Zlata ribica – Carassius auratus

 

Izvor in zgodovina

Cassius auratus, zlata ribica, akvarij, akvaristika, akvarijske ribice, trgovina za male ┼żivali, ZOOTICZlata ribica je ena izmed najdlje udoma─Źenih in najpogosteje gojenih okrasnih ribic. Udoma─Źevanje se je za─Źelo na Kitajskem pred pribli┼żno 1700 leti, ko so starodavni Kitajci njenega prosto┼żive─Źega prednika sprva gojili za prehrambene namene. Med prvobitnimi srebrno sivimi ribami so se ob─Źasno pojavili tudi bolj barviti, rumenkasto obarvani primerki v katerih so takratni gojitelji poleg kulinari─Źne vrednosti prepoznali tudi zunanjo lepoto ┼żivali. Lep┼íe obarvane primerke so lo─Źili in jih gojili lo─Źeno, tako se je za─Źela umetna selekcija, ki je botrovala nastanku ┼ítevilnih pasem. Leta 1502 so zlato ribico prvi─Ź uvozili na Japonsko, kjer je bila dele┼żna velike pozornosti in nadaljnje selekcije. Evropo je zlata ribica osvojila s pomo─Źjo portugalskih mornarjev, ki so ─Źude┼żne in takrat izjemno dragocene ribice v svojo domovino prvi─Ź pripeljali leta 1611.

Pasme kot rezultat ─Źlove┼íke selekcije

Do danes so predvsem kitajski in japonski gojitelji vzgojili izjemno veliko ┼ítevilo pasem in variacij, ki se med seboj razlikujejo po velikosti in obliki telesa, namestitvi o─Źi, obliki lusk, telesnih izrastkih, obarvanosti, ┬ákonfiguraciji, velikosti in obliki plavuti in ┼íe nekaterih drugih lastnostih. Zanimivo je, da selekcija na Kitajskem in drugod po Aziji temelji predvsem na pogledu od zgoraj, v Evropi in ZDA pa na pogledu s strani. Vzrok za to ti─Źi v prevladujo─Źem na─Źina gojenja. V Evropi in ZDA gojijo plemenitej┼íe pasme zlatih ribic predvsem v akvarijih, v Aziji pa jih gojijo v glinenih posodah in ribnikih, kjer jih je mogo─Źe opazovati le od zgoraj.

Sodobne zlate ribice so lahko rde─Źe, oran┼żne, bele, ro┼żnate, rumene, rjave ali ─Źrne barve. Seveda pa obstajajo tudi ┼ítevilne kombinacije vseh na┼ítetih barv. Pasma shubunkin pa premore celo navidezno modro obarvanost, ki pa je posledica igre svetlobe in ne modrega pigmenta. ─îrno obarvana ko┼ża je namre─Ź skozi mle─Źno prosojne ┬áÔÇô biserovinaste luske videti modrikasto siva. ┬áKljub velikim razlikam v zunanjosti pa se vse pasme uspe┼íno kri┼żajo med seboj. Selekcija in razvoj pasem se nadaljuje tudi v sedanjosti.

Spreminjanje barv

Povsem naravno je, da zlate ribice s starostjo spreminjajo barvo. Mladice obi─Źajne zlate ribice, ki jo najpogosteje gojimo v ribnikih, so sprva olivno rjave, kasneje pa postanejo rde─Źe, oran┼żne ali rumene barve. Barva zlatih ribic je v prvi vrsti genetsko pogojena, odvisna je od zgradbe lusk in od vrste in ┼ítevila barvnih celic ÔÇô kromatofor, ki vsebujejo razli─Źna barvila.V grobem so strokovnjaki prepoznali dva vzroka za spreminjanje barve pri zlatih ribicah. Prvi temelji na koli─Źini in raz┼íirjenosti pigmenta v barvnih celicah, ve─Ź kot je pigmenta in ┼íir┼ía kot je njegova razprostranjenost, bolj intezivna je barva ribe in obratno. Drug vzrok za spreminjanje barve pa ti─Źi v spremembi ┼ítevila posameznih kromatofor. ┼átevilo teh se s starostjo lahko pove─Źuje ali zmanj┼íuje. Pri mladih olivno rjavo obarvanih primerkih, ki postajajo oran┼żni se npr. zmanj┼íuje ┼ítevilo ─Źrno obarvanih kromatofor, ki vsebujejo ─Źrn pigment ÔÇô melanin. Barva zlate ribice se lahko spremeni kadarkoli in tudi ve─Źkrat v ┼żivljenju. Povsem oran┼żna ribica lahko postopoma postane bela, vzrok za to ti─Źi v zmanj┼íevanju ┼ítevila kromatofor z rde─Źim barvilom. Kdaj in kolikokrat se bo spremenila barva zlate ribice je odvisno predvsem od individualne genetske zasnove. Poleg dednosti pa ima na obarvanost pomemben vpliv tudi prehrana in izpostavljenost naravni son─Źni svetlobi.

