec za vodo in grelna žarnica nad kopnim delom.
Podlaga: Akvarijski pesek.
Osvetlitev: Potrebuje UVA in UVB.
Dekoracija: ploščato kamenje in korenine.

Opis vrste

So rjave ali olivno zelene, običajno z izrazito rumeno liso na obeh straneh glave. Spodnja čeljust je zaobljena. Povprečna velikost oklepa pri rumenovratki je 12-20 cm. Trebušna stran oklepa je rumeno obarvana, včasih z rjavimi madeži. Odrasle želve lahko postanejo zelo temne.

Življenjski prostor

Želva rumenovratka se kot avtohtona vrsta nahaja v Severni in Srednji Ameriki, od Virginije do Floride, Teksasa in Srednje Amerike. Nahaja se v in ob različnih vodah (zalivi, mlake, močvirja, jezera, ribniki,…).

Gibanje

Želva Rumenovratka je vrsta, ki se deloma nahaja v vodi, deloma na kopnem. Na kopnem se sonči, odlaga jajca, hibernira in se včasih tudi hrani, sicer se nahaja v vodi, kjer se večinoma tudi hrani.

Razmnoževanje

Rumenovratke se parijo spomladi, čeprav samci dvorijo samicam tudi jeseni in pozimi. Zgodaj spomladi samice z zadnjimi nogami izkopljejo jame, v katere izležejo jajca. Mladiči se izležejo po približno 3 mesecih in čez jesen in zimo ostanejo v gnezdu. Naslednjo pomlad pa gnezdo zapustijo in gredo v vodo, kjer se začnejo hraniti. Samci spolno dozorijo, ko dosežejo 10-14 cm. Spolna zrelost samic pa je različna, odvisno od posamezne populacije.

Akva-terarij

Želva rumenovratka potrebuje prostoren akvaterarij, z vodnim in kopnim delom. Nad kopnim delom je potrebno namestiti grelno žarnico ustrezne jakosti, ki zagotovi mesto za sončenje s temperatuo ~35°C. Ponoči naj bo grelna žarnica izklopljena. Voda za odrasle želve naj bo ogreta na 24-26°C za mladičke pa je bolje, če je ogreta na 28°C. V kolikor je voda preveč ogreta in nad kopnim delom akvaterarija ni nameščene grelne žarnice, želvica ne bo nikoli zlezla iz vode, da bi se ogrela pod grelno žarnico in se pri tem tudi osušila. Občasna osušitev oklepa je za vodne želve zelo pomembna, saj se jim sicer na oklepu trajno naselijo alge, bakterije in glivice, kar je za želvico zelo škodljivo in lahko povzroči izbruh bolezni in pogin živali. Ker imajo želvice velik tek je potrebno zagotoviti tudi dobro filtracijo, najbolje kar z zunanjim akvarijskim filtrom. Pri tem je potrebno vedeti, da mora biti filter dvakrat bolj zmogljiv, kot se priporoča za akvarističen namen. To pomeni, da potrebuje želvica v 50 literskem akvaterariju filter, ki je deklariran vsaj za 100 literski akvarij. Za podlago lahko uporabite grob akvarijski pesek, ki ga je enostavno čistiti. Vodo je potrebno redno menjavati. Želva rumenovratka potrebuje tudi primeren vir UVA in UVB žarkov, sicer se lahko razvije metabolna bolezen kosti, ki se kaže v obliki deformacij oklepa. Žarnica s primernim deležem UVB za želvo rumenovratko je Exoterra Repti glo 5.0, ki naj gori 12 -14 ur dnevno. Ker žarnice sčasoma izgubljajo na moči in spremenijo spekter svetlobe jih je potrebno vsaj vsakih 12 mesecev zamenjati z novimi.

Hranjenje

Mlade želve se hranijo z žuželkami, mrtvimi ribami, paglavci in drugo živalsko hrano. Tudi odrasle želve imajo raje beljakovinsko bogato prehrano. Vendar pa se rumenovratke hranijo tudi z rastlinsko hrano. Rastline, ki jih rumenovratke jedo, so alge, listi, stebla, korenine, sadje in semena. Hranijo se z večjimi nevretenčarji kot so vodne žuželke, pa tudi z vretenčarji kot so manjše ribe, paglavci in žabe. Želve običajno niso sposobne ujeti zdravih rib. Rumenovratke v ujetništvu običajno hranimo z pripravljeno hrano za vodne želve, kot je npr. Aquatic Turtle Adult, Tetrafauna Reptomin in Tetrafauna Gammarus. Kot dodatek pa jim lahko ponudimo tudi žuželke, ribice in rakce iz pločevinke.

Življenjska doba

Želva rumenovratka lahko, tako kot druge sorodne vrste, dočaka več kot 25 let.