Žuželke, ki jih uporabljamo za živo hrano.

Teraristika

 

Žuželke, terarij, teraristika, za hrano, ZOOTICGojenje terarijskih živali brez žive hrane si ne moremo predstavljati. Živo hrano običajno predstavljajo različne žuželke, kot so črički, murni, kobilice, mokarji, ščurki, itd. Omenjene žuželke predstavljajo večinski del prehrane številnim kuščarjem, žabam, pajkom, škorpijonom in drugim terarijskim živalim.

Živa hrana načelno predstavlja odličen vir hranil za žužkojede terarijske živali. Pomembno pa je, da se lastnik plazilca zaveda dejstva, da je hranilna vrednost žive hrane močno pogojena z njeno prehrano. Sestradane ali enolično hranjene žuželke ne predstavljajo zdrave prehrane za terarijske živali. Hranilna vrednost žive hrane je močno pogojena z njeno prehrano, pri tem je pomembna tudi vsebina prebavnega trakta žive hrane. Zato je potrebno prehrani žuželk, ki jih uporabljamo kot živo hrano nameniti prav tolikšno pozornost kot prehrani samih terarijskih živali. Živo hrano ki smo jo kupili v trgovini je najbolje namestiti v manjši plastični terarij, kot je Exoterra Faunarium, v katerega smo predhodno namestili kartonaste valje ali odpadno jajčno embalažo. S tem žuželkam povečamo bivalno površino in zagotovimo potrebna skrivališča.

Ko smo žuželke ustrezno namestili, jih je potrebno dnevno hraniti s kakovostno hrano, ki vsebuje obilo vitaminov, mineralov, antioksidantov in drugih za zdravje življensko pomembnih snovi. Za prehrano žive hrane – žuželk lahko uporabimo naslednjo zelenjavo in sadje: endivija, radič, trava, listi brokolija, listi kolerabe, listi cvetače, listi kitajskega zelja, listi blitve, kalčki, travniška zelišča in druga sezonska listnata zelenjava. Prav tako lahko uporabimo kose bučk, korenja, krompirja, kolerabe, jabolk, pomaranč ipd. Zelenjava in sadje žuželkam zagotovita tudi potrebno tekočino, zato dodatni napajalniki niso potrebni. Nepoužito zelenjavo in sadje je potrebno odstraniti še preden prične plesneti in gniti. Mokarjem lahko kot osnovno hrano ponudimo mešanico pšeničnih otrobov, polnozrnate moke, različnih kosmičev, cornfleksa, otroške hrane ipd. Kot vir tekočine pa naj jim služi zgoraj navedena zelenjava in sadje, ki jo namestimo na kos kartona, tako da ni v stiku z omenjeno mešanico. Dodatno lahko kot vir beljakovin vsem žuželkam ponudimo še brikete za glodalce, ribjo hrano ali pasje oz. mačje brikete. Ta hrana naj predstavlja le dodatek rastlinski prehrani. Tako nahranjene žuželke posujte še z vitaminsko mineralnim dodatkom, preden jih ponudite svojemu ljubljencu. Le tako pripravljene žuželke predstavljajo zdrav in polnovreden obrok za vašega ljubljenca. Hranjenje žive hrane pa je nujno potrebno nadaljevati tudi po tem, ko smo jo izpustili v terarij oziroma namestili v posodico za hranjenje. Določen del žuželk plazilci ne uspejo poloviti takoj, zato so v terariju prisotne daljše obdobje. V kolikor teh žuželk nebi hranili bi izgubile hranilno vrednost in se lotijo terarijskih rastlin, v skrajnem primeru pa tudi oslabelih plazilcev. Ni tako redek primer, da so črički resno poškodovali in celo pojedli oslabelega plazilca. Zato je zelo pomembno, da živo hrano hranimo z zgoraj opisano zelenjavo in sadjem tudi po tem, ko smo jo vnesli v terarij. Na posamezno hranjenje vnesemo le manjše število žuželk, tako da jih plazilec sproti polovi in jih ne ostaja preveč v terariju. Pri plazilcih, ki se večinoma hranijo s črički tudi ni primerno uporabljati lubja za terarijsko podlago, saj takšna podlaga čričkom omogoča, da se hitro poskrijejo.