Odsotnost ┼żelodca

Prebavni trakt zlatih ribic ne vklju─Źuje klasi─Źnega ┼żelodca, v katerem sicer poteka prebava beljakovin. U─Źinkovitost prebave pri zlatih ribicah je zato omejena, ─Źemur je prilagojena tudi sestava kakovostnej┼íih tovarni┼íko pripravljenih hran za zlate ribice. Te se od drugih vrst hran za ribe razlikujejo po tem, da vsebujejo manj ┼żivalskih beljakovin in ve─Ź ogljikovih hidratov. Ena izmed zna─Źilnosti zlatih ribic je tudi ta, da jedo lastne iztrebke, ─Źemur strokovno pravimo koprofagija. S tak┼ínim dvojnim zau┼żivanjem hrane zlate ribice delno kompenzirajo nekoliko slab┼ío prebavo.

Maksimalna velikost zlate ribice

Cassius auratus, zlata ribica, akvarij, akvaristika, akvarijske ribice, trgovina za male ┼żivali, ZOOTICJulija 2010 je angle┼íki┬á ribi─Ź v lokalnem ribniku v mestu Poole ujel zlato ribo velikanko, ki je v dol┼żino merila 41 cm in tehtala 2,3 kg. Ribi─Ź je ribo vrnil v ribnik in morda bo ─Źez nekaj let podrla svetovni rekord, ki ga zaenkrat ┼íe vedno dr┼żi doslej najve─Źja izmerjena zlata riba, ki je bila ob ─Źasu merjenja dolga kar 48 cm. Rekorderka je doma na Nizozemskem. Povsem mo┼żno pa je, da v katerem izmed ribnikov plava ┼íe ve─Źji primerek od trenutno priznane rekorderke. Ve─Źina zlatih ribic, ki jih gojimo v doma─Źih akvarijih in ribnikih pa obi─Źajno ne dose┼że tak┼íne velikosti.

Maksimalna starost

V ujetni┼ítvu najdlje ┼żive─Źa zlata ribica doslej je zlata ribica z imenom Tish, ki je umrla pri 43 letih starosti. Povpre─Źna ┼żivljenjska doba zlatih ribic je obi─Źajno mnogo kraj┼ía. To ┼íe posebej velja za primerke, ki jih ljudje naselijo v steklene bu─Źe in premajhne akvarije, kjer zaradi neustreznih ┼żivljenjskih razmer pogosto poginejo ┼że v prvem letu po nakupu.

V akvariju

Cassius auratus, zlata ribica, akvarij, akvaristika, akvarijske ribice, trgovina za male ┼żivali, ZOOTICSteklene bu─Źe in majhni akvariji niso primerni za gojenje zlatih ribic. Zaradi neugodnega razmerje med vodno gladino in koli─Źino vode, je v bu─Źi motena oskrba z ┼żivljenjsko pomembnim kisikom. To je ┼íe posebej izrazito v toplem delu leta, ko ribicam v bu─Źki ali majhnem akvariju grozi nevarnost zadu┼íitve zaradi pomanjkanja kisika. Majhna koli─Źina vode in odsotnost filtra povzro─Źita nakopi─Źenje ┼íkodljivih du┼íi─Źnih spojin, kot sta amoniak in nitrit, ki povzro─Źata zastrupitve, izbruh bolezni in prezgoden pogin ┼żivali. Tudi temperaturna nihanja, ki negativno vplivajo na zdravje rib, so v majhnem volumnu vode izrazitej┼ía.

Zlate ribice rastejo hitro in precej onesna┼żujejo akvarijsko vodo, zato potrebujejo kar se da prostoren akvarij opremljen z u─Źinkovitim filtrom, ki zagotavlja zadostno filtracijo in me┼íanje akvarijske vode. Zelo pomembno je, da akvarij redno ─Źistimo. S ─Źistilnim zvonom tedensko presesamo akvarijski pesek in pri tem zamenjamo tretjino akvarijske vode. Kljub delno rastlinojedi naravi je tudi v akvarij z zlatimi ribicami priporo─Źljivo zasaditi ┼żive akvarijske rastline, ki nam pomagajo vzdr┼żevati zdrave ┼żivljenjske pogoje. V ta namen uporabimo trpe┼żne debelolistne rastline, kot so vrste iz rodov: Anubias, Microsorum, Crinum, Cryptocoryne in ┼íe nekatere. V poletnih mesecih, ko se voda mo─Źneje ogreje, je smiselno vodo dodatno prezra─Źevati s pomo─Źjo zra─Źne ─Źrpalke. Ker se zlate ribice rade hranijo na akvarijskem dnu, v akvariju ne uporabljamo lomljenega peska, ki ima ostre robove. Prav tako se izogibamo vsej dekoraciji z ostrimi robovi, ob katere bi se ribice lahko po┼íkodovale. ─îeprav zlate ribice uvr┼í─Źamo med hladnovodne ribe, se najbolje po─Źutijo v temperaturnem obmo─Źju 20 – 24┬░ C. Trpe┼żnej┼íe pasme prenesejo tudi ni┼żje temperature, izogibati pa se moramo hitrim temperaturnim spremembam.

V ribniku

Zlate ribice so zaradi barvitosti, trpe┼żnosti in nizke cene najbolj priljubljene ribni┼íke ribe. Obi─Źajne zlate ribice, shubunkine in druge “enojnorepe” pasme lahko v ribniku brez te┼żav gojimo skozi vse leto. Paj─Źolanke, teleskopke, levjeglavke, orande, rde─Źe kapice in druge ob─Źutljivej┼íe pasme pa lahko v ribniku gojimo le v toplej┼íem delu leta, ko je temperatura vi┼íja od 15┬░ C. Mnogorepih in drugih okornej┼íih pasem ni priporo─Źljivo kombinirati z enojnorepimi pasmami, saj so slednje precej hitrej┼íe plavalke in la┼żje tekmujejo za hrano.

Ribnik naj bo globok vsaj 80 cm, tako da tudi ob najhuj┼íi zmrzali voda ne bo zmrznila do tal. Trpe┼żnej┼íe pasme zlatih ribic bodo brez te┼żav pre┼żivele zimo tudi pod ledom, v kolikor bomo ribnik ┼íe pred zmrzaljo temeljito o─Źistili. Posebej pomembno je, da v jesenskem ─Źasu po kon─Źani vegetaciji odstranimo vse odmrle rastline, kot npr. odmrle liste lokvanjev, ki mo─Źno onesna┼żujejo vodo v ribniku. Odstranimo tudi mulj, ki se je ─Źez leto nabral na dnu bazena, zlate ribe se namre─Ź nikoli ne zarinejo v blato, kot navajajo nekateri nestrokovni viri. ┼áe pred zmrzaljo izklju─Źimo filter, ga o─Źistimo in shranimo v zaprtem prostoru. Na vodno gladino postavimo stiroporasto plo┼í─Źo, ki bo prepre─Źevala, da bi vodna gladina v celoti zamrznila. Ribice se pozimi spustijo na dno bazena, kjer je temperatura vode pribli┼żno 4┬░ C in ─Źakajo na pomladansko otoplitev. Zaradi nizke temperature se ribicam pozimi mo─Źno upo─Źasni presnova, s tem pa tudi potreba po kisiku in hranilnih snoveh. Rib pozimi ne hranimo. Ko se temperatura vode spusti pod 12┬░ C, rib v ribniku ne smemo ve─Ź hraniti z obi─Źajno hrano, takrat jim ponudimo lahko prebavljivo hrano, kot je npr. Tetra Wheatgerm Sticks, ki jo ribe prebavijo kljub nizkim temperaturam.

Zlatih ribic nikoli ne spu┼í─Źamo v naravno okolje

Zlata ribica je tujerodna vrsta, ki ima, v kolikor jo vnesemo v na┼íe naravno okolje, ┼ítevilne, negativne in celo katastrofalne posledice za domorodne vrste rib in druge vodne organizme. Z vna┼íanjem tujerodnih ┼żivalskih in rastlinskih vrst v na┼íe naravno okolje obstaja velika verjetnost vnosa patogenih bakterij, virusov, zajedavcev in drugih povzro─Źiteljev bolezni, ki lahko resno ogrozijo obstoj avtohtonih ┼żivalskih in rastlinskih vrst. Poleg tega predstavljajo tujerodne vrste tudi konkurenco avtohtonim vrstam saj z njimi tekmujejo za ┼żivljenjski prostor in hrano, obstaja pa tudi velika verjetnost kri┼żanja in s tem genskega onesna┼żenja domorodnih vrst.┬á Kljub znanim in potrjenim nevarnostim vnosa tujerodnih vrst rib v na┼íe naravno okolje je to pri nas ┼że dolgo ustaljena in celo organizirana dru┼żinska praksa